JONG FEYENOORD IN DE KUIP ONDERUIT TEGEN JONG AJAX

Jong Feyenoord heeft donderdagavond de competitiewedstrijd tegen Jong Ajax met 0-1 verloren. Ajacied Kennedy Bakircioglu maakte een kwartier voor tijd vanaf elf meter het enige doelpunt van de wedstrijd. Het duel werd in de slotfase door scheidsrechter Gözübüyük een kwartier stilgelegd, nadat er vanaf de tribune vuurwerk op het veld in De Kuip was gegooid. Invaller Vojtech Machek haalde door een rode kaart het einde van de wedstrijd niet.
Net als afgelopen maandag tegen Jong De Graafschap speelden Serginho Greene en Kevin Wattamaleo ieder een helft mee in het beloftenelftal. Beide verdedigers deden wedstrijdritme op na hersteld te zijn van respectievelijk een knie- en een liesblessure. Wattamaleo loste Greene in de rust af en kwam op het middenveld te spelen, waardoor aanvoerder Glenn Kobussen een linie zakte en de wedstrijd uitspeelde als centrale verdediger.

Voor de rust had Ajax veelvuldig de bal in bezit en de Amsterdammers ondernamen van beide ploegen ook de meeste doelpogingen. Zo probeerde Darko Bodul het na tien minuten met een schot in de korte hoek, dat goed gekeerd werd door Darley. De Braziliaanse doelman werd de eerste helft ondanks het veldoverwicht van de gasten verder niet zwaar op de proef gesteld. Timothy van der Meulen probeerde het met een schot en Kennedy Bakircioglu met een kopbal, maar beide inzetten verdwenen over het Rotterdamse doel.

Feyenoord kon hier de eerste helft weinig tegenover zetten. De Rotterdammers hadden moeite de bal in de ploeg te houden en wisten daardoor maar mondjesmaat door te dringen tot het strafschopgebied van Ajax. Kermit Erasmus leek na een kwartier nog voor het meeste gevaar te gaan zorgen, maar de Zuid-Afrikaan kwam net tekort na een voorzet van Jordao Pattinama.

De Rotterdammers zochten de tweede helft nadrukkelijker de aanval. Dit leverde een aantal corners op, waar echter geen gevaar uit voortkwam. Michal Janota zorgde daar na 55 minuten wel voor toen hij vrij mocht aanleggen op de rand van het strafschopgebied. De middenvelder wist Ajax-doelman Dennis Gentenaar met zijn harde schot echter niet te passeren. Aan de andere kant kwam Marvin Zeegelaar niet veel later ook tot een schot, maar ook zijn inzet leverde geen doelpunt op.

Doordat beide elftallen met aanvallende intenties op het veld in De Kuip stonden, ontstond er een open wedstrijd. Feyenoord was sterker dan de Amsterdammers en maakte ook het meeste aanspraak op een doelpunt. Pattinama leek die een kwartier voor tijd ook te gaan maken, toen hij een voorzet van de ingevallen Mitschell Schet ineens uit de lucht op doel schoot. Zijn volley eindigde uiteindelijk op de lat.

Waar Feyenoord dacht op weg te zijn naar een doelpunt, was het Ajax dat niet veel later op voorsprong kwam. Tobias Waisapy kreeg in het strafschopgebied de bal ongelukkig op zijn arm, waarna scheidsrechter Gözübüyük de bal op de stip legde. Bakircioglu maakte geen fout en zette de gasten op een 0-1 voorsprong.

De wedstrijd kreeg in de slotfase een inktzwarte rand toen vanaf de tribune vuurwerk op het veld werd gegooid. Scheidsrechter Gözübüyük staakte hierop de wedstrijd. Het incident had kort plaats nadat invaller aan Feyenoords zijde Vojtech Machek met rood van het veld was gestuurd. Na een afkoelingsperiode van een kwartier keerden beide elftallen weer terug op het veld.

Ondanks dat Feyenoord na de onderbreking met een man minder speelde, kwam het nog dicht in de buurt van de gelijkmaker. Janota schoot een vrije trap in het zijnet, terwijl een stiftbal van Pattinama door Gentenaar gestopt werd. Lorenzo Piqu kreeg vlak voor tijd nog de grootste kans om de stand op de valreep gelijk te trekken. De A-junior mocht vlak voor het Amsterdamse doel vrij inkoppen, maar gaf de bal te weinig kracht en richting mee.

Jong Feyenoord – Jong Ajax 0-1
78’ 0-1 Bakircioglu (strafschop)

Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel: Kobussen, Martina, Will
Rood: Machek