Fanshop
Fanshop

FEYENOORD HOUDT ZICHT OP PLAY-OFFS

Feyenoord blijft uitzicht houden op een plaats in de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdammers boekten zondag een knappe 1-2 zege op NAC Breda en sprokkelden zo drie kostbare punten op weg naar het linkerrijtje. Georginio Wijnaldum en Jon Dahl Tomasson verzorgden in de tweede helft de productie voor Feyenoord, nadat Donny Gorter de thuisploeg kort voor rust op voorsprong had gebracht. Kevin Hofland moest na een halfuur spelen van het veld, nadat hij na een kopduel ongelukkig op zijn nek landde. De verdediger was even buiten westen en kwam in de kleedkamer pas weer bij zijn positieven. Hierna werd hij direct overgebracht naar het ziekenhuis. Henk Timmer en Diego Biseswar konden door blessures niet aan de aftrap verschijnen. Jordao Pattinama maakte met een invalbeurt zijn officiële debuut.


Direct vanaf het eerste fluitsignaal ontspon zich in het Rat Verlegh Stadion een even rommelig als aantrekkelijk voetbalgevecht. Beide ploegen moesten het niet hebben van goed voetbal of soepele combinaties, maar voor de neutrale toeschouwer was er desondanks genoeg te beleven in Breda.

Zo kreeg Feyenoord in de openingfase goede kansen om de score te openen. Al in de eerste minuut mocht Roy Makaay aanleggen van een meter of achttien, nadat Jon Dahl Tomasson een schot op een verdediger zag afketsen, maar de spits mikte net naast de paal. Even later zag Andwélé Slory een schotje vanaf de rechterkant losgelaten worden door doelman Jelle ten Rouwelaar, maar Patrick Zwaanswijk ruimde alsnog op.NAC had in het vervolg van de eerste helft het betere van het spel, met dank aan de snelle en behendige voorhoede met Anthony Lurling, Joonas Kolkka en Nourdin Boukhari. Direct gevaar leverde het niet op, al moest de Feyenoord-defensie geregeld aan de noodrem trekken om hen af te stoppen. Het leverde NAC verschillende vrije trappen en hoekschoppen op en kort voor rust zelfs een strafschop.

Kelvin Leerdam, die na een halfuur in de ploeg kwam in de plaats van de geblesseerde Kevin Hofland, tikte Kees Kwakman licht aan in het zestienmetergebied, waarna Donny Gorter wel raad wist met de strafschop: 1-0.Voor die tijd had NAC al de beste kansen gehad om op voorsprong te komen. Zo kon Rob van Dijk een kopbal van Boukhari net onder de lat vandaan tikken en kopte Rob Penders uit een hoekschop net naast. Feyenoord stelde daar slechts een counter van Slory kort voor rust (gestopt door Ten Rouwelaar) en een mislukte voorzet van Tomasson tegenover.

Zo moeizaam als de Feyenoorders elkaar voor rust wisten te vinden, zo soepel was de eerste geslaagde combinatie na rust. Hoofdrolspelers waren Leroy Fer en Georginio Wijnaldum, die zich samen een weg combineerden tot in het strafschopgebied van NAC. Daar haalde Wijnaldum genadeloos uit in de korte hoek en liet Ten Rouwelaar kansloos: 1-1.Daarmee was ook gelijk een van de schaarse hoogtepunten in de tweede helft genoemd. Zowel Feyenoord als NAC kwam slechts zelden in scoringspositie en de twee ploegen vochten hun strijd vooral op het middenveld uit. Bij de Rotterdammers bleef Wijnaldum aanvankelijk de gevaarlijkste man. Zo kopte hij na een uur spelen een voorzet van Giovanni van Bronckhorst maar net over en ramde hij ruim tien minuten voor tijd een bal in kansrijke positie de tribune in.

Dat Feyenoord toch nog met de winst ging strijken, had het te danken aan een knap schot van Tomasson. Hij kreeg de bal tien minuten voor tijd op de rand van het strafschopgebied prima aangespeeld door debutant Jordao Pattinama en passeerde Ten Rouwelaar hard en laag in de hoek. Omdat Lurling in de blessuretijd een open schotkans naast schoot, was daarmee de overwinning voor Feyenoord een feit.NAC Breda – Feyenoord 1-2

Scoreverloop:
42’ 1-0 Gorter (str.)
50’ 1-1 Wijnaldum
82’ 1-2 Tomasson

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Leerdam, Pattinama, Tomasson, Penders, Van der Leegte, Loran

Opstellingen:
NAC Breda:
Ten Rouwelaar; Loran, Zwaanswijk, Penders, Mtiliga; Gorter (58’ Van der Leegte), Kwakman (84’ Cairo), Fehér; Lurling, Boukhari (67’ Amoah) en Kolkka.
Feyenoord: Van Dijk; Lucius, Bahia, Hofland (29’ Leerdam), Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Slory (76’ Pattinama).