Fanshop
Fanshop

UEFA LEGT FEYENOORD ZWARE STRAF OP

De UEFA heeft Feyenoord een zware straf opgelegd naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens het duel met Lech Poznan van eind vorig jaar. De Europese voetbalbond verplicht de Rotterdamse club om bij haar eerstvolgende Europa Cupduel zowel de gehele gele zijde (Noordzijde) als vak Z te sluiten. Daarnaast legt de UEFA Feyenoord een boete van € 50.000 op.
Tijdens Feyenoord-Lech Poznan viel een reeks nare incidenten te betreuren. Zo belandde een Poolse supporter in de gracht voor Vak Z, waren er wanordelijkheden op de vakken aan de Noordzijde, werden er projectielen en voorwerpen op het veld gegooid, werd er vuurwerk op de tribunes afgestoken, werd de spelersbus van Lech Poznan bekogeld en ontstonden er rellen rondom het Maasgebouw. Uit de motivering van de uitspraak blijkt dat de UEFA Tuchtcommissie met het novum van een specifieke sluiting van een deel van de tribunes juist die vakken wil treffen waar sommigen zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag.

‘De UEFA heeft de gebeurtenissen hoog opgenomen en gezien de reputatie die we helaas opgebouwd hebben, is dat amper verrassend te noemen’, aldus algemeen directeur Eric Gudde. ‘De UEFA laat elke keer weer weten dat zij waardering opbrengen voor de manier waarop wij ons veiligheidsapparaat in hebben gericht. Maar aangezien dit al het 13e incident in de laatste vijf jaar is, ontkomt men er waarschijnlijk niet aan om ons een zware straf op te leggen die Feyenoord zowel financiële als imagoschade bezorgt. Alle trouwe en vaste supporters op de Noordzijde lijden hier onder en het is tijd dat de kleine minderheid die zich aan dit soort gedragingen schuldig maakt eens gaat beseffen dat de club hieraan kapot kan gaan. Feyenoord ligt onder een vergrootglas bij de UEFA en elk incident wordt hoog opgenomen. Wij beraden ons op nog verdere maatregelen rondom toekomstige Europa Cupduels.’

Sluiting van de Noordzijde betekent dat de capaciteit van De Kuip met zeker 10.000 plaatsen afneemt. Feyenoord stelt alles in het werk om de schade te verhalen op de boosdoeners, van wie een groot aantal reeds is geïdentificeerd. De persoon die verantwoordelijk wordt geacht voor het verwonden van de Poolse supporter is reeds veroordeeld door de rechter en is door Feyenoord een stadionverbod opgelegd.