DE CLER DOORSTAAT EERSTE TEST ZONDER PROBLEMEN

Tim de Cler heeft donderdagmiddag zonder problemen voor het eerst minuten gemaakt bij Jong Feyenoord. De verdediger kwam de eerste helft in actie in de oefenwedstrijd tegen Racing Genk, die eindigde in 4-1 voor de Belgische thuisploeg. Alle doelpunten in het duel op een zeer moeilijk bespeelbaar veld vielen voor rust. Tim Vincken speelde voor het eerst sinds het herstel van zijn hamstringblessure weer negentig minuten. De Zuid-Afrikaanse stagiair Phule maakte voor het eerst zijn opwachting bij de beloften.
Feyenoord begon sterk tegen de koploper van de Belgische beloftencompetitie, die onder meer vijf spelers van het eerste elftal in de gelederen had. In het eerste kwartier hadden de Rotterdammers het betere van het spel en zette de thuisploeg fors onder druk.

Lang kon de ploeg van Alex Pastoor niet genieten van het overwicht, want na krap twintig minuten opende Genk de score, om die vier minuten later al te verdubbelen. Feyenoord deed vervolgens nog wel wat terug via een afstandschot van Manteiga, dat licht van richting werd veranderd, maar Genk liep voor de rust nog uit naar 4-1, waarbij het derde doelpunt van de Belgen via een strafschop tot stand kwam.

‘In de rust heb ik tegen de spelers gezegd dat je wel 190 kilometer per uur kan willen rijden op de snelweg, maar dan moet je niet in de derde versnelling blijven’, zei trainer Alex Pastoor achteraf. Hij bedoelde ermee te zeggen dat het tempo in de wedstrijd veel te laag lag en de intentie om er het beste van te maken bij veel spelers ontbrak. Na rust kwam Feyenoord iets beter voor de dag dan in de eerste helft. De ploeg hield dit keer de nul, maar was niet bij machte om het tij te keren.

Een van de weinige vrolijke gezichten na afloop was zodoende van Tim Vincken. Hoewel de aanvaller uiteraard niet tevreden was met het resultaat, keek hij wél voldaan terug op zijn eerste volledige wedstrijd in ongeveer een jaar tijd. ‘Het was een redelijk slechte wedstrijd - en dan druk ik me nog zacht uit - maar het is belangrijk dat ik weer eens negentig minuten in de benen heb.’

Fysiek kende Vincken nauwelijks problemen in Genk, alleen merkte hij dat hij tegen het eind van de wedstrijd conditioneel nog wat te kort kwam. ‘Het was een zware wedstrijd, vooral ook door het veld waar je soms echt een stuk in wegzakte. Op het laatst zat ik daardoor tegen kramp aan, maar dat had voor mijn gevoel vooral met het veld te maken.’

De aanvaller hoopt nog voor het eind van dit seizoen volledig aan te sluiten bij het eerste elftal. ‘Ik ga me niet na één volledige wedstrijd al vastpinnen op een datum, maar de afgelopen weken heb ik telkens een stap vooruit gezet. Nu was het voor het eerst negentig minuten, maar ik bekijk het ook de komende tijd van week tot week hoe het gaat.’

Jong RC Genk – Jong Feyenoord 4-1

18’ 1-0
22’ 2-0
27’ 2-1 Manteiga
32’ 3-1 (strafschop)