JONG FEYENOORD NA THRILLER UIT BEKERTOERNOOI

Jong Feyenoord heeft maandagvond na een ware thriller in de kwartfinale afscheid moeten nemen van het bekertoernooi. Na negentig minuten stond het tegen Jong De Graafschap 2-2, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen op Varkenoord. Hierin leken de gasten lange tijd aan het langste aan te trekken door een snel doelpunt, maar vlak het einde van de toegift blies Serginho Greene door de 3-3 te maken de Rotterdamse bekerdroom nieuw leven in. Jordao Pattinama had tijdens de reguliere speeltijd beide Rotterdamse treffers al voor zijn rekening genomen. Uiteindelijk mochten zijn doelpunten niet baten, want na de noodzakelijke strafschoppen waren het de gasten die als winnaars van het veld gingen.

Pattinama opende vroeg in de wedstrijd op wonderschone wijze de score, waarbij zijn treffer letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen. Feyenoord had nog geen kans gehad, toen de aanvaller na ruim tien minuten de bal uit de lucht plukte, om zijn as draaide en vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend uithaalde.

De Graafschap deed op Varkenoord weinig onder voor de Rotterdammers, waardoor zich een gelijkopgaande wedstrijdbeeld liet zien. Konden de Doetinchemse schoten vanuit de tweede lijn Feyenoords doelman Darley eerst nog niet verontrusten, vlak voor de rust moest de Braziliaan toch passen. Melvin Kolf passeerde namens de gasten Darley met een hard en hoog schot, na een steekbal dwars door het hart van de Rotterdamse verdediging.

Diezelfde Kolf stond na tien minuten in de tweede helft aan de basis van de 1-2. Hij werd op rechts de diepte in gestuurd en trok de bal voor, waarna Steve de Ridder op de penaltystip controleerde en beheerst afdrukte. Hierdoor moest Feyenoord plotseling noodgedwongen op zoek naar een doelpunt, omdat de 1-2 tussenstand uitschakeling in het bekertoernooi zou betekenen.

Feyenoord vocht in het vervolg voor wat het waard was, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. Slechts een indraaiende vrije trap van Glenn Kobussen zorgde voor enig gevaar. De grootste kansen bleven zelfs voor De Graafschap, waarbij het aan Darley te danken was dat de achterstand voor de Rotterdammers niet onoverbrugbaar groot werd.

Uiteindelijk moest er diep in de tweede helft voor de Rotterdammers een counter aan te pas komen om op gelijke hoogte te komen. Michal Janota ontsnapte aan de rechterkant, behield het overzicht en trok de bal strak voor het doel langs. Bij de tweede paal stond Pattinama klaar om zijn tweede doelpunt van de avond te maken.

Beide ploegen waren niet van plan een eventuele verlenging af te wachten, waardoor de wedstrijd tot de laatste minuut spannend bleef. De grootste kansen bleven voor De Graafschap, maar met enkele katachtige reacties hield Darley de bekerdroom van de Rotterdammers levend.

Hierdoor moest er een toch een verlenging aan te pas komen om tot een winnaar te komen. De Graafschap kwam hierin al snel op een 2-3 voorsprong, toen René Bot na een slechte voortzetting van Kobussen Darley van dichtbij kansloos liet, terwijl de doelman even daarvoor nog voor de zoveelste keer klaar had gestaan om knap redding te brengen.

Via vrije trappen even voor (Kobussen) en even na (Janota) de rust van de verlenging deed Feyenoord in aanvallend opzicht enigszins van zich spreken, maar ondanks de hartstocht en strijdlust waarmee het speelde wist het verder maar niet door te dringen tot het strafschopgebied van de gasten.

Vlak voordat het bekeravontuur over leek voor de Rotterdammers lukte dat wel en prompt kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Iedereen op Varkenoord hield zijn adem in toen Greene op aangeven van Kermit Erasmus schoot en zijn inzet op de binnenkant van de paal belandde. De bal viel tot opluchting van het publiek van de thuisploeg aan de andere kant van het doel achter de lijn.

In de noodzakelijke strafschoppenserie die volgde kwam er alsnog een einde aan het bekeravontuur voor de Rotterdammers. Achtereenvolgens Janota, Kobussen en de ingevallen Manteiga misten, terwijl de Doetinchemmers wel raak schoten.

Jong Feyenoord – Jong De Graafschap 3-3

11’ 1-0 Pattinama