Fanshop
Fanshop

VLEMMINGS: ‘DUIDELIJK DAT OVERWINNING VERWACHT WORDT’

Feyenoord zal woensdagavond in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam met vrijwel dezelfde wedstrijdselectie aantreden als afgelopen zondag tegen NEC. Alleen Giovanni van Bronckhorst, die in Nijmegen nog wel op het wedstrijdformulier stond maar vlak voor de aftrap geblesseerd af moest haken, ontbreekt bij de eerste achttien. Zijn plaats in de selectie zal worden ingenomen worden door Lorenzo Pique, zo liet Leon Vlemmings dinsdagmiddag weten. Pique is een jonge centrale verdediger die tot voor kort nog zijn wedstrijden in het A1-elftal van de Rotterdammers speelde.
Door de afwezigheid van Van Bronckhorst, Tim de Cler, André Bahia en de linksback van Jong Feyenoord Kevin Wattamaleo zal Kelvin Leerdam tegen Sparta andermaal de positie links in de defensie innemen. Het talent speelde tegen NEC voor het eerst op deze voor hem vreemde positie en deed dit naar behoren. ‘Wat goed is hoef je niet te veranderen’, zei Vlemmings. ‘Kelvin kan het spel lezen en weet goed te anticiperen op spelsituaties, zowel verdedigend als aanvallend. Hij voelt de dingen goed aan en heeft daardoor de kwaliteit nooit door zijn hoeven te zakken.’

Vlemmings koos er in de aanloop naar het duel met de Kasteelclub voor om dinsdagochtend achter gesloten deuren te trainen. De coach trainde met zijn elftal op spelhervattingen en wilde dit op video opnemen, zodat dit na afloop geanalyseerd kon worden. ‘Om praktische redenen deden we dit in De Kuip’, zei Vlemmings. ‘Daar is het mooier op beeld vast te leggen. We willen transparant zijn en het uitgangspunt is dat supporters altijd bij de training aanwezig kunnen zijn. Dat past bij deze club. Maar het kan voorkomen dat het een keer anders is.’

De kwaliteiten van de aankomende tegenstander zijn bekend bij Feyenoords technische staf, maar Vlemmings wilde er niet te lang stil bij staan. ‘Wij kunnen de kostbare tijd die we hebben beter in het verbeteren van onszelf steken’, zei de coach. ‘Die tijd hebben we heel hard nodig. Maar we weten wat hun kwaliteiten zijn en waar voor ons de mogelijkheden liggen. We zijn voorbereid.’

Vlemmings was de dagen na de in blessuretijd opgelopen nederlaag tegen NEC benieuwd hoe zijn spelers met deze nieuwe tegenslag om zouden gaan. De coach constateerde een professionele rust bij zijn spelers, die tegelijkertijd keihard werken om tot een verbetering in de resultaten te komen. ‘Ik proef totaal geen wanhoop’, zei de coach. ‘Iedereen gaat constructief met de situatie om. Ik denk dat we nu ook niet teveel moeten praten, maar juist moeten doen. Dingen trainbaar maken. Het is duidelijk dat van ons een overwinning verwacht wordt. Daar is iedereen zich van bewust.’

DE TEGENSTANDER

Heel de maand januari werd er in Rotterdam-West gesproken over de komst van een nieuwe keeper en eind vorige week was het dan zover. Lang leek de Belg Peter Mollez van KV Kortrijk de beste papieren te hebben om op Het Kasteel de concurrentiestrijd aan te mogen gaan met Cor Varkevisser, maar de keuze viel uiteindelijk op Cassio Ramos, de reservekeeper van landskampioen PSV. Afgelopen zondag tegen AZ zat de Braziliaan nog op de tribune, tijdens de stadsderby van komende woensdag tegen Feyenoord zal hij op zijn minst op de bank zitten.

Het is niet zomaar dat Foeke Booy deze transferperiode inzette op het aantrekken van een doelman. De ervaren Harald Wapenaar begon aan het seizoen, maar raakte geblesseerd en moest zodoende vervangen worden. Voormalig jeugdkeeper van Feyenoord Varkevisser nam zijn plaats op doel over, maar wist nimmer te overtuigen en ging zelfs een aantal keer opzichtig in de fout. Het koste zijn ploeg punten. Punten die het met meerdere in de nek hijgende ploegen hard nodig heeft om op een veilige plaats op de ranglijst te blijven.

De Spangenaren boekten dit seizoen enkele klinkende overwinningen, het echte uitblinken doen ze echter in wisselvalligheid. Nimmer volgde op een overtuigende zege een tweede winstpartij, een gelijkspel bleek telkens het hoogst haalbare. Meestal werd er zelfs verloren in de wedstrijd na een zege, waardoor het opgedane zelfvertrouwen steeds weer voor een deel werd afgebroken.

Wie naar het elftal van Booy kijkt, kan niet om de rol van een aantal jonge talenten heen. De oefenmeester geeft het vertrouwen aan meerdere spelers afkomstig uit de jeugdopleiding van de Kasteelclub en Kevin Strootman, Erik Falkenburg, Joshua John en Joey Godee betalen terug met degelijke optredens in de hoofdmacht.

Iets ouder dan het viertal is Rydell Poepon. De aanvaller genoot zijn opleiding in Amsterdam bij Ajax, speelde de twee seizoenen hiervoor in het shirt van Willem II en streek deze zomer neer in Rotterdam-West. De aanvaller kan rekenen op een basisplaats en is met acht doelpunten clubtopscorer. Met dit aantal is hij nog maar twee treffers verwijderd van de tien doelpunten die hij in heel het vorige seizoen aan liet tekenen in Tilburgse dienst.

Feyenoord – Sparta Rotterdam
Woensdag 4 februari om 20:00 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Tiendalli, Nieveld, Hofland, Leerdam; El Ahmadi, Tomasson, Wijnaldum; Slory, Makaay en Biseswar.
Sparta Rotterdam: Varkevisser; Vermes, Jaggy, Promes, Slijngard; Falkenburg, Slot, Strootman; Poepon, Rose en Godee.

STATISTIEKEN

THUIS

26/12/2007 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-0
23/12/2006 Feyenoord - Sparta Rotterdam 3-2
19/02/2006 Feyenoord - Sparta Rotterdam 4-0
19/08/2001 Feyenoord - Sparta Rotterdam 5-0
29/11/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-1

UIT
29/10/2008 Sparta Rotterdam - Feyenoord 2-1
23/03/2008 Sparta Rotterdam - Feyenoord 3-2
10/09/2006 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4
21/08/2005 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3
24/03/2002 Sparta Rotterdam - Feyenoord 0-5

EN VERDER

Dit wordt de 50ste Eredivisieontmoeting tussen Feyenoord en Sparta in De Kuip en de 100ste keer dat de Rotterdamse derby gespeeld wordt in het kader van de Eredivisie.

Jon Dahl Tomasson scoorde al 10 keer in 11 wedstrijden tegen Sparta. Daarmee is de Kasteelclub de favoriete tegenstander van Tomasson.

Feyenoord verloor sinds het seizoen 1964/1965 nog maar 2 maal van Sparta in De Kuip.