Fanshop
Fanshop

FEYENOORD GAAT VOLGENDE FASE IN TEGEN FC TWENTE

Wedstrijden tussen Feyenoord en FC Twente in De Kuip hebben sinds enkele jaren een terugkerend karakter, iets dat komende zaterdag niet anders zal zijn. Om verschillende redenen was de druk op de Rotterdammers telkens groot, wat komende zaterdag met plaatsing voor de play-offs als doel niet anders zal zijn. Ook wordt de wedstrijd voor de derde keer op rij tijdens de avonduren gespeeld, wat tijdens de twee voorgaande edities tot een prachtige ambiance leidde. ‘Toch maakt het mij niet uit of we ’s middags of ’s avonds spelen’, zei Leon Vlemmings vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Het hangt meer van onszelf af of het een mooie avond wordt.’
Overigens bezweek Feyenoord niet onder de druk tijdens de twee vorige ontmoetingen met de Tukkers in Rotterdam en kwam het beide keren als overwinnaar uit de strijd. Iets dat Vlemmings ook nu voor ogen heeft. ‘Wij moeten winnen van Twente, dat is duidelijk. We staan nog één punt achter, met nog vier wedstrijden te gaan. We krijgen met Utrecht nog een naaste concurrent, maar kunnen ons weinig misstappen meer permitteren.’

Vlemmings noemde eerder FC Twente al de best voetballende ploeg van Nederland, woorden die hij aan de vooravond van het duel met de Tukkers nog maar eens herhaalde. ‘In de opbouw en in het positiespel naar voren zijn zij heel goed’, zei de coach. ‘Twente is voor ons een mooie tegenstander om te kunnen laten zien waar we staan. Na PSV en AZ is deze wedstrijd een mooie kans om ons met een sterke tegenstander te meten.’

Vlemmings startte toen hij in januari de taken van Gertjan Verbeek overnam een proces waarin hij enkele fases onderscheidde. In eerste instantie zette de coach in op vertrouwen bij zijn spelers en defensieve zekerheid, wat steeds beter zichtbaar werd in het elftal. ‘We zitten nu in de tweede fase, waarin we het voor het eerst hebben over wat Twente ten opzichte van óns gaat doen. Hier wordt in de spelersgroep over gesproken en dat zegt iets over de volwassenheid in de groep.’

De coach kiest er net als vorige week tegen Heracles na het wegvallen van Theo Lucius voor om Denny Landzaat als centrale verdediger op te stellen. Georginio Wijnaldum zakt daardoor een linie en start tegen de Tukkers als rechtermiddenvelder. Zijn plek als rechteraanvaller wordt overgenomen door Andwelé Slory. ‘Hij heeft het goed gedaan op de trainingen en tijdens wedstrijden van Jong Feyenoord’, zei Vlemmings. Om toch een buitenspeler naast hem op de bank te hebben, nam de coach Tim Vincken op in zijn wedstrijdselectie, die daardoor na twee jaar zijn rentree in de eredivisie kan maken.

DE TEGENSTANDER

Met de wedstrijd van komende zaterdag in De Kuip tegen Feyenoord begint voor FC Twente een cruciale fase van het seizoen, die allesbepalend zal zijn voor de nasmaak die de Tukkers aan het eerste jaar onder trainer Steve McClaren over zullen houden. Succes is met een tweede plaats in de eredivisie en een plek in de halve finale van de KNVB beker binnen handbereik, maar kan in de laatste weken van het seizoen net zo goed nog door de Tukkers verspeeld worden.

Makkelijk zal FC Twente het in elk geval niet krijgen, want na Feyenoord wachten in de competitie achtereenvolgens sc Heerenveen, AZ en Ajax, die samen met de Tukkers de vier bovenste plaatsen bezetten. Pikant genoeg is het uitgerekend Ajax, de enige overgebleven serieuze concurrent voor de tweede plaats, dat op de laatste speeldag FC Twente in Amsterdam zal ontvangen.

Waar AZ dit weekend het landskampioenschap kan pakken, is het FC Twente dat dit seizoen vaak genoemd wordt als die ploeg die het mooiste voetbal in Nederland speelt. McClaren borduurt met zijn elftal voort op het fundament dat de afgelopen zomer naar Schalke 04 vertrokken trainer Fred Rutten de afgelopen seizoenen legde, daarmee het publiek trakterend op een attractieve speelstijl met veel druk naar voren.

Met name de aanval van de Enschedeërs spreekt menig voetballiefhebber tot de verbeelding. Marko Arnautovic liet dit seizoen op de rechterflank zien een van de groeibriljanten van de eredivisie te zijn, terwijl zijn aanvalspartner op links Eljero Elia deze zomer zelfs al de stap naar een topclub lijkt te gaan maken. De twee snelle en technisch vaardige spelers zorgen met hun dribbels voor veel gevaar op de vleugels.

De voorzetten van beide spelers eindigen doorgaans bij Blaise N’Kufo, die in de zomer van 2003 neerstreek in Enschede en sindsdien aanvalsleider van de Twentse formatie is. De kolossale spits groeide al snel uit tot boegbeeld van de club en is in zijn zesde seizoen nog maar één doelpunt verwijderd om clubtopscorer aller tijden Jan Jeuring naar de kroon te steken.

Feyenoord – FC Twente

Zaterdagavond om 20:45 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Leerdam, Landzaat, Bahia, De Cler; Wijnaldum, Tomasson, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Biseswar.
FC Twente: Boschker; Douglas, Rajkovic, Wisgerhof, Braafheid; Brama, Perez, Janssen; Arnautovic, N’Kufo en Elia.

STATISTIEKEN
THUIS

24/01/2008 Feyenoord - FC Twente 3-1
26/10/2006 Feyenoord - FC Twente 2-1
02/04/2006 Feyenoord - FC Twente 4-2
12/09/2004 Feyenoord - FC Twente 3-1
01/02/2004 Feyenoord - FC Twente 3-2
UIT
16/11/2008 FC Twente - Feyenoord 1-1
27/10/2007 FC Twente - Feyenoord 2-0
11/02/2007 FC Twente - Feyenoord 3-0
25/09/2005 FC Twente - Feyenoord 1-3
29/01/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0