Fanshop
Fanshop

EREDIVISIE DIT WEEKEND IN TEKEN VAN SCOREN VOOR GEZONDHEID

De Eredivisie staat de komende speelronde van 10,11 en 12 april in het teken van het initiatief Scoren Voor Gezondheid. Met dit succesvolle project stimuleren Eredivisie voetballers kinderen van de basisschool om een gezonde levensstijl te volgen. Om aandacht te vragen voor het terugdringen van overgewicht onder jonge kinderen wordt het vertrouwde tenue van de Eredivisieclubs voor één keer verruild voor een outfit met een speciaal Scoren Voor Gezondheid shirt.
Shirts, watermerk, krant en TV

Naast het dragen van de speciale shirts tijdens de teampresentatie vraagt de Eredivisie ook op andere manieren aandacht voor Scoren Voor Gezondheid. Zo wordt het Eredivisie logo tijdens de live wedstrijden op TV vervangen door een watermerk van Scoren voor Gezondheid. In alle 17 speelsteden van de Eredivisieclubs worden deze week bovendien speciale Scoren voor Gezondheid kranten verspreid, met een totale oplage van 1,2 miljoen. De kranten zijn in 18 verschillende clubedities gedrukt. En het televisieprogramma 'De Ballen' draait deze week helemaal om een gezonde levensstijl (a.s. vrijdag om 19.15 uur op Nickelodeon en zaterdag en zondag om 08.15 uur herhaald op Eredivisie Live).

5500 kinderen uit 35 gemeenten

De landelijke resultaten van Scoren voor Gezondheid worden begin juni bekend. Dit seizoen tekenden maar liefst 5500 kinderen uit 35 verschillende gemeenten een contract met een profvoetballer om gezonder te gaan leven. Uit eerdere edities van het project is duidelijk gebleken dat de inzet van Eredivisie voetballers in de strijd tegen overgewicht werkt. Zo waren alle deelnemende leerlingen na afloop fitter. Het uithoudingsvermogen was toegenomen en het percentage lichaamsvet bij zowel jongens als meisjes was tijdens het project afgenomen. Ook lieten de kinderen frisdrank – een belangrijke veroorzaker van overgewicht – tijdens Scoren voor Gezondheid beduidend vaker staan. Bovendien wist het project de beoogde doelgroep te bereiken. Van de deelnemende leerlingen is 51% van allochtone afkomst en gaat naar scholen in achterstandswijken. Met name kinderen uit gezinnen met een lage sociaal economische status en allochtone kinderen behoren tot de risicogroepen.

Explosieve toename ernstig overgewicht

In maart 2009 stemde het kabinet nog in met de 'Nota Overgewicht' waarin het een beroep doet op diverse maatschappelijke partners (zoals artsen, werkgevers, schoolbesturen en lokale overheden) om een bijdrage te leveren aan de preventie van overgewicht. Uit landelijke cijfers blijkt dat van de jeugdigen (4-15 jaar) op dit moment bij de jongens 13,5 procent last van overgewicht heeft. Bij meisjes is dat 16,7 procent. Het percentage ernstig overgewicht ligt op 3 procent. Als de huidige ontwikkeling zich voortzet zal in 2015 naar schatting 15 tot 20 procent van de volwassen Nederlandersobesitas hebben.

Scoren voor Gezondheid

Scoren voor Gezondheid wordt geleid en gecoördineerd door de Stichting Meer dan Voetbal, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en het Nederlands instituut voor Sport en Bewegen. Partners in het project zijn het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Sponsor Bingo Loterij, en de Eredivisie (ECV).

Eredivisie

Sinds 1956 zijn de sterkste clubs van Nederland verenigd in één competitie: de Eredivisie. Al ruim een halve eeuw staat de Eredivisie voor topvoetbal in Nederland. Deze bakermat van het nationale voetbal heeft wereldwijd een reputatie opgebouwd van spannend, vernieuwend en creatief voetbal. Gevoed door de sterke Nederlandse voetbalcultuur staat de Eredivisie bovendien tot ver over de landsgrenzen bekend als ideale broedplaats voor voetbaltalent. Direct of indirect is de Eredivisie dan ook hofleverancier van de vaderlandse voetbaltrots Oranje. Door talenten de kans te geven zich te ontwikkelen in een aantrekkelijke en spannende competitie wordt zodoende een stevig fundament gelegd onder het Nederlands Elftal, dat al jaren tot de wereldtop behoort. De achttien Eredivisie Clubs hebben zich verenigd in de overkoepelende organisatie Eredivisie CV.

Bezoek de website van Scoren voor Gezondheid.