AJAX NEEMT NA RUST AFSTAND VAN FEYENOORD

Feyenoord heeft de Klassieker tegen Ajax zondag verloren. De Rotterdammers hielden de thuisploeg voor rust zonder veel problemen op een gelijke stand, maar mochten niet klagen dat na de tweede helft de stand slechts 2-0 was. Ajax kreeg na rust grote kansen om uit te lopen naar een grote score, maar wist slechts tweemaal te profiteren. Feyenoord speelde in de slotfase met tien man, nadat Dwight Tiendalli met rood naar de kant moest. Jon Dahl Tomasson moest de wedstrijd wegens ziekte aan zich voorbij laten gaan.

Zowel Feyenoord als Ajax beleefden een rommelige eerste helft. De twee ploegen lieten de afgelopen weken al zien niet in grootse vorm te steken en dat werd zondag in de Amsterdam Arena andermaal duidelijk.

Goed voetbal of knap uitgespeelde combinaties waren er voor rust zodoende maar zelden te zien, maar strijd des te meer. Feyenoord wist met veel inzet zonder al te veel problemen op de been te blijven tegen de Amsterdammers, al wisten de Rotterdammers zelf nauwelijks echt gevaarlijk te worden.

De grootste mogelijkheid voor rust kwam na een kwartier spelen op naam van Georginio Wijnaldum. Nadat Theo Lucius achterin knap de bal afhandig had gemaakt van Luis Suarez, kon Wijnaldum in de tegenstoot van afstand uithalen, maar Maarten Stekelenburg bracht redding.

Kelvin Leerdam werd in het vervolg van de eerste helft nog tweemaal gevaarlijk. Na bijna twintig minuten schoot hij over, nadat hij de bal aangespeeld had gekregen op de punt van het strafschopgebied. Ruim tien minuten later kreeg de jonge verdediger zijn hoofd tegen een hoekschop van Diego Biseswar, maar gehinderd door een verdediger kopte hij naast.

Ajax bewaarde de beste aanvallen van de eerste helft tot kort voor rust. Twee keer was hierbij een belangrijke rol voor verdediger Thomas Vermaelen weggelegd. De eerste keer kopte hij een lange bal van achteruit breed op Suarez, die uithaalde van een meter of vijftien maar zijn schot gestopt zag worden door Henk Timmer. Even later kreeg Vermaelen zelf de kans om de score te openen, maar zijn kopbal na een voorzet vanaf de linkerkant werd andermaal knap gepareerd door Timmer.

Na rust kreeg de wedstrijd een heel ander gezicht. Belangrijkste oorzaak daarvoor was dat Ajax al snel op voorsprong kwam. Een overtreding van Lucius op Suarez leverde de verdediger niet alleen een gele kaart op, maar de thuisploeg ook een vrije trap. Deze werd richting doel gekruld door Kennedy, die zijn voorzet bij de tweede paal binnengelopen zag worden door Vermaelen: 1-0.

Het was het begin van een fase waarin Feyenoord heviger onder druk kwam te staan. Kort na de 1-0 kreeg Suarez zo een schietkans van dichtbij die gestopt werd door Timmer. Na ruim een uur spelen stiftte de aanvaller een bal maar net over het Feyenoord-doel.

Voor Feyenoord was het een fase van overleven, waarin het aanvankelijk niet te klagen had over een gebrek aan geluk. Eerst kreeg Timmer hulp van de binnenkant van de paal, nadat Vurnon Anita een schot loste. Twintig minuten later werd de doelman gepasseerd door een stift van Suarez, maar die eindigde op de lat. Vervolgens maakte Kennedy geen gebruik van de rebound.

Alsof het nog niet genoeg was, schoot Urby Emanuelson ruim een kwartier voor tijd een vrije trap op de paal. In de slotfase kreeg Timmer zijn hand tegen een schot van Suarez, dat wederom via de paal terug in het veld kwam.

In blessuretijd viel de definitieve beslissing alsnog, nadat Suarez vrij door kon op het doel van Timmer en Emanuelson in staat stelde om in een leeg doel binnen te tikken. Tegen die tijd stond Feyenoord al met een man minder op het veld, omdat Tiendalli zijn tweede gele kaart had gehad.

Ajax – Feyenoord 2-0

52’ 1-0 Vermaelen
90’ 2-0 Emanuelson