JONG FEYENOORD VEEL STERKER DAN JONG SC HEERENVEEN: 2-4

Jong Feyenoord heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen Jong sc Heerenveen met 2-4 gewonnen. In een duel waarin de ploeg van trainer Alex Pastoor veel sterker was dan de Friese opponent zorgden Jordao Pattinama (2), Kermit Erasmus en Luis Pedro voor de Rotterdamse doelpunten. Denny Landzaat speelde zoals gepland een uur mee. ‘Dit heeft hij zowel op technisch, tactisch als lichamelijk gebied meer dan voldoende doorstaan’, zei Pastoor na afloop. ‘En dat is ook winst natuurlijk.’
De Rotterdammers openden spelend vanuit een strakke organisatie sterk in Friesland en trokken het spel vanaf de eerste minuut naar zich toe. Het aantal kansen bleef evenwel achter bij het goede spel, maar desondanks stond de ploeg van Pastoor al na acht minuten op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Pattinama, die prima bediend werd door Erasmus.

Defensief had Feyenoord de zaken goed op orde, al moest het twee momenten van onachtzaamheid wel bekopen met twee tegentreffers. Eerst kopte Geerd Arend Roorda halverwege de eerste helft de thuisploeg uit corner naar gelijke hoogte, terwijl Donovan Deekman op slag van rust het tweede doelpunt van de thuisploeg maakte.

Van slag raakte Feyenoord geen moment van de tegentreffers, iets dat vooral tot uiting kwam direct na de 1-1 van Roorda. De Rotterdammers trapten af, Michal Janota passte schitterend op Erasmus, die zich met een individuele actie vrij speelde en met links mooi afdrukte: 1-2.

Beide ploegen gingen de rust in met een 2-2 tussenstand en de wetenschap dat de Rotterdammers de tweede helft de harde wind op het Friese complex vol mee zouden hebben. ‘Ik heb in de kleedkamer de jongens gevraagd welke tactiek we na de rust zouden moeten gaan hanteren’, zei Pastoor. ‘Ze wilden Heerenveen direct vastzetten, voorzetten vanaf de flanken geven en met veel druk naar voren spelen. Daarna hebben we het ook zo neergezet en zijn we aan de tweede helft begonnen.’

De gekozen tactiek bleek de juiste, want in het eerste kwartier dicteerde Feyenoord het spel en kwamen de Friezen geen moment over de middellijn. De Rotterdammers kwamen uit een door Pattinama binnengeschoten strafschop (overtreding op Mitchell Schet) al snel op 2-3, maar vergaten in deze fase van de wedstrijd verder afstand te nemen.

Heerenveen kon zich daardoor enigszins herpakken, maar gevaarlijk werd het slechts één keer. Paulo Henrique speelde de bal hoog over Darley heen, maar door een gebrek aan snelheid van de bal en de harde tegenwind kon Serginho Greene achter de gepasseerde Braziliaanse doelman redding brengen.

Feyenoord bleef aan de andere kant via de counter levensgevaarlijk, maar moest wachten tot de laatste minuut op de 2-4. Pedro werd in het strafschopgebied gevloerd en schoot vervolgens zelf raak vanaf elf meter. ‘Ik ben redelijk tevreden’, zei Pastoor. ‘Het resultaat komt overeen met het spelbeeld en we zijn organisatorisch op twee momenten van onachtzaamheid uitstekend overeind gebleven.’

Jong sc Heerenveen – Jong Feyenoord 2-4

8’ 0-1 Pattinama
25’ 1-1 Roorda
26’ 1-2 Erasmus
45’ 2-2 Deekman
47’ 2-3 Pattinama (strafschop)
90’ 2-4 Pedro (strafschop)

Opstelling Jong Feyenoord: Darley; Van Stee, Greene, Nieveld, Waisapy; Schet (80’ Manteiga), Landzaat (60’ Pedro), Wattamaleo, Janota; Pattinama en Erasmus (55’ Bijlow).