FEYENOORD IN DE KUIP NIET VOORBIJ VITESSE: 2-2

Feyenoord heeft zondagmiddag in De Kuip met 2-2 gelijkgespeeld tegen Vitesse. In een rechtstreeks gevecht om de tiende plaats in de eredivisie kwamen de Rotterdammers twee keer op achterstand, maar doelpunten van Georginio Wijnaldum voor de rust en Roy Makaay in de tweede helft brachten de thuisclub toch nog een punt. De door Feyenoord aan Vitesse verhuurde Nicky Hofs zorgde vanuit een vrije trap voor het eerste Arnhemse doelpunt.

De zon scheen in De Kuip en waar op de tribunes de jassen uit gingen en men er eens goed voor ging zitten, was hetgeen zij de eerste helft voorgeschoteld kregen over het algemeen alles behalve spectaculair. De wedstrijd sleepte zich langdurig in een laag tempo voort, waardoor de amusementwaarde laag was.

Desondanks creëerde Feyenoord wel de nodige mogelijkheden. In de openingsfase werd een harde kopbal van Makaay ternauwernood door Piet Velthuizen gepareerd, waarna de doelman van Vitesse halverwege de eerste helft op de doellijn assistentie kreeg van Ricky van Wolfswinkel, die een inzet van Leroy Fer wegtrapte.

Feyenoord keek op dat moment al tegen een 0-1 achterstand aan, door een doelpunt van de door de Rotterdammers aan Vitesse verhuurde Hofs. De middenvelder krulde van grote afstand een vrije trap in de bovenhoek en leek zich vervolgens hiervoor te verontschuldigen aan het legioen.

De Rotterdammers deden via Diego Biseswar middels enkele schoten wat terug, maar Velthuizen zal hier geen moment van in paniek zijn geraakt. Voor Vitesse leek er in zijn geheel niet veel aan de hand, totdat Biseswar vlak voor de rust plots de bal vanaf de linkerkant voor het Arnhemse doel langs schoot. Wijnaldum reageerde alert en gleed de bal bij de tweede paal binnen: 1-1.

Na de pauze ging Feyenoord nadrukkelijk op jacht naar de voorsprong en zorgde het ook voor het nodige gevaar via Biseswar (schot) en André Bahia (kopbal), maar het was uiteindelijk Vitesse dat bij de eerste de beste uitval tot scoren kwam. Lasse Nilsson legde de bal met zijn borst panklaar voor Dalibor Stevanovic. De Sloveen liet Henk Timmer met een verwoestend schot kansloos.

Op dat was er net een uur gespeeld, waardoor Feyenoord iets minder dan een half uur de tijd had om weer terug in de wedstrijd te komen. Gelijk vanaf de aftrap na de 1-2 leken de Rotterdammers daarvoor ook een uitgelezen kans te krijgen, maar scheidsrechter Liesveld wuifde een overtreding in het strafschopgebied van Frank van der Struijk op Biseswar weg.

Hierna had Feyenoord moeite om het initiatief naar zich toe te trekken, waardoor de ontevredenheid op de tribunes duidelijk merkbaar werd. Het legioen vestigde zijn hoop voor het wegwerken van de achterstand op Michael Mols, door nadrukkelijk om zijn invallen te roepen. Vlemmings gaf hier niet veel later ook gehoor aan, om met de ervaren aanvaller erbij in de voorhoede op jacht te gaan naar de overwinning.

Vlemmings bracht Mols namelijk in op het moment dat Vitesse klaar stond om af te trappen, nadat Makaay Feyenoord op gelijke hoogte had gezet. De aanvaller had met een verdekt schot uit de draai Velthuizen in de korte hoek verrast, na een vrije trap van Van Bronckhorst.

Het inbrengen van Mols had effect, want met een aanvaller erbij nam de druk op de Arnhemmers toe. Tijdens het Rotterdamse slotoffensief was de grootste kans ook voor Mols zelf, toen hij van dichtbij in mocht koppen na een voorzet van Makaay. Zijn inzet werd op de doellijn op miraculeuze wijze gekeerd. Aan de andere kant kwam Vitesse niet veel verder dan een afstandsschot van Hofs, die vlak voor tijd onder applaus van beide supportersgroepen naar de kant ging.

In blessuretijd zette Feyenoord nog een keer aan, kreeg het in dezelfde aanval via Makaay en Fer ook twee goede mogelijkheden, maar een doelpunt en daarmee de overwinning leverde het niet meer op.

Feyenoord – Vitesse 2-2