Fanshop
Fanshop

FEYENOORD GAAT UIT VAN EIGEN KRACHT

Leon Vlemmings heeft nog geen beslissing genomen over wie er komende zondag tegen FC Groningen namens Feyenoord aan de aftrap zullen verschijnen. De coach heeft er met de uit Brazilië teruggekeerde André Bahia weer een optie bij, terwijl Theo Lucius mogelijk ook weer aan kan sluiten.
De positie centraal in de verdediging werd vanwege hun afwezigheid tijdens de wedstrijden tegen NEC en Sparta ingevuld door Norichio Nieveld. Het spel van het jonge talent had Vlemmings blij verrast. ‘Het doet de concurrentie centraal achterin toenemen’, zei hij. ‘Zeker met de dunne bezetting die we nu hebben. Ik ben ook blij dat Bahia er weer is.’

Naast Nieveld speelde ook de jonge Kelvin Leerdam de twee voorbije eredivisieduels volledig uit, op de voor hem vreemde positie links in de defensie. ‘We zijn als technische staf heel tevreden over hem’, zei Vlemmings. ‘Kelvin is een speler met een goed gevoel voor de ruimte en leest het spel goed. Hij weet waar de bal gaat komen en dat is een kwaliteit die vooral op het middenveld van pas komt. Hij heeft het in deze wedstrijden als linksback ook heel goed gedaan. Hij is een optie om in het elftal te laten.’

Feyenoord had het de laatste jaren lastig tegen FC Groningen en liep meer dan eens tegen een negatief resultaat aan. Toch is Vlemmings niet van plan zijn elftal aan dat van de Groningers aan te passen. ‘Ik denk veel meer vanuit ons eigen team’, zei de coach. ‘In de fase waarin we zitten is het belangrijk om vanuit ons eigen systeem te voetballen. Dat zorgt voor duidelijkheid en vastigheid. We moeten energie steken in de dingen die we zelf kunnen doen.’

Toch is er de voorbije weken wel degelijk aandacht besteed aan FC Groningen. Vlemmings zag zelf de wedstrijd tegen ADO Den Haag en constateerde dat de Hagenaars minimaal gelijkwaardig waren aan de ploeg van Ron Jans. ‘Maar tegen Ajax zat het aardig in elkaar’, zei de coach. ‘Ze spelen heel goed vanuit hun eigen systeem, dat goed ontwikkeld is. Voorin zijn ze altijd dreigend. We zijn voorbereid.’

DE TEGENSTANDER

In Groningen raakt men niet zo snel in paniek. Toen de plaatselijke FC van de laatste zes wedstrijden voor de winterstop er vijf verloor, bleef het opvallend rustig in de Euroborg. Niemand nam de zaag ter hand om deze eens in de stoelpoten van trainer Ron Jans te zetten en daarnaast bleven de tribunes gevrijwaard van witte zakdoeken.

Na een korte winterstop betaalt het geduld zich nu tijdens de tweede seizoenshelft uit. Weliswaar strandde Groningen na een ware thriller in Breda in het bekertoernooi, in competitieverband hebben de Groningers in 2009 nog geen moment hoeven buigen. Slechts Sparta Rotterdam lukte het om gelijke tred te houden, waarna achtereenvolgens Ajax, ADO Den Haag en NEC geen passend antwoord hadden op de noordelijke dadendrang.

Man in vorm is Koen van de Laak. De middenvelder is soms de enige Nederlander in een elftal dat verder voor een groot deel uit Zweden bestaat, maar weet zijn ploeggenoten feilloos te vinden. Van de Laak was bij alle Groningse doelpunten in de tweede seizoenshelft betrokken en heeft hiermee een groot aandeel in de revival van Groningen, dat zich inmiddels weer terugvindt aan de bovenkant van de subtop.

Het zal Groningen met veel vertrouwen doen afreizen naar Rotterdam. Vertrouwen dat verder gesterkt wordt door de uitslagen van ontmoetingen tussen beide elftallen gedurende de voorbije seizoenen.

De Groningers zijn de laatste jaren uitgegroeid tot misschien wel de grootste angstgegner van Feyenoord. Van de vijf laatste ontmoetingen in De Kuip in eredivisieverband wisten de Groningers er liefst drie te winnen. Een keer in die vijf jaar eindigde de wedstrijd in een gelijkspel en alleen in het seizoen 2005/2006 verloor de ploeg van Ron Jans in Rotterdam-Zuid.

In het Noorden is het niet anders. In het seizoen 2004/2005 nam Feyenoord door doelpunten van André Bahia en Nick Hofs de punten nog mee naar Rotterdam, sindsdien was Groningen minimaal gelijkwaardig. Eerder dit seizoen zette het de ploeg van toenmalig trainer Gertjan Verbeek nog met 3-1 aan de kant. Spelbeeldbepalend in die wedstrijd was een vroege rode kaart voor Kevin Hofland. De thuisploeg buitte de overtalsituatie goed uit en kon uiteindelijk net als de jaren ervoor juichend van het veld.

Feyenoord – FC Groningen

Zondag 8 februari om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Nieveld, Hofland, Bahia (Leerdam); El Ahmadi, Tomasson, Fer; Slory, Makaay en Biseswar.
FC Groningen: Luciano; Hiariej, Granqvist, Sankoh, Stenman; Van de Laak, Holla, Lovre, Levchenko; Gonzalo en Berg.

STATISTIEKEN

THUIS
27/01/2008 Feyenoord - FC Groningen 1-1
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
02/05/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2

UIT
28/09/2008 FC Groningen - Feyenoord 3-1
25/11/2007 FC Groningen - Feyenoord 3-2
20/08/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1
24/04/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2

En verder

- Feyenoord won 19 van de 29 voorgaande ontmoetingen met FC Groningen in de Kuip. De bezoekers wonnen 3 keer en het werd 7 keer gelijk.
- Feyenoord heeft dit seizoen al 9 tieners opgesteld en voert daarmee de Eredivisie clubs aan.
- Vorig seizoen op 27 januari 2008 eindigde dit duel in 1-1 via Marcus Berg (32’) en een eigen doelpunt van Mark-Jan Fledderus in de extra tijd van de 1e helft.