Fanshop
Fanshop

VLEMMINGS: ‘ABSOLUUT KLAAR VOOR DEZE WEDSTRIJD’

Het verschil op de ranglijst tussen Feyenoord en PSV mag dan behoorlijk zijn, vooraf wilde Leon Vlemmings niet praten van een gedevalueerde topper. De coach liet vrijdagmiddag in De Kuip weten uit te kijken naar de ontmoeting met de Eindhovenaren van komende zondag. ‘Deze wedstrijd komt voor ons op een mooi moment. We hebben de voorbije weken duidelijk de weg omhoog ingeslagen en dan is het mooi als je de kans krijgt dat ook tegen zo’n tegenstander te laten zien.’
Vlemmings werkte in de week voorafgaand aan het duel met de huidige nummer vijf van de eredivisie enkele pittige trainingen af en zag achtereenvolgens Diego Biseswar, Henk Timmer en Kevin Hofland terugkeren bij de groep. Alle drie zullen zondag in de basis starten. ‘Plaatsen in het elftal en op de bank worden duurder’, zei de coach. ‘De concurrentie neemt toe en dat is alleen maar goed.’

Voetballend mag het dan nog te wensen over laten wat Feyenoord laat zien, de instelling die het elftal de voorbije wedstrijden aan de dag legt, stemde Vlemmings tevreden. ‘Als je bij NAC een 1-0 achterstand ombuigt naar een overwinning, dan zegt dat iets over de bereidwilligheid binnen de ploeg om er samen voor te gaan.’

‘Affelay is Affelay’, ging Vlemmings in op de man in vorm bij de komende tegenstander. ‘We weten dat hij bepalend is als hij het op zijn heupen heeft, maar je doet de rest van hun team tekort door te stellen dat door hem uit te schakelen 60 of 70% van hun gevaar weg is. We denken na hoe we dat op zullen lossen, zonder het teveel ten koste te laten gaan van onze eigen manier van spelen.’

De wedstrijden tussen Feyenoord en PSV zijn sinds jaar en dag doorgaans boeiende voetbalgevechten. Vlemmings keek vrijdagmiddag uit naar het treffen met de Eindhovenaren. ‘Feyenoord tegen PSV is een mooi affiche, ik hoop op een uitverkochte Kuip. Wij zijn absoluut klaar voor deze wedstrijd.’

DE TEGENSTANDER

Het heeft er alle schijn van dat PSV volgend seizoen voor eerst sinds vele jaren niet actief zal zijn in de Champions League. De Eindhovenaren waren jarenlang vaste waarde in het prestigieuze toernooi, maar zullen door tegenvallende prestaties de komende jaargang vrijwel zeker verstek moeten laten gaan. En daar had niemand in Eindhoven aan het begin van dit seizoen op gerekend.

Hoewel met Jefferson Farfan en Heurelho Gomes twee sterkhouders de club afgelopen zomer verlieten, was het vertrouwen groot voor aanvang van de competitie. Met Huub Stevens kwam er een echte PSV-er aan het roer en zou in elk geval de hegemonie in Nederland in stand moeten kunnen blijven.

Het liep anders. De uitschakeling in de Champions League was jammer, maar gezien de tegenstanders in de poulefase geen schande. Dat PSV snel uit het bekertoernooi werd gekegeld én in de competitie op steeds grotere achterstand raakte, zorgde voor een steeds verder oplopende druk in de Lichtstad.

Stevens sneuvelde in januari, waarna zijn assistent Dwight Lodeweges de leiding overnam. Met een aantal eenvoudige overwinningen leek PSV alsnog op weg om zich als nummer twee te gaan plaatsen voor de voorronde van de Champions League, maar uitgerekend in de duels met de naaste concurrenten sc Heerenveen en FC Twente ging het mis. Van de Friezen werd verloren, terwijl FC Twente afgelopen weekend een laatste poging van PSV om dichterbij te komen van zich af sloeg.

Hierdoor vindt PSV zich terug op de vijfde plaats, een positie onwaardig aan de reputatie van de Eindhovenaren. De laatste twintig jaar eindigde het nimmer lager dan de derde plaats. PSV moet er in de laatste acht wedstrijden hard aan trekken en een portie geluk hebben om alsnog op die derde plek te komen, de achterstand op nummer Ajax bedraagt zes punten. Hiervoor zal de ontmoeting met de Amsterdammers half april gewonnen moeten worden, net zoals komende zondag in De Kuip een goed resultaat nodig is.

Feyenoord – PSV
Zondag 15 maart om 12:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.
PSV: Isaksson; Culina, Bréchet, Marcellis, Salcido; Méndez, Afellay, Simons; Lazovic, Toivonen en Dzsudzsák.

STATISTIEKEN

THUIS
12/01/2008 Feyenoord - PSV 0-1
26/12/2006 Feyenoord - PSV 1-1
11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/09/2003 Feyenoord - PSV 1-3
UIT
21/12/2008 PSV - Feyenoord 1-0
23/09/2007 PSV - Feyenoord 4-0
17/09/2006 PSV - Feyenoord 2-1
12/04/2006 PSV - Feyenoord 1-1
15/05/2005 PSV - Feyenoord 4-2

EN VERDER
Feyenoord ontvangt PSV voor de 53ste keer in de Eredivisie. In de voorgaande 52 ontmoetingen wonnen de Rotterdammers 23 keer en de Brabanders 9 keer. Het werd 20 keer gelijk.

Jon Dahl Tomasson is 2 goals verwijderd van zijn 100e Eredivisietreffer. Naast 61 goals voor Feyenoord scoorde de Deen ook 37 keer voor Heerenveen.

Feyenoord – PSV eindigde op 12 april 1987 in 1-1 na een curieuze ontknoping. Keje Molenaar schoot Feyenoord in de slotfase langszij nadat PSV-doelman Hans van Breukelen de op een ‘polletje’ gevallen bal voor een twee keer had opgeraapt.