Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

UITBLINKER FER KOPT FEYENOORD NAAR ZWAARBEVOCHTEN ZEGE

Feyenoord heeft zondag zeer goede zaken gedaan in de jacht op een plaats in de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdammers wonnen in eigen huis met 1-0 van regerend landskampioen PSV, door een treffer van uitblinker Leroy Fer ruim een kwartier voor tijd. Henk Timmer en Kevin Hofland bleven in de rust geblesseerd achter, terwijl Jon Dahl Tomasson kort na rust met een kwetsuur naar de kant moest.
In de wetenschap dat een plaats in het linkerrijtje en daarmee een plaats in de play-offs om UEFA Cup voetbal nog steeds mogelijk was, begon Feyenoord sterk aan het duel met PSV. Het tempo lag vanaf de eerste minuut hoog en de bezoekers werden direct onder druk gezet.Desondanks was het combinatiespel wat te voorspelbaar, waardoor PSV zonder al te veel problemen de beginfase wist te overleven. Doelman Andreas Isaksson moest enkel tweemaal handelend optreden, toen achtereenvolgens Jon Dahl Tomasson en Diego Biseswar gevaarlijk dicht in de buurt van zijn doel opdoken. Verder zag Georginio Wijnaldum een schot van een meter of vijftien over de lat vliegen.Feyenoord was niet bij machte om de sterke openingsfase een passend vervolg te geven, waardoor PSV in het restant van de eerste helft minstens gelijkwaardig was aan de thuisploeg. Het tempo in de wedstrijd ging bovendien langzaam maar zeker omlaag, waardoor er voor de toeschouwers in De Kuip steeds minder te genieten viel.

De beste kansen waren tot de rust voor de bezoekers, waar Edison Méndez het dichtst bij de openingstreffer kwam. Hij kreeg de bal na tien minuten voor een vrijwel leeg doel aangespeeld, na een knappe actie van Danko Lazovic, maar wist geen richting aan zijn schot te geven. Krap tien minuten later probeerde Ibrahim Afellay het van afstand, maar zijn inzet werd prima gestopt door Henk Timmer.

Feyenoord moest het tot de rust voornamelijk hebben van vrije trappen. Achtereenvolgens Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay zagen een poging vanaf ruim twintig meter maar net naast gaan.

De tweede helft kwam een stuk trager op gang dan de eerste. Dit had mede te maken met wat onwennigheid in de ploeg van Feyenoord, nadat er drie wisselingen in korte tijd in het elftal plaatsvonden. Timmer, Hofland en Tomasson moesten met blessures naar de kant, waarna Rob van Dijk, Kelvin Leerdam en Andwélé Slory in het veld kwamen.

Omdat het spel van PSV minstens zo afwachtend was als dat van de thuisploeg, duurde het tot een uur spelen voordat de impasse werd doorbroken. Belangrijke rol was hierin weggelegd voor PSV-invaller Otman Bakkal. Hij werd na ruim een uur spelen bereikt in de diepte, maar Van Dijk redde knap met zijn voet.

Tien minuten later hield Van Dijk zijn ploeg andermaal op de been, toen Lazovic plots voor zijn neus opdook. De doelman stond echter paraat en plukte de bal van zijn voeten. Een minuut eerder had Lazovic al de grootste kans van de wedstrijd gemist, door een voorzet van Mendéz voor open doel naast te tikken. Feyenoord kwam in die fase niet verder dan een afstandschot van Biseswar, dat makkelijk gestopt kon worden door Isaksson.Toch was het de thuisploeg die ruim een kwartier voor tijd op voorsprong kwam. Slory verdiende een corner aan de rechterkant van het veld, waarna Biseswar de hoekschop panklaar legde op het hoofd van de vrijstaande Leroy Fer. De middenvelder kopte de bal bij de eerste paal in de lange hoek, met een explosie van gejuich tot gevolg.In het restant van de wedstrijd stapelden de slordigheden zich op bij beide ploegen, waardoor het puur op strijd en inzet aankwam. Feyenoord vocht zich door het laatste kwartier heen, zoals het tot dan ook met veel vechtlust op de been was gebleven en boekte zo een prachtige, zwaarbevochten overwinning.Feyenoord – PSV 1-0

Scoreverloop:
’72 1-0 Fer

Scheidsrechter: Blom

Geel: Van Bronckhorst, Lazovic, Wijnaldum

Opstellingen:
Feyenoord:
Timmer (46’ Van Dijk); Lucius, Bahia, Hofland (46’ Leerdam), Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson (54’ Slory), Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.
PSV: Isaksson; Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido; Simons, Afellay, Méndez (78’ Koevermans); Lazovic, Toivonen (60’ Bakkal) en Dzsudzsak.