Fanshop
Fanshop

FEYENOORD HAAKT AAN BIJ CONCURRENTIE

Feyenoord heeft zondag op overtuigende wijze revanche genomen voor de nederlaag tegen FC Volendam van een week eerder. Heracles Almelo kwam er in De Kuip negentig minuten lang nauwelijks aan te pas en werd met 5-1 verslagen. Roy Makaay nam de eerste drie treffers voor zijn rekening, waarna Denny Landzaat en Kelvin Leerdam de eindstand bepaalden. Door de zege staat Feyenoord nog één punt achter op NEC en FC Utrecht, de directe concurrenten in de strijd om een plaats in de play-offs. Theo Lucius moest in de eerste helft naar de kant met een vermoedelijke ribblessure. Zijn plaats werd ingenomen door Tim de Cler, die daarmee zijn rentree maakte na maanden blessureleed.


Gesterkt door de wetenschap dat de directe concurrenten in de strijd om een plaats in de play-offs, NEC en FC Utrecht, een dag eerder puntenverlies hadden geleden, beleefde Feyenoord een gedreven openingsfase. De spelers leken vastbesloten zich te revancheren voor de nederlaag van een week eerder tegen FC Volendam en zo aansluiting te zoeken bij de plaatsen acht en negen op de ranglijst.

Het maakte dat Heracles gedurende de eerste helft geen moment in het eigen spel kwam. Zeker niet nadat Roy Makaay Feyenoord al na drie minuten op voorsprong zette. Dat was voor een groot deel te danken aan de oplettendheid van de sterk spelende Georginio Wijnaldum.Hij pikte de bal op, nadat doelman Jørg van Nieuwenhuyzen in botsing was gekomen met verdediger Emmanuel Boakye. Zodoende was het doel onbewaakt toen Wijnaldum voorzette en Makaay de bal nog licht met zijn hoofd toucheerde voordat deze in het net belandde.Wat volgde was een eerste helft die zich weliswaar niet in al te hoog tempo afspeelde, maar waarin wel legio kansen te tellen waren. Heracles kwam niet veel verder dan wat speldenprikjes, terwijl Feyenoord geregeld de defensie van de bezoekers in problemen wist te brengen.

Aanvankelijk ontbrak het alleen aan wat geluk in de afwerking. Zo stond Leroy Fer nipt buitenspel, toen hij na dik tien minuten Makaay vrij voor het doel zette, zagen Wijnaldum, Diego Biseswar en Denny Landzaat schoten van afstand over de lat vliegen en belandde een prachtige omhaal van Kelvin Leerdam in het zijnet.Halverwege de eerste helft had Makaay meer geluk. Hij verdubbelde zijn eigen productie en daarmee ook de marge van Feyenoord. Het voorbereidende werk was andermaal van Wijnaldum, die een combinatie opzette met Luigi Bruins, een verdediger uitkapte op de achterlijn en oog had voor de vrijstaande spits: 2-0.

Zo was er geen vuiltje aan de lucht voor de Rotterdammers, die Heracles bijna de hele eerste helft op veilige afstand van het doel van Henk Timmer wisten te houden. Toch was één moment van onachtzaamheid na ruim een halfuur spelen direct fataal. Na slordig verdedigend optreden kon Tim Breukers plots van dichtbij inschieten. Timmer bracht redding op het schot, maar de rebound was voor Bas Dost, die alleen nog binnen hoefde te tikken.

Tegen die tijd stond Theo Lucius al niet meer op het veld. De verdediger kreeg een minuut na de tweede treffer van Makaay een knietje op zijn lichaam van Dost en moest met een vermoedelijke ribblessure naar de kant. Zijn plaats werd ingenomen door Tim de Cler, die sinds de thuiswedstrijd tegen Willem II in januari niet meer in actie kwam wegens een knieblessure.Na rust kwam Feyenoord wat langzamer op gang dan in de eerste helft. Met in het achterhoofd de minieme voorsprong die tegen Volendam werd weggegeven, was het voorkomen van een tegendoelpunt prioriteit.

Feyenoord slaagde daar zonder al te veel moeite in en kreeg bovendien na een uur spelen wat meer lucht toen Makaay zijn derde van de middag liet aantekenen. De aanvaller had met zijn borst de instormende Fer bereikt, die in het strafschopgebied naar de grond werd getrokken door Birger Maertens. Makaay nam vervolgens zelf plaats achter de strafschop en schoot hard en laag binnen.

Vijf minuten later gooide Landzaat de wedstrijd definitief in het slot. De middenvelder, die na de blessure van Lucius een linie terug was geschoven, nam plaats achter een vrije trap vanaf een meter of 25 en schoot de bal beheerst over de muur in de korte hoek.De eindstand werd uiteindelijk bepaald door Kelvin Leerdam, die zijn eerste doelpunt in de eredivisie maakte. De verdediger kreeg de bal op een presenteerblaadje van Roy Makaay, die een afgeketste kopbal van Fer uit een hoekschop oppikte en Leerdam voor open doel liet intikken.Feyenoord – Heracles Almelo 5-1

Scoreverloop:
3’ 1-0 Makaay
24’ 2-0 Makaay
34’ 2-1 Dost
59’ 3-1 Makaay (strafschop)
63’ 4-1 Landzaat
68’ 5-1 Leerdam

Scheidsrechter: Van Sichem

Geel: Fer, Slory, Looms, De Vries, Van den Bergh

Opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Leerdam, Greene, Lucius (28’ De Cler), Van Bronckhorst; Landzaat, Bruins (56’ Slory), Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar (75’ Pattinama).

Heracles: Van Nieuwenhuyzen; Boakye, Maertens, Wuytens, Looms; Overtoom (82’ Shayesteh), Van den Bergh (69’ Schulmeister), De Vries (69’ Hakula), Douglas; Dost en Breukers.