FEYENOORD PAKT BROODNODIGE PUNTEN IN DOETINCHEM

Feyenoord heeft zondagmiddag een broodnodige overwinning geboekt op De Graafschap. In Doetinchem zette Karim El Ahmadi de Rotterdammers aan het begin van de tweede helft op voorsprong, waarna Jon Dahl Tomasson met een doelpunt in de blessuretijd aan alle twijfels een einde maakte. De ploeg van Leon Vlemmings stijgt door de 0-2 zege één plaats op de ranglijst en vindt zichzelf nu terug op de elfde plaats.
Feyenoord begon hoopgevend op De Vijverberg. Er waren nog maar 33 seconden gespeeld, toen De Graafschap-doelman Erik Heijblok tot een uiterste krachtsinspanning werd gedwongen. De keeper antwoordde passend op een schot van Georginio Wijnaldum vanaf de rand van het strafschopgebied.

Hoewel de wedstrijd zo een spectaculair begin kende, was het geen voorbode voor een leuke eerste helft. Na ruim tien minuten liet Feyenoord nog wel een mooie aanval over meerdere schijven zien, maar verder was het niet hoogstaand wat beide ploegen op de mat legden.

De Rotterdammers hadden voor de rust wel een licht veldoverwicht, zonder verder tot uitgespeelde kansen te komen. Die keren dat Feyenoord voor het doel van Heijblok opdook, lukte het in de eindfase van de aanval niet om een medespeler op maat te bedienen.

De Graafschap bestreed de ploeg van Vlemmings met inzet en veel opportunisme en dit leidde in de eerste helft tot twee gevaarlijke momenten. Rogier Meijer kwam na ruim een half uur een voet tekort na een voorzet van Ben Sahar, terwijl Luuk de Jong tegen het einde van de eerste helft al duellerend met Theo Lucius naast schoot.

Ook de tweede helft was de eerste kans voor Feyenoord en deze keer was het wel een voorschot op meer. Makaay werd vlak voor het doel van Heijblok twee keer kort achterelkaar door eerst Wijnaldum en vervolgens Diego Biseswar gevonden, maar de aanvaller kreeg de bal beide keren niet tussen de palen.

Karim El Ahmadi lukte dat tien minuten na de rust wel. De middenvelder schoot Feyenoord vanaf de rand van het strafschopgebied naar een 0-1 voorsprong, waarbij hij door de defensie van De Graafschap geen strobreed in de weg werd gelegd.

Aanvankelijk leek Feyenoord hierna de wedstrijd gemakkelijk te vervolgen. Het balbezit was voor de Rotterdammers en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de thuisploeg. Biseswar was met een gekraakt schot gevaarlijk, maar zag zijn inzet ternauwernood gekeerd worden door Heijblok.

De Graafschap bleef op haar beurt vechten voor wat het waard was en was na een uur spelen gevaarlijk via Sahar, die vlammend over het doel van Henk Timmer schoot. De doelman beleefde een kwartier voor tijd enkele hachelijke momenten, toen zijn doel na een corner meerdere malen onder vuur werd genomen.

Onder meer door een knappe redding van Timmer bleef een doelpunt wonderwel uit, waarna de thuisploeg haar slotoffensief nog meer kracht bijzette. Schoten van invallers Jeffrey Oost en Steve de Ridder eindigden vervolgens tot opluchting van de uit Rotterdam meegereisde supporters in de tribune.

Tomasson zorgde diep in de blessuretijd voor de definitieve beslissing. De Deen werd op maat bediend door Andwélé Slory, nadat ze samen alleen op Heijblok af mochten gaan. Tomasson controleerde de bal en tikte deze vervolgens over de doelman heen: 0-2. De aanvaller bedankte na afloop het meegereisde Legioen door zijn shirt in het uitvak te gooien. Een voorbeeld dat door meerdere Feyenoorders werd gevolgd.

De Graafschap – Feyenoord 0-2

54’ 0-1 El Ahmadi
90’ 0-2 Tomasson