Fanshop
Fanshop

VLEMMINGS: LAATSTE STROHALM VOOR PLAY-OFFS

Het blijft dit seizoen een repeterend verhaal voor de coach van Feyenoord, maar ook in de aanloop naar de wedstrijd van komende zondag tegen NAC Breda zijn er op het blessurefront tegenvallers en twijfelgevallen. Tim de Cler moet de wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion zeker aan zich voorbij laten gaan, terwijl over het meespelen van Diego Biseswar pas na de afsluitende training op zaterdag een beslissing genomen kan worden door Leon Vlemmings.
Lang stond Vlemmings er vrijdagmiddag in De Kuip niet bij stil, op een dag die vooral gedomineerd werd door positief nieuws. Zo was er de contractverlening van Georginio Wijnaldum, die zich tot de zomer van 2012 aan de club verbond. Ook Denny Landzaat had reden tot lachen. De ervaren middenvelder sloot ’s ochtends, na de voorbije weken individueel te hebben gerevalideerd van een hamstringblessure, weer aan bij de groepstraining, waarin hij ook de afsluitende partijvorm zonder problemen mee kon doen.

Vlemmings hoopt dat het elftal dat hij komende zondag het veld instuurt, de in zijn ogen laatste kans pakt om uitzicht te blijven houden op plaatsing voor de play-offs om een plaats in het UEFA Cup-toernooi. ‘Om dat te kunnen bewerkstelligen zullen we per se moeten winnen van NAC’, zei de coach. ‘We moeten geen punten laten liggen, want dan houdt het op wat betreft het naar boven kijken naar de laatste strohalm.’

De coach was donderdagavond live getuige geweest van de verrassende bekerwinst van NAC op de gedoodverfde kampioen AZ. Of de Bredanaars zondag nog last zullen hebben van de zware wedstrijd in Alkmaar, of juist gedreven zullen worden door euforie, vond Vlemmings moeilijk om te zeggen. ‘Dat zal na afloop moeten blijken.’

Dat de vergelijking met het duel eerder dit seizoen in De Kuip, die Feyenoord uiteindelijk vrij gemakkelijk met 3-1 won, niet op gaat, was wel helder voor hem. ‘Destijds speelden ze wat afwachtend en dat zal zondag ongetwijfeld anders zijn. Thuis gaan ze van eigen kracht uit.’

Thuis was tot vorig seizoen ook het thuis van Vlemmings. In Breda was hij voordat hij overstapte naar Feyenoord twee seizoenen assistent-trainer. ‘Als je ergens twee jaar met alle plezier hebt gewerkt, dan is het altijd leuk om daar terug te keren’, zei de coach. ‘Maar verder moeten we het ook niet te bijzonder maken. Het gaat zondag om het resultaat.’

DE TEGENSTANDER

De sensatie was groot toen NAC Breda afgelopen donderdagavond de gedoodverfde kampioen van de eredivisie in eigen huis uit het bekertoernooi stootte. In een enerverende wedstrijd, met veel strijd, persoonlijke fouten en mooie doelpunten, werd AZ in Alkmaar met 1-2 verslagen door doelpunten van Nourdin Boukhari en Anthony Lurling.

Hoewel de tegenstander lijstaanvoerder AZ betrof, kwam de overwinning niet helemaal als een verrassing. De Bredanaars toonden zich de voorbije jaren een ware cupfighter, want door de winst op AZ plaatste het zich voor de vierde keer in vijf seizoenen voor de halve finale van het toernooi om de KNVB beker. Tot een plek in de eindstrijd kwam het de laatste jaren nog niet. ‘Ik hoop op een gele Kuip’, sprak Lurling na afloop voor de camera zijn hoop uit dat het dit seizoen wel gaat lukken.

Daarvoor zal het af moeten rekenen met de nummer twee in de eredivisie, FC Twente. Hoewel de andere doelpuntenmaker in Alkmaar Boukhari zichzelf moed in sprak door te stellen dat ‘AZ veel beter is dan FC Twente’, was het nog maar een maand geleden dat de ploeg van Robert Maaskant in Enschede met ruime cijfers over de knie ging. En dus zal de halve finale ook deze keer een moeilijk te nemen horde worden.

Met Feyenoord treft NAC komende zondag de ploeg die hen vorig seizoen de weg naar de finale versperde. De Bredanaars namen destijds twee weken later al revanche, door in het Rat Verlegh Stadion te winnen van de Rotterdammers. Eerder dit seizoen in De Kuip waren de drie punten weer voor Feyenoord. Interessant is te zien of de thuisploeg zondag nog hinder ondervindt van de zware inspanning die het moest leveren tegen AZ, of dat de overwinning op de Alkmaarders het juist vleugels zal geven.

Met een eventuele overwinning op Feyenoord zal NAC nummer vijf PSV nog enigszins in het vizier houden, een nederlaag betekent zo goed als zeker afhaken voor de bovenste plaatsen. De Bredanaars vinden zichzelf na een uitstekende start van het seizoen, die zelfs de koppositie opleverde, namelijk terug op de zevende plaats. Een keurige klassering, die met het zo vurig gehoopte bekersucces de derde plaats van vorig seizoen een passend vervolg moet gaan geven.

NAC Breda – Feyenoord

Zondag 8 maart om 14:30 uur in het Rat Verlegh Stadion

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Fehér, Loran, Penders, Mtiliga; Cairo, Kwakman, Gorter; Kolkka, Boukhari en Lurling.
Feyenoord: Timmer; Lucius (Leerdam), Bahia, Hofland, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar (Slory).

STATISTIEKEN

UIT
30/03/2008 NAC Breda - Feyenoord 3-1
21/01/2007 NAC Breda - Feyenoord 4-1
12/02/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/04/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
04/04/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
THUIS
26/12/2008 Feyenoord - NAC Breda 3-1
26/08/2007 Feyenoord - NAC Breda 5-0
01/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2
14/08/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
07/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0

EN VERDER

Roy Makaay kan zijn driehonderdste doelpunt als clubvoetballer maken. De aanvaller scoorde tot op heden 31 doelpunten in het shirt van Feyenoord.

Jon Dahl Tomasson is 3 goals verwijderd van zijn 100e Eredivisietreffer. Naast 60 goals voor Feyenoord scoorde de Deen ook 37 keer voor Heerenveen.

Serginho Greene kan zijn 200ste competitiewedstrijd (Ere- en Eerste Divisie) spelen.