A-JUNIOREN WINNEN OEFENDUEL VAN EXCELSIOR

Van alle juniorenelftallen kwam zaterdag alleen C1 uit in competitieverband, de competitiewedstrijden die voor de andere teams op het programma stonden werden afgelast. Feyenoord A1 speelde daarom een ingelaste oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Excelsior en won dit duel met 4-3. C1 speelde in Eindhoven met 2-2 gelijk tegen PSV C1 en staat nu derde in de eerste divisie B.
DOELPUNTRIJKE EERSTE HELFT TEGEN KRALINGERS
Feyenoord A1 zou zaterdagmiddag de competitie hervat hebben met een wedstrijd tegen Ajax A1, maar door de slechte conditie van het veld op Varkenoord kon het duel niet doorgaan. Om toch aan spelen toe te komen werd een oefenwedstrijd tegen Excelsior A1 ingelast, die de ploeg van Rotterdam-Zuid uiteindelijk met 4-3 wist te winnen.

Zes van de zeven doelpunten waren al voor de rust gemaakt. De toeschouwers langs het kunstgrasveld van DHZ zagen snel in de wedstrijd Feyenoords keeper Kostas Lamprou een strafschop keren, waarna het elftal van trainer Jean Paul van Gastel al binnen het kwartier via doelpunten van Andréa Fileccia en Jordy Clasie op een 2-0 voorsprong kwam. ‘Heel het team dacht hierna de wedstrijd op veertig procent te kunnen uitspelen’, zei Van Gastel na afloop. ‘En ja, dan krijg je dit soort eindstanden.’

Feyenoord verslapte na een goede openingsfase en zag de Kralingers terugkomen tot 2-1. Beide elftallen speelden slordig, maar de doelpunten bleven zich wel opvolgen. Nayib Lagouireh rondde een voorzet Jerson Cabral af, waarna Excelsior weer iets terugdeed. Tim Erkelens zorgde nog voor rust uit een corner voor de 4-2.

Van Gastel wisselde in de rust een aantal spelers. De coach wilde in de oefenwedstrijd al zijn spelers speeltijd gunnen. Het spel van Feyenoord werd echter niet veel beter. ‘Veel wisselen leidt vaak niet tot beter spel’, zei hij. ‘Maar als coach wil je toch iedereen laten spelen. Vooral in oefenwedstrijden.’

Excelsior wist Feyenoord nog te naderen tot op één doelpunt. De Kralingers scoorden de 4-3 uit een afstandsschot. Van Gastel was na afloop absoluut niet te spreken over de wedstrijd, waarin hij zijn elftal alleen de eerste 25 minuten goed had zien spelen.

Opstelling Feyenoord A1: Lamprou (46’ Van der Post); Eekman, Erkelens, Kruithof (46’ Schenkeveld), Nelom (60’ Skobova); Van Haren, Isoufi, Clasie (46’ Machek); Lagouireh, Fileccia (60’ Jansen) en Cabral (60’ Velder)

C1 HERPAKT ZICH NA SLECHTE OPENINGSFASE
Feyenoord C1 beleefde op het kunstgras van PSV een zeer slechte start van de wedstrijd. Al na tien minuten keken de Rotterdammers tegen een 2-0 achterstand aan. De Eindhovenaren waren in het begin van de wedstrijd veel scherper en agressiever dan het elftal van trainer Jeffrey Oost. Tot twee keer toe profiteerde een middenvelder van de thuisploeg hiervan door het veld over te steken en Feyenoords doelman De Jong het nakijken te geven.

Om de angel uit het spel van de Eindhovenaren te halen, kreeg Brian Thong van Oost de opdracht om zich op de gevaarlijke middenvelder van de Eindhovenaren te richten. Dit had effect. Feyenoord kwam beter in de wedstrijd en nog voor de rust wist Tony de Vilhena de achterstand van twee doelpunten te halveren. De Rotterdammers zetten druk op de keeper van PSV, waarna De Vilhena in balbezit kwam en de 2-1 voor zijn rekening nam.

Vijf minuten na de rust kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Het was Thong die Joey Sleegers met een mooie steekbal de ruimte in stuurde en zijn ploeggenoot de 2-2 zag verzorgen. Het was direct de laatste grote kans van de wedstrijd, want ondanks de aanvallende intenties van beide elftallen bleven goede mogelijkheden verder uit.

Oost was na afloop niet ontevreden met het gelijkspel. ‘PSV was het eerste kwartier veel beter’, zei de coach. ‘Wij kwamen gespannen en apathisch het veld op. Als je dan toch nog terug weet te komen tot 2-2, heb je veerkracht getoond. En daar kan ik alleen maar tevreden mee zijn.’

Opstelling Feyenoord C1: De Jong; Van Beek, Kongolo, Ake, Woudenberg; Thong, Sleegers (56’ Dercks), Boëtius (41’ Gomez Nieto); Ebicilio, Achahbar (60’ Van Wingerden) en De Vilhena (49’ Breimer)