Fanshop
Fanshop

FEYENOORD KAN STAP ZETTEN RICHTING LINKERRIJTJE

Met de wedstrijd tegen Vitesse op het programma heeft Feyenoord komende zondag een uitgelezen kans om na vorig weekend wederom een plaats op de ranglijst te stijgen. Bij winst neemt de ploeg van Leon Vlemmings de tiende positie van de Arnhemmers over en kan het zich verder gaan richten op aansluiting bij het linkerrijtje. ‘Vanaf het begin heb ik gezegd dat wij niet naar beneden moeten kijken’, zei Vlemmings vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Ik heb altijd mogelijkheden gezien om de blik naar boven te houden.’
Van de onderste plaatsen in de eredivisie heeft Feyenoord door de overwinning op De Graafschap voorlopig afstand genomen. ‘Wij leven al een tijd van wedstrijd naar wedstrijd’, zei Vlemmings. ‘Waarbij het natuurlijk essentieel is om te winnen. Dat is ons gelukt in Doetinchem en dat zal zondag tegen Vitesse ook moeten gebeuren.’

‘Wij zijn nooit zoveel bezig met de tegenstander’, zei Vlemmings over hoe hij en de rest van de technische staf het duel met Vitesse benaderen. ‘Het is belangrijk om te weten hoe ze voetballen, zodat we weten waar we bij hen gebruik van kunnen maken en waar we op moeten letten. Daar zijn we van op de hoogte. Maar eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit wie er naar De Kuip komt.’

Wat opvalt bij de Rotterdammers is dat ondanks de wisselende samenstelling van de achterhoede de laatste vier wedstrijden drie keer de nul werd gehouden. Ook komende zondag zal de basisopstelling van de verdediging weer afwijken ten opzichte van de vorige wedstrijd. Theo Lucius hield aan de wedstrijd tegen De Graafschap hamstringklachten over en wordt rechts in de verdediging vervangen door Kelvin Leerdam of Dwight Tiendalli.

DE TEGENSTANDER

Onderzoeken wijzen uit dat van een schokeffect bij het ontslaan van een trainer geen sprake is. Vitesse laat dit seizoen zien dat er altijd een uitzondering is die de regel bevestigt. Waren onder het bewind van Hans Westerhof de wolken in Arnhem donkerder dan ooit, met zijn opvolger Theo Bos op de bank schijnt de zon dwars door het dak van het Gelredome heen.

Vitesse sleepte zich voor de winterstop van teleurstelling naar teleurstelling, met de bekeruitschakeling tegen de amateurs van FC Lienden en een verbale uitglijder van Westerhof als absolute dieptepunten. Centrale verdedigers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni waren volgens de coach ‘dramatisch voor dit niveau’, waarna van een gezonde werkrelatie geen sprake meer was.

De leiding van de Arnhemmers greep in en stuurde Westerhof tussen kerst en oud en nieuw naar huis. Bos kwam als zijn vervanger en sindsdien werd alleen nog maar van het goed presterende FC Twente verloren. De goede prestaties in de tweede seizoenshelft hadden een enorme opmars op de ranglijst tot gevolg. Waar tot voort kort het woord degradatie meer dan eens op de lippen van de Arnhemmers lag, spreekt men er inmiddels hoopvol over Europees voetbal.

Sprockel blijkt onder Bos weer een betrouwbare verdediger, terwijl de op het middenveld opgebloeide Sansoni plots weer een nieuw contract kan tekenen. De in de winterstop aangetrokken Lasse Nilsson laat voorin zien waarom hij enkele jaren geleden de clubs voor het uitkiezen had. Grootste verrassing is Dalibor Stevanovic, de Sloveen die in Israël werd opgehaald. De middenvelder tekende in Arnhem voor de rest van het seizoen, maar lijkt na enkele goede optredens alweer te kunnen vertrekken naar een grotere club.

Komende zondag in De Kuip zal hij er zeker bij zijn, wanneer Feyenoord en Vitesse met elkaar strijden om de tiende plaats in de eredivisie. Bij beide clubs wordt stilletjes gehoopt dat een overwinning komende zondag de weg opent naar een plaats in de play-offs.

Feyenoord – Vitesse

Zondag 1 maart om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Liesveld

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Timmer; Leerdam (Tiendalli), Bahia, Hofland, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.
Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, J. Drost, Sprockel, Kuiper; Claudemir, Hofs, Sansoni, Stevanovic; Nilsson en Van Wolfswinkel.

STATISTIEKEN

THUIS
17/02/2008 Feyenoord - Vitesse 1-0
05/11/2006 Feyenoord - Vitesse 2-1
06/11/2005 Feyenoord - Vitesse 0-0
23/01/2005 Feyenoord - Vitesse 1-2
22/11/2003 Feyenoord - Vitesse 3-0
Uit
30/11/2008 Vitesse - Feyenoord 1-1
07/10/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
01/04/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
15/01/2006 Vitesse - Feyenoord 0-1
29/08/2004 Vitesse - Feyenoord 1-1

EN VERDER

Van de 23 voorgaande Eredivisieduels tussen Feyenoord en Vitesse in De Kuip wonnen de Arnhemmers er maar twee. Dat was op 4 december 1994 (0-3) en op 23 januari 2005 (1-2).

Roy Makaay kan zijn 50e Eredivisieduel voor Feyenoord spelen. Hij scoorde bij zijn debuut voor de Rotterdammers op 19 augustus 2007 uit bij FC Utrecht (0-3).

Jon Dahl Tomasson is dit seizoen de meest efficiënte Feyenoorder. Van elke 3 doelpogingen resulteert er 1 in een goal.