Fanshop
Fanshop

VLEMMINGS RUIMER IN KEUZES TEGEN DE GRAAFSCHAP

Leon Vlemmings heeft komende zondag tegen De Graafschap weer wat te kiezen. De coach kan tegen De Graafschap weer beschikken over Giovanni van Bronckhorst, Jon Dahl Tomasson en Kevin Hofland, die afgelopen zondag de wedstrijd tegen Ajax nog aan zich voorbij moesten laten gaan. Het drietal zal op De Vijverberg aan de aftrap verschijnen, waardoor de basisopstelling ten opzichte van het duel in Amsterdam op meerdere posities gewijzigd zal worden.
Tomasson en Hofland keren terug op hun vertrouwde posities op respectievelijk het middenveld en in de verdediging, terwijl Van Bronckhorst zal starten als linkervleugelverdediger. Theo Lucius schuift op naar de rechtsbackpositie, waar hij de geschorste Dwight Tiendalli zal vervangen.

‘Het is prettig dat deze drie jongens weer terug zijn’, zei Vlemmings vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Het zou fijn als ze er voor langere tijd bijblijven, zodat we aan vastigheid in het elftal kunnen werken. Ik hoop met een bredere selectie te kunnen blijven trainen, zodat ik keuzes kan maken.’

Een groot aantal jonge talenten kreeg door de vele afwezigen de voorbije maanden de kans in het eerste elftal. Uit nood geboren, maar volgens Vlemmings hebben ze het ook zelf afgedwongen. ‘Ze hebben het goed gedaan en zijn het bewijs dat Feyenoord een goede jeugdopleiding heeft. Het zijn spelers waar we in de toekomst op terug kunnen vallen.’

Nu het aantal blessures afneemt, moet een aantal beloften een stapje terug doen. Bang dat zij hier op een verkeerde manier mee omgaan is Vlemmings niet. ‘We praten daar met hen over en ze zijn hier heel reëel in. Het is alleen maar goed voor de toekomst van Feyenoord dat we dat soort jongens achter de hand hebben.’

De Graafschap-trainer Henk van Stee probeerde afgelopen week met uitspraken in de media de druk bij Feyenoord te leggen. Vlemmings reageerde hier luchtig op. ‘Ik moet een beetje lachen als Henk zegt dat wij móeten en zij alleen maar wíllen winnen. Volgens mij hebben zij de punten namelijk net zo goed hard nodig. Maar goed, het is natuurlijk wel duidelijk dat wij moeten en willen winnen van De Graafschap.’

DE TEGENSTANDER

Voor De Graafschap breken er cruciale weken aan. De Superboeren zullen alle zeilen bij moeten zetten om niet in degradatienood te komen. Rode lantaarndrager FC Volendam is de ploeg van trainer Henk van Stee inmiddels tot op twee punten genaderd, waardoor de druk in Doetinchem het restant van de competitie alleen maar toe zal nemen.

Het leek afgelopen zaterdag in Den Haag nog zo mooi te beginnen. ADO kwam na een rode kaart al vroeg in de wedstrijd met een man minder te spelen en De Graafschap zocht hierop veelvuldig de aanval. De met tien man spelende naaste concurrent in de strijd tegen degradatie was een aangeschoten prooi en die werd stevig opgejaagd. De kat in het nauw beet op zijn beurt venijnig van zich af en bracht De Graafschap uiteindelijk verrassend een nederlaag toe.

Ook tegen ADO was de improductiviteit van de Doetinchemse aanvallers het struikelblok. In 23 wedstrijden wisten de spelers van De Graafschap slechts vijftien keer het net te vinden, met afstand het laagste aantal in het betaalde voetbal.

De technische leiding van de club onderkende dit probleem in de winterstop en dacht met het Israëlische talent Ben Sahar de oplossing binnen te halen. De van Chelsea gehuurde aanvaller begon hoopgevend door de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft met een wonderschoon schot te beslissen, maar wist nadien zelf ook het net niet meer te vinden.

In het bekertoernooi brak het doelpunten-syndroom de Doetinchemers nog niet op. In de laatste ronde moest er dan wel een strafschop aan te pas komen om het net te vinden, het bracht De Graafschap wel in de kwartfinales van het toernooi om de KNVB beker. Daarin moet het zich proberen te ontdoen van FC Twente, de nummer twee in de eredivisie. Kansloos zullen de Superboeren zich niet voelen in Enschede. Twee weken geleden moesten ze in een thuiswedstrijd de ploeg van Steve McLaren pas in de slotfase naast zich dulden.

Komende zondag zullen Van Stee en zijn ploeg tegen Feyenoord ook kansen zien. De resultaten mogen in algemene zin dan tegenvallen, de overwinning op de Rotterdammers eerder dit seizoen in De Kuip is niemand in de Achterhoek vergeten.

De Graafschap – Feyenoord

Scheidsrechter: Blom

Zondag 22 februari om 14:30 uur op De Vijverberg

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Slory (Wijnaldum), Makaay en Biseswar.
De Graafschap: Heijblok; Nalbantoglu, Keller, Buijs, Fränkel; Oost, Jüngschlager, Meijer, Wuytens; Sahar en De Jong.

STATISTIEKEN
UIT

09/02/2008 De Graafschap - Feyenoord 1-3
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4
25/04/2002 De Graafschap - Feyenoord 1-0
01/10/2000 De Graafschap - Feyenoord 2-3
THUIS
07/12/2008 Feyenoord - De Graafschap 1-3
04/11/2007 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
21/09/2002 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/09/2001 Feyenoord - De Graafschap 2-0

EN VERDER

De Graafschap ontvangt Feyenoord voor de 17de keer in de historie van de Eredivisie. De Superboeren wonnen van de voorgaande 16 ontmoetingen er slechts 1. Feyenoord ging 10 keer met de zege aan de haal.

Serginho Greene kan zijn 200ste competitiewedstrijd (Ere- en Eerste Divisie) spelen.

De eerste ontmoeting tussen deze twee clubs werd een waar spektakelstuk. Op 7 oktober 1973 won Feyenoord met 5-7.