Fanshop
Fanshop

A1 ‘MET DANK AAN’ SCHEIDSRECHTER NAAR GELIJKSPEL IN STADSDERBY

Feyenoord A1 heeft zaterdag de stadsderby tegen Sparta met 1-1 gelijkgespeeld. In de uitwedstrijd was de rol van de scheidsrechter bepalend, onder meer doordat hij twee rode kaarten trok. Wasja Svoboda maakte het enige doelpunt voor de ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel. B1 bleef tegen Twente/Heracles steken op een 2-2 gelijkspel, terwijl C1 geen moeite had met Willem II. De ploeg van Jeffrey Oost won in Tilburg met 0-3. C2 boekte op Varkenoord een knap gelijkspel tegen NAC Breda. B2 kwam zaterdag nog niet in actie. De ploeg neemt het zondag op tegen Excelsior B2.
In de wedstrijd van A1 tegen Sparta was een grote rol weggelegd voor de scheidsrechter. Het begon er al mee toen Feyenoord pas laat een kleedkamer kreeg toegewezen, waardoor het bij de aanvangstijd van half 3 nog met de warming-up bezig was. De arbiter had hier geen boodschap aan en wilde direct beginnen. ‘Dan weet je dat zo’n man er niet voor de 22 jongens loopt, maar voor zichzelf’, zei Van Gastel achteraf.

De scheidsrechter trok zowel voor rust als na rust een rode kaart en dat had grote invloed op het verloop van de wedstrijd. Feyenoord speelde aanvankelijk te afwachtend en had het lastig met de thuisploeg, die ook op voorsprong kwam. Dat was echter ten onrechte, want de doelpuntenmaker werd afgevlagd door de grensrechter wegens buitenspel, maar de leidsman wees desondanks naar de middenstip.

Na het wegsturen van de doelman van Sparta kort voor rust, wegens een handsbal buiten het strafschopgebied, nam Feyenoord met een man meer al snel het heft in handen. Het resulteerde kort na rust in de gelijkmaker van Wasja Svoboda, die een voorzet van Tim Eekman knap binnenkopte.

Feyenoord was vanaf dat moment vastbesloten om door te drukken en de volle winst te pakken, totdat de scheidsrechter na ongeveer een uur spelen wederom roet in het eten gooide. Hij stuurde aanvoerder Jordy Clasie met een zeer discutabele tweede gele kaart van het veld, waardoor het tien tegen tien werd.

Het was een keerpunt in de wedstrijd, want vanaf dat moment was het Sparta dat het initiatief steeds meer naar zich toetrok. Een doelpunt leverde het niet meer op. ‘Wat overheerst is de frustratie over het verloop van deze wedstrijd’, zei Van Gastel. ‘Eerst gedoe met de kleedkamer en dan een scheidsrechter die beide kanten op veel verkeerde beslissingen neemt en bepalend is voor de wedstrijd. Normaal hou ik mijn jongens voor dat dit soort dingen erbij hoort, maar nu was het voor de trainer ook te veel van het goede.’

Opstelling Feyenoord A1: Lamprou; Nelom, Schenkeveld (55’ Machek), Pique (47’ Kruithof), Eekman; Clasie, Van Haaren, Isoufi, Svoboda (78’ Velder); Fileccia en Schoonheijm.


SLECHTE START KOST B1 TWEE PUNTEN

Feyenoord B1 heeft zichzelf zaterdagmiddag in de uitwedstrijd tegen FC Twente/Heracles B1 een slechte dienst bewezen door slecht van start te gaan. De thuisploeg maakte dankbaar gebruik van het slappe optreden van de ploeg van trainer Cor Adriaanse in de eerste helft en kwam al snel op een 2-0 voorspong. Doelpunten van Kevin Jansen en Luc Castaignos brachten Feyenoord alsnog een punt, na een tweede helft waarin de Rotterdammers zich knap herstelden. ‘Over de tweede helft ben ik dan ook tevreden’, zei Adriaanse na afloop. ‘Maar over de eerste helft absoluut niet. Die was heel slecht van onze kant.’

Feyenoord kwam voor de rust geen moment in zijn spel en moest toezien hoe de thuisploeg het spel maakte. Na twintig minuten keken de Rotterdammers al tegen een 2-0 achterstand aan, waarbij het tweede Twentse doelpunt vanuit een strafschop werd gemaakt.

De Rotterdammers hadden het geluk al voor de rust via een doelpunt van Jansen terug in de wedstrijd te komen, waarna in de tweede helft een herboren Feyenoord op het veld stond. Duels werden gewonnen en Twente kwam er geen moment meer aan het pas. Castiagnos was degene die beide ploegen op gelijke hoogte bracht, na de diepte te zijn ingestuurd door Bruno Martins Indi.

Na de gelijkmaker van Castaignos kreeg B1 nog voldoende kansen op de overwinning, maar bleef uiteindelijk op 2-2 steken. ‘Op basis van de tweede helft verdienden wij om te winnen’, zei Adriaanse. ‘Maar als je met 2-0 achter hebt gestaan, dan moet je blij zijn dat je nog tot 2-2 komt.’

Opstelling Feyenoord B1: De Jong; De Vrij, Steenvoorden (69’ Plaisier), Huijgevoort, Martins Indi; Bouwmeester, Van den Engel, Jansen; Karim (41’ Rashid), Castaignos en Velder.


B2 HAALT UIT BIJ EXCELSIOR: 1-7

Feyenoord B2 heeft zondagmiddag fors uitgehaald tegen Excelsior B2. In Kralingen werd het liefst 1-7 voor de ploeg van trainer Jan Gösgens, die op korte termijn de titel in de tweede divisie binnen kan halen. ‘Het kampioenschap en promotie naar de eerste divisie is inderdaad slechts een kwestie van tijd’, zei Gösgens na afloop. ‘En de eerste divisie is ook het niveau waar wij thuishoren.’

Al na twintig seconden lag via Massaro Latuheru voor het eerst de bal in het doel van Excelsior, in een wedstrijd waarin Feyenoord zich enkele klassen beter toonde dan hun tegenstander. De 0-2 was na ruim twintig minuten van Larbi El Harouchi, waarna de Kralingers met een fraai doelpunt iets terug deden.

Nog voor de rust bracht Jon-Joost Cornelissens de marge weer op twee, met het eerste van zijn drie doelpunten deze middag. De aanvaller zorgde diep in de tweede helft ook voor de 1-6 en de 1-7.

Hoogtepunt van de wedstrijd kwam even na de rust van Elvis Manu. De aanvaller startte ter hoogte van de middellijn een dribbel, ontdeed zich van enkele tegenstanders, speelde in op Cornelissens en liet nadat hij de bal terug kreeg de keeper van de Kralingers kansloos in de korte hoek. Het betekende de 1-4, waarna Thom de Rooij vanaf elf meter het vijfde doelpunt voor Feyenoord maakte.

Ondanks de uitslag die niets te wensen over liet, waren er voor de Feyenoorders ook twee teleurstellingen te verwerken. Kay Blokland werd kort voor de rust de wedstrijd uit geschopt, terwijl later de ingevallen Olcay Bilen ook met een blessure naar de kant moest.

Opstelling Feyenoord B2: Van Putten; Y. Van Deelen, Blokland (38’ J. Steenvoorden), Van der Laan, De Rooij; Agatowski, Latuheru (60’ Bilen) (67’ Kongolo), El Harouchi (41’ Van de Velden); A. Velder, Cornelissens en Manu.


C1 GEEFT GEEN KANS WEG IN TILBURG: 0-3

Feyenoord C1 bezorgde zichzelf zaterdag een eenvoudige middag in Tilburg. Vanuit een goede organisatie, met veel druk op de bal en uitstekend samenspel, werd Willem II C1 vanaf de eerste minuut de wil opgelegd, wat uiteindelijk resulteerde in een 0-3 overwinning voor de ploeg van trainer Jeffrey Oost.

De eerste twintig minuten speelden zich volledig af op de helft van de thuisploeg en Feyenoord zorgde continu voor gevaar. Het was dat de Rotterdammers in de afwerking wat ongelukkig waren, want anders was het in deze periode verder uitgelopen dan de 0-2 ruststand.

Jean Paul Boëtius tekende al na vijf minuten voor de 0-1, door na een corner fantastisch binnen te schieten. Een kwartier later was het tweede Rotterdamse doelpunt minstens zo mooi, toen Anass Achahbar na knap voorbereidend werk van Brian Thong twee man passeerde en de Tilburgse keeper eenvoudig het nakijken gaf.

Ook in de tweede helft was Feyenoord heer en meester en dwong het de nodige kansen af. Slechts Achahbar wist nog het net te vinden, toen hij een kwartier na de rust een voorzet van Boëtius via een omhaal op schitterende wijze in het doel deed belanden. De Rotterdammers haalden uiteindelijk het einde van de wedstrijd zonder ook maar een kans weg te geven.

Opstelling Feyenoord C1: Verhagen; Van Beek (45’ Breimer), Kongolo, Ake, Woudenberg; Thong, Sleegers (42’ Dercks), Ebecillo (40’ Van Wingerden); Boëtius, Achahbar en De Vilhena.


C2 HOUDT ‘NAJAARSKAMPIOEN’ NAC OP GELIJKSPEL

Feyenoord C2 heeft in de voorjaarscompetitie een knap gelijkspel geboekt tegen NAC Breda C2. Op Varkenoord werd het 1-1. De ploeg uit Breda wist vorig jaar de najaarscompetitie nog zonder puntenverlies te winnen en verloor ook in de huidige voorjaarscompetitie nog geen wedstrijd. ‘Daarom ben ik wel tevreden met een gelijkspel tegen zo’n tegenstander’, zei trainer Gaston Taument.

Beide ploegen kwamen zonder te scoren de eerste helft door. Feyenoord had achterin haar zaakjes goed op orde en gaf weinig weg, maar wist aan de andere kant zelf ook maar weinig te creëren, tegen de fysiek sterke tegenstanders.

‘Als wij de strijd aan gaan met zulke ploegen, verliezen we het altijd’, zei Taument. ‘Daarom is het voor ons zaak dat we de bal het werk laten doen. Als we dat niet doen, kunnen we van elke tegenstander verliezen.’

De tweede helft volgde C2 de raad van de trainer op, al was het NAC dat tien minuten na rust op voorsprong kwam. Een vrije trap vanaf de zijkant werd per ongeluk door een Feyenoorder in eigen doel verlengd.

Drie minuten later zorgde Ryan Korporaal via een kopbal uit een hoekschop al voor de gelijkmaker. ‘Die kwam op een mooi moment’, zei Taument. ‘Je zag de koppies bij sommige jongens al een beetje gaan hangen, maar dit was een mooie opsteker.’ Feyenoord kreeg daarna nog de grootste mogelijkheid om de winst naar zich toe te trekken, maar achteraf mochten beide ploegen niet klagen over een gelijkspel.

Opstelling Feyenoord C2:
Gravilidis; Van de Ruit, Dekker, Korporaal, Hardeveld; Dammers (52’ Groenbast), Knoester, Medar; Thenu, Driebergen en Hofman (55’ Robinson).