A1 MET VEEL GELUK LANGS PSV

Feyenoord A1 heeft zaterdag met 2-1 gewonnen van de leeftijdsgenoten van PSV. De eerste helft speelden de Rotterdammers belabberd, maar na rust toonde de ploeg van Jean-Paul van Gastel zich veel strijdbaarder. Het mondde zelfde uit in een elf-tegen-elf-knokpartij. Shabir Isoufi en Tim Schoonheijm scoorden namens Feyenoord. B1 had geen kind aan tegenstander NAC. Het werd 4-0 voor de Rotterdammers. Luc Castaignos scoorde twee keer. Kevin Jansen en Parez Karim deden dat eenmaal. B2 won met 5-0 van Omniworld. Olcay Bilen (twee) Joey van der Velden, Thom de Rooij en Matthew Steenvoorden zorgden voor de productie. De C-junioren hadden een slechte middag in Rotterdam-West. Zowel C1 (3-1) als C2 (2-1) verloor van Sparta. Joey Sleegers scoorde namens C1 en Rick Karsdorp namens C2.
‘Zeldzaam slecht’, zo omschreef de trainer van A1, Jean-Paul van Gastel, de eerste helft van A1 tegen PSV. ‘Het was echt een ramp. In de rust ben ik dan ook lichtelijk uit m’n slof geschoten.’

Net als vorige week tegen Ajax kwam A1 al na twee minuten op achterstand. Door een persoonlijke fout keken de Rotterdammers al direct tegen een achterstand aan. ‘Blijkbaar hebben we dat tegenwoordig nodig om aan een wedstrijd te beginnen’, mopperde Van Gastel. Toch werd het spel van Feyenoord er na het doelpunt niet beter op. A1 speelde de eerste helft inspiratieloos en gaf veel ballen zomaar aan PSV.

Na een half uur spelen kwam Feyenoord toch op gelijke hoogte. Ricky van Haren stuurde Shabir Isoufi met een lange bal de diepte in. Isoufi nam de bal op het randje van het zestienmetergebied aan en zag de keeper te ver voor zijn goal staan. Met een lobje maakte hij het eerste Rotterdamse doelpunt van de middag.

Nadat Van Gastel in de rust een hartig woordje had gesproken met zijn selectie, zag hij in de tweede helft een ander Feyenoord. De Rotterdammers kwamen strijdbaar uit de kleedkamer en lieten op het veld zien te willen vechten voor elke bal.

Halverwege de tweede helft ontaardde dit in een vechtpartij tussen alle spelers van PSV en Feyenoord. De Eindhovenaren claimden een bal te hebben uitgespeeld voor een geblesseerde Feyenoorder. A1 vond echter dat de PSV’er gewoon een slechte pass had gegeven en besloot de bal niet terug te geven. Jerson Cabral ontving de bal en werd direct doormidden gezaagd door de rechtsback van PSV. Dit was de aanleiding voor de vechtpartij. Alleen een PSV’er en Cabral kregen geel.

Uit een corner kwam Feyenoord uiteindelijk in de 64ste minuut nog op een 2-1 voorsprong. Vojtech Machek kopte een bal naar Tim Schoonheijm. De spits, die aan het begin van het seizoen nog in de B speelde, scoorde.

‘Voor het eerst sinds twee jaar speelde ik vandaag voor één punt’, zei Jean-Paul van Gastel na afloop. ‘En dan krijgen we er drie. Ach, je mag ook wel eens geluk hebben.’

Opstelling Feyenoord A1: Lamprou; Nelom, Schenkeveld (46’ Erkelens), Piqué, Eekman; Clasie, Van Haren, Isoufi; Machek, Schoonheijm en Cabral (89’ Svoboda).

B-JUNIOREN MET 4-0 TE STERK VOOR NAC BREDA

Feyenoord B1 heeft zaterdag gewonnen van NAC Breda B1. In een wedstrijd waarin Feyenoord veel kansen miste werd het 4-0. Met wat meer geluk hadden Rotterdammers echter met een dubbele marge van het veld kunnen stappen. Kevin Jansen, Parez Karim en Luc Castaignos (twee maal) scoorden.

Feyenoord begon voortvarend aan de wedstrijd. In de eerste vijf minuten kreeg B1 al twee opgelegde kansen. De keeper van NAC wist een score echter te voorkomen. Trainer Cor Adriaanse moest vervolgens tot de 32ste minuut wachten tot hij kon juichen. Shane van de Engel stuurde Luc Castaignos de diepte in. De spits van Feyenoord bleef koel en maakte zijn eerste van de middag. Drie minuten later verdubbelde Kevin Jansen de score toen hij een afketste vrije trap binnenschoot. Jansen kreeg de bal voor zijn voeten nadat Castaignos een vrije trap op de lat had geschoten. De middenvelder maakte gemakkelijk de 2-0.

Feyenoord had ook na rust niets te dulden van NAC. De Rotterdammers creëerden kans op kans, maar grossierden ook het missen van deze mogelijkheden. Het duurde wederom vrij lang voordat B1 het net wist te vinden. In de 65ste minuut was het dan toch zover. Ryan Bouwmeester, die met een goede actie aan de zijkant zijn tegenstander uitspeelde, speelde af op Parez Karim, die alleen maar binnen hoefde te tikken. Vijf minuten voor tijd scoorde Castaignos zijn tweede van de middag en maakte hij er nog 4-0 van.

Trainer Cor Adriaanse vond dat Feyenoord het zichzelf onnodig moeilijk had gemaakt. ‘Het was een dikverdiende overwinning, laat ik dat voorop stellen. We hebben onszelf alleen tekort gedaan met de uitslag. Het had hier minstens 8-0 kunnen worden. Het duurde telkens veel te lang voordat we scoorden. Als je 4-0 wint en je hebt nog een stuk of zeven honderd-procent-scoringskansen, dan kan je stellen dat de aanvallers vandaag niet echt scherp waren.’

Opstelling Feyenoord B1: Konijnenburg; De Vrij, Weimer, Van Huijgevoort, Martins Indi; Bouwmeester, Van de Engel (62’ Van der Laan), Jansen; Plaisier, Castiagnos en Velder (48’ Karim).

B2 WINT MET GROOT GEMAK VAN OMNIWORLD

De zegereeks van Feyenoord B2 blijft maar voortduren. De nummer één in de Eredivisie speelde een wedstrijd tegen de nummer laatst, Omniword. Het werd 5-0 voor B2. Olcay Bilen scoorde in de eerste helft tweemaal. Invaller Joey van der Velden maakte na rust een doelpunt. Thom de Rooij schoot een penalty binnen en laatste man Matthew Steenvoorden zorgde met een lob van 25 meter voor de 5-0 einduitslag.

Feyenoord B2 is al het hele seizoen ongeslagen. Na vijftien wedstrijden gespeeld te hebben, waarvan op één gelijkspel na alles werd gewonnen, staan de Rotterdammers fier aan kop. Met meer dan vijftig doelpunten voor en slechts drie tegen, lijkt trainer Jan Gösgens een team gebouwd te hebben dat onverslaanbaar is. Promotie naar de Eerste Divisie, waar Feyenoord echt aan de bak zal moeten, lijkt slechts een kwestie van tijd.

Olcay Bilen bracht zijn team na dertien minuten op voorsprong. Hij kopte een bal via de paal in het doel. Na een half uur voetballen was het wederom Bilen die scoorde. Een lange bal van achteruit zette de aanvaller alleen tegenover de keeper. Bilen faalde niet: 2-0.

In de tweede helft speelde het team van Jan Gösgens in een andere opstelling. De centrumverdediger Bryan van der Laan ging op het middenveld spelen. Omniworld had geen antwoord op deze tactische omzetting van Gösgens. Feyenoord scoorde direct vanaf de aftrap. Joey van der Velden, net in het veld gekomen, was het eindstation van een goede combinatie.

Drie minuten later werd de spits van Feyenoord Jon-Joost Cornelissens in het zestienmetergebied naar de grond getrokken. Thom de Rooij benutte de strafschop. Het mooiste doelpunt van de middag moest nog vallen. In de vijftigste minuut kwam Cornelissens oog in oog met de keeper. De spits wist de doelman niet te omspelen en raakte de bal kwijt. De afgevallen bal kwam terecht bij Matthew Steenvoorden. Hij zag dat de doelman van Omniworld nog ver voor zijn doel stond en scoorde met een lobje vanaf een meter of 25.

Opstelling Feyenoord B2: Verkerk; Y. van Deelen, M. Steenvoorden, Van der Laan (60’ J. Steenvoorden) De Rooij; Agatowski, Stout (55’ Harouchi), Bilen (41’ Van der Velden); Velder, Cornelissens en Alund (41’ Latuheru).

C1 AFGETROEFD DOOR SPARTA

Feyenoord C1 heeft in Rotterdam-West verloren van Sparta C1. De Spartanen, die strak bovenaan staan en de voornaamste titelkandidaat zijn, wonnen met 3-1. Joey Sleegers maakte in de tweede helft het enige doelpunt voor Feyenoord.

De spelers van Sparta waren zaterdag agressiever en alerter dan die van Feyenoord. De Spartanen wonnen bijna alle duels. Trainer Jeffrey Oost noemde de tegenstanders na afloop van de wedstrijd de terechte winnaars. Toch creëerden de mannen uit Rotterdam-West weinig kansen. Feyenoord deed dat al niet veel beter. De defensies van beide clubs stonden als een huis. De vier doelpunten vielen dan ook allemaal uit standaard situaties. Sparta rondde tweemaal een vrije trap af en scoorde één keer vanaf elf meter. Het doelpunt van Feyenoord viel eveneens uit een vrije bal.

Na een kwartier voetballen kwam de nummer één van de Eredivisie op voorsprong. Een vrije trap die recht voor het goal lag, werd op doel geschoten. Een aanvaller van Sparta kopte de bal door, waardoor keeper Mitchel Snoek kansloos was: 1-0 voor Sparta. In de dertigste minuut werd het nog erger voor Feyenoord. Karim Rekik legde zijn tegenstander neer in het zestienmetergebied. In een duel om de bal raakte hij meer man dan bal. Snoek wist de terecht gegeven strafschop nog bijna te keren. De doelman koos de goede hoek, maar dook over de bal heen.

Feyenoord kwam de tweede helft goed uit de kleedkamer. C1 begon de duels om de bal te winnen. In de 47ste minuut kreeg Feyenoord een vrije trap in kansrijke positie. Kyle Ebicilio speelde hierbij Anass Achahbar aan. De spits van Feyenoord draaide weg bij zijn tegenstander en schoot op goal. Joey Sleegers verlengde het schot, dat achter de keeper van Sparta verdween: 1-2. Twee minuten daarna had Feyenoord nog een goede kans om op gelijke hoogte te komen. De Spartaanse doelman wist dit echter met zijn knie te voorkomen.

In de 62ste minuut deelde Sparta de genadeklap uit. Uitgerekend Geraldo Antonio, die vorig jaar nog bij Feyenoord C1 speelde, scoorde. Tony de Vilhena schatte een vrije trap verkeerd in en Antonio schoot feilloos binnen.

Opstelling Feyenoord C1: Snoek; Van Beek, Ake, Kongolo, Rekik (38’ Breimer); Ebicilio (57’ Dercks), Sleegers (50’ Gomez Nieto), Woudenberg (69’ Van Wingerden); Thong (38’ Boëtius), Achahbar en De Vilhena.

C2 KRIJGT TE WEINIG BIJ SPARTA

Net als C1 had C2 zaterdag een uitwedstrijd bij Sparta. Ook het team van trainer Gaston Taument wist niet te winnen. Het werd 2-1 voor Sparta. Feyenoord had gezien het wedstrijdbeeld recht op minstens een gelijkspel. Rick Karsdorp scoorde uit een vrije trap.

Al na vijftig seconden stond Feyenoord op achterstand. De verdediging was niet vanaf het eerste fluitsignaal alert en dat brak Feyenoord direct op. Op het eerste kwartier na had Feyenoord in de eerste helft een overwicht. De spelers van C2 waren scherper dan hun leeftijdsgenoten van Sparta. Het spel vond voornamelijk plaats op de helft van Sparta. Feyenoord C2 kreeg aardig wat kansen, maar wist deze niet af te maken. Brandon Robinson (alleen voor de keeper) en Pieter Hofman (voor open doel) werkten de bal allebei naast.

In het tweede bedrijf had Feyenoord wederom het overwicht. Toch kwam Sparta vijf minuten na rust op een 2-0 voorsprong. Mike van de Ruit wilde een bal terugspelen op de keeper. Een aanvaller van Sparta onderschepte deze bal en rondde keurig af. In de 51ste minuut kwam Feyenoord wel nog terug tot 2-1. Rick Karsdorp had eerder al een vrije trap op de lat had geschoten. Deze keer scoorde de middenvelder wel.

Trainer Gaston Taument vond na afloop van de wedstrijd dat Feyenoord te weinig had gekregen in Rotterdam-West. ‘Een gelijkspel was zeker op zijn plaats geweest. Wij maakten vandaag het spel en waren voetballend gezien beter. Maar ja, het gaat in het voetbal om het afmaken van de kansen. En als je vier enorme kansen mist, wordt het erg moeilijk.’

Opstelling Feyenoord C2: Graviilidis; Van de Ruit, Groenbast, Dekker, Hardeveld; Karsdorp, Robinson, Knoester; Thenu, Driebergen en Hofman (55’ Medar).