DOEMSCENARIO IN DE KUIP

Feyenoord zal haar titel in het nationale bekertoernooi niet kunnen prolongeren. De Rotterdammers werden dinsdagavond in de achtste finales uitgeschakeld door Heerenveen, dat zich vier dagen eerder ook al de meerdere had getoond bij de hervatting van de competitie. Feyenoord toonde zich dinsdag grote delen van de wedstrijd de meerdere van de Friezen, maar ging dankzij drie counters uiteindelijk ten onder: 0-3.
De eerste helft in De Kuip had dinsdag de nodige overeenkomsten met de eerste helft van de ontmoeting met de Friezen van vier dagen eerder, die eindigde in een 3-1 nederlaag. Evenals toen sprong Feyenoord ditmaal niet al te zorgvuldig met de kansen om en ging sc Heerenveen dankzij een lepe counter met een voorsprong de rust in.

Voor beide ploegen was het duel van dinsdag misschien nog wel belangrijker dan de wedstrijd van afgelopen vrijdag. Dat had zijn weerslag op de openingsfase, die voor zowel Feyenoord als Heerenveen vooral in het teken stond van aftasten.

Pas na een kwartier spelen viel een eerste mogelijkheid te noteren, toen Giovanni van Bronckhorst een schot van afstand loste dat naast het doel van Brian Vandenbussche eindigde. Daarmee brandde de wedstrijd voorzichtig los, want wat volgde waren diverse grote kansen voor de thuisploeg.

Diego Biseswar zorgde voor het meeste gevaar door eerst via een actie en later van afstand nipt het doel te missen. Van Bronckhorst deed na ruim een halfuur spelen een duit in het zakje door een vrije trap vanaf een meter of 25 hard in de handen van de doelman van Heerenveen te schieten.

Feyenoord controleerde op die manier de wedstrijd, terwijl de bezoekers vooral op de counter loerden, zoals ze dat vrijdag in het Abe Lenstra Stadion ook al deden. Leverde het toen in de eerste helft behalve twee doelpunten ook verschillende speldenprikjes op: nu duurde het tot acht minuten voor rust voor de Friezen de eerste echte mogelijkheid kregen.

De ploeg van Trond Sollied toonde zich daarbij andermaal van haar meest effectieve kant, toen de buitenspelval in de Feyenoord-defensie niet werkte en Viktor Elm zichzelf plots oog in oog met Henk Timmer vond. De Zweed passeerde de doelman met een bekeken schot over de grond. Het betekende het tweede doelpunt van Elm dit seizoen in De Kuip, want eerder schoot hij Kalmar FF al naar een zege in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi.

Na rust veranderde er weinig aan de intenties van Heerenveen, dat zich er vooral op concentreerde om compact te spelen. De ruimtes op het veld waren daardoor klein en het kostte Feyenoord de nodige moeite om daarmee om te gaan.

De Rotterdammers kwamen aanvankelijk nog maar sporadisch in de buurt van het vijandelijk doel en het eerste kwartier van de tweede helft waren zodoende enkel schotjes van Luigi Bruins (naast) en Roy Makaay (gestopt) te tellen. Georginio Wijnaldum kwam na krap een uur spelen dichterbij, toen hij een gekraakt schot van Biseswar net naast kopte.

De jongeling had vijf minuten later de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij wist een voorzet van Van Bronckhorst tot tweemaal toe niet te benutten. Even later bereikte Wijnaldum met een steekpass Luigi Bruins, maar het schot van de middenvelder dat volgde was te zacht.

Waar Feyenoord de kansen bleef missen, zorgde Heerenveen er een kwartier voor tijd voor dat Feyenoords doemscenario zich voltrok. Nadat Danijel Pranjic al een waarschuwingschot had gelost, zorgde Elm met zijn tweede treffer van de avond even later voor de beslissing. Na slordig balverlies van Roy Makaay, kon Roy Beerens op de counter zich knap vrij spelen via een een-twee, om daarna de spits te bereiken die op een paar meter voor het doel binnen kon schieten.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, helemaal toen Beerens er tien minuten voor tijd zelf 0-3 van maakte. De aanvaller kwam op aangeven van invaller Arnor Smárason vrij voor het doel en rondde beheerst af. Tegen die tijd had Vandenbussche al voorkomen dat Feyenoord de aansluitingstreffer kon maken, door een schot van Wijnaldum net uit de onderhoek te graaien.

Feyenoord – sc Heerenveen 0-3