Fanshop
Fanshop

VLEMMINGS: PASSEND VERVOLG GEVEN AAN GOEDE FASE

Aan de vooravond van het duel met FC Volendam kende Feyenoord vrijdagmiddag een flinke opsteker met de contractverlenging van Diego Biseswar, die zijn aflopende verbintenis met drie seizoenen verlengde. Het zorgde in Rotterdam voor blije gezichten, zo ook bij Leon Vlemmings. ‘Dit is goed voor hem en goed voor Feyenoord’, zei de coach in De Kuip. ‘Dit is een signaal van respect van hem naar de club.’
Vlemmings zei gehoopt te hebben op de contractverlenging, maar als een verrassing kwam het niet. Slechts een keer sprak hij met Biseswar over de aflopende verbintenis, waarna hij zijn aanvaller de ruimte gaf om zelf tot een beslissing te komen. ‘Hij weet wat hij hier heeft en hoe wij en Mario Been over hem denken. Diego heeft altijd geroepen dat zijn gevoel belangrijk is en dat heeft hij blijkbaar laten spreken. Het is goed voor Feyenoord dat een zelfopgeleide speler, die dit seizoen zo’n goede ontwikkeling door heeft gemaakt, behouden blijft voor de club.’

Vanwege interlandverplichtingen stond Vlemmings de voorbije twee weken met een uitgedunde selectie op het trainingsveld. Gaandeweg deze week druppelden de internationals weer binnen in Rotterdam. ‘Het is logisch dat in die weken de focus even ergens anders ligt’, zei Vlemmings. ‘Maar de afgelopen dagen hebben we heel geconcentreerd kunnen trainen en daar heb ik een goed gevoel bij.’

Nu de competitie op zijn einde loopt, is Feyenoord nog volop in de strijd verwikkeld om de plaatsen die recht geven op deelname aan de play-offs voor één startbewijs voor Europees voetbal. De Rotterdammers zullen met FC Utrecht en NEC uit moeten vechten wie deel gaat nemen aan die play-offs. ‘We staan nu nog achter, hoewel we al een flinke inhaalrace achter de rug hebben’, zei Vlemmings. ‘We hebben nog zes wedstrijden om het te bereiken.’

De eerste duels daarvan zal de coach het moeten stellen zonder Karim El Ahmadi, die door een trap op zijn enkel tijdens een interland van Marokko de komende weken aan de kant moet blijven. Denny Landzaat zal hem tegen de Volendammers vervangen. Landzaat stond de voorbije zeven maanden met aanhoudende hamstringklachten aan de kant, maar Vlemmings zag dat niet als een belemmering. ‘Denny heeft bij Jong Feyenoord al zijn wedstrijden gespeeld en is volledig inzetbaar. Eens komt het moment daar en die kans moet hij grijpen. Die kans krijgt hij nu.’

Landzaat zal zijn rentree maken in het Kras Stadion, waar een kunstgrasmat ligt. Vlemmings wilde bewust weinig aandacht besteden aan die voor de Rotterdammers ongebruikelijke ondergrond, maar trainde op verzoek van zijn spelersgroep vrijdagochtend toch drie kwartier op een vergelijkbaar veld. ‘Wat mij betreft had het niet gehoeven, maar de groep vond het prettig om toch even op kunstgras te trainen en daar hebben we gehoor aan gegeven. Maar het moet bij ons niet over kunstgras gaan, maar over hoe we voetballen. We hebben deze week meer gekeken naar de goede fase die we achter de rug hebben en hoe we die een passend vervolg kunnen geven.’

DE TEGENSTANDER

FC Volendam keerde dit seizoen weer eens terug in de eredivisie en de Noord-Hollanders oogstten aanvankelijk meer lof dan punten. Voorafgaand aan de competitie werd de ploeg van trainer Frans Adelaar bestempeld als gedoodverfde rechtstreekse degradant, zes wedstrijden voor het einde neemt het de achttiende positie ook daadwerkelijk in.

Zo bezien lijkt de missie om degradatie te ontlopen vanaf de eerste wedstrijddag onhaalbare kaart. Lang zag het er ook naar uit dat de laatste plaats enkel en alleen voor de Volendammers was bestemd, want de eerste zeven wedstrijden op het hoogste niveau werden verloren, met de rode lantaarn als logisch gevolg.

De werkelijkheid is anders dan de kille cijfers doen vermoeden. Hoewel punten aanvankelijk uitbleven, was het voetbal dat FC Volendam met name in thuiswedstrijden liet zien helemaal niet onaardig. Sterker nog, de spelopvatting van Adelaar en zijn mannen leverde meer dan eens een leuke wedstrijd op.

Na de winterstop werden leuke wedstrijden ook wedstrijden met goede resultaten. FC Volendam begon punten te pakken en voetbalde zich zelfs van de laatste plaats af. Door een gelijkspel tijdens de vorige speelronde tegen FC Utrecht en de winst van naaste concurrent De Graafschap zakte het weliswaar weer naar de onderste positie, maar de perspectieven op het ontlopen van directe degradatie zijn desondanks goed in het palingdorp.

De vijf laatste officiële wedstrijden werd niet meer verloren en met Rowin van Zaanen en Melvin Platje heeft het twee tot de verbeelding sprekende aanvallers in huis. Het programma met wedstrijden tegen onder meer Feyenoord, sc Heerenveen en FC Groningen is pittig, maar ironisch genoeg is De Graafschap op de laatste speeldag in Doetinchem de tegenstander. Het is niet ondenkbaar dat die zondag in een rechtstreeks duel beslist gaat worden wie er rechtstreeks naar de Jupiler League afdaalt en wie het vege lijf via de play-offs mag proberen te redden.

Mocht dat laatste het geval zijn voor FC Volendam, dan begint het in elk geval aan het toetje met de wetenschap er te staan in de wedstrijden waarom het gaat. De ploeg van Adelaar vocht zich namelijk een weg tot in de halve finales van het toernooi om de KNVB beker, waarin sc Heerenveen eind april de tegenstander is.

FC Volendam – Feyenoord

Zondag 5 april om 14:30 uur in het Kras Stadion

Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
FC Volendam: Verhoeven; Maynard, Sterk, Koning, Schilder; De Lange, Boots, Meijers; Van Zaanen, Tuyp en Sheotahul.
Feyenoord: Timmer; Leerdam, Lucius, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, Bruins, Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.

STATISTIEKEN

UIT
09/11/2003 FC Volendam - Feyenoord 1-3
09/11/1997 FC Volendam - Feyenoord 0-0
16/02/1997 FC Volendam - Feyenoord 0-2
21/01/1996 FC Volendam - Feyenoord 0-3
02/04/1995 FC Volendam - Feyenoord 0-3

THUIS
13/09/2008 Feyenoord - FC Volendam 5-0
25/04/2004 Feyenoord - FC Volendam 2-0
29/03/1998 Feyenoord - FC Volendam 5-0
25/08/1996 Feyenoord - FC Volendam 3-0
10/09/1995 Feyenoord - FC Volendam 5-1

EN VERDER
Dit wordt de 25ste editie van FC Volendam – Feyenoord in de eredivisie. De thuisploeg won 2 van de vorige 24 ontmoetingen. Feyenoord won 17 keer en het werd 5 keer gelijk.

Roy Makaay staat op 299 goals in alle clubcompetities (competitie, beker en Europa Cup). Hij scoorde voor Vitesse (47), Tenerife (21), Deportivo La Coruña (97), Bayern München (103) en Feyenoord (31).

Feyenoord en FC Volendam en zijn 2 van 5 clubs die in maart ongeslagen bleven. Beide clubs leden hun laatste nederlaag in februari uit bij Ajax.