FEYENOORD B1 PAKT LANDSTITEL

Feyenoord B1 is zaterdagmiddag kampioen van de eredivisie voor B-junioren geworden. In een rechtstreeks duel met de enige overgebleven concurrent Ajax B1 werd op een drukbezocht Varkenoord met 2-1 gewonnen. Luc Castaignos en Stefan de Vrij verzorgden de Rotterdamse doelpunten. De landstitel van Feyenoord B1 was alweer de vierde in de laatste zes jaar. De ontlading na het laatste fluitsignaal was groot onder de spelers van trainer Cor Adriaanse. ‘Dit kampioenschap is een teamprestatie’, zei de trainer na afloop. ‘We hebben gedurende het seizoen de nodige personele problemen gehad en dat keer op keer goed op weten te vangen. Wij zijn de terechte kampioen.’

Terwijl zijn spelers met de kampioensschaal een ereronde langs het veld maakten, keek Adriaanse alweer verder dan zijn eigen elftal. ‘We moeten nu proberen ook A1 kampioen te maken’, zei de coach. ‘Ons feest komt later.’

Beide ploegen waren de eerste helft aan elkaar gewaagd, waarbij Ajax de meeste plaagstootjes uit wist te delen. Feyenoord deed zeker niet onder voor de Amsterdammers, maar wist maar weinig uitgespeelde kansen af te dwingen. ‘Wedstrijden tegen Ajax blijven altijd apart’, zei Adriaanse. ‘De eerste helft was van onze kant niet goed, maar als je naar heel de wedstrijd kijkt is het in mijn ogen een terechte overwinning.’

De 1-0 van Castaignos na 24 minuten kwam dan ook uit de lucht vallen. De centrumaanvaller controleerde op twintig meter van het Ajax-doel een hoge bal en schoot zonder dat het leer de grond had geraakt vervolgens op schitterende wijze binnen.

Op slag van rust kwam Ajax uit een strafschop op gelijke hoogte. Boy de Jong, die met enkele goede ingrepen zijn ploeg eerder in de eerste helft nog op de been had gehouden, werd door een Ajax-aanvaller gepasseerd, waarna Bruno Martins Indi aan de noodrem trok. Cecilio Cijntje benutte de buitenkans vanaf elf meter eenvoudig. ‘Boy verdient een pluim voor hoe hij vandag heeft staan keepen’, zei Adriaanse. ‘Hij heeft ons in de wedstrijd gehouden.’

Na ruim een kwartier in de tweede helft nam Feyenoord weer de leiding, toen De Vrij een corner van Osama Rashid in het strafschopgebied in alle rust aan mocht nemen, om vervolgens beheerst binnen te schieten. Feyenoord kreeg in het restant van de wedstrijd nog kansen op meer, maar wist het net geen derde keer te vinden. Het feest na het laatste fluitsignaal was er niet minder om. De felicitaties waren er van hoofd jeugdopleidingen Stanley Brard, die met een glimlach toekeek hoe aanvoerder Ryan Bouwmeester de schaal in ontvangst nam.

Opstelling Feyenoord B1: De Jong; De Vrij, Kruithof, Van Huijgevoort, Martins Indi; Bouwmeester, Van den Engel (79’ Wijmer), Rashid; Schoonheijm (78’ Karim), Castaignos en Velder (65’ Jansen).

FEYENOORD A1 HOUDT TITELDROOM LEVEND
Feyenoord A1 heeft zaterdagmiddag de titeldroon levend gehouden. De Rotterdammers wonnen op eigen veld met 2-1 van Willem II A1, waardoor het samen met Ajax A1 de koppositie in de eredivisie voor A-junioren behoudt. De Rotterdammers spelen komende zaterdag op de laatste speeldag uit tegen FC Twente/Heracles B1. Luc Castaignos en Jerson Cabral zorgden tegen de Tilburgers op een drukbezocht Varkenoord voor de doelpunten.

‘Het grootste deel van de eerste helft speelden wij erg goed’, zei trainer Jean-Paul van Gastel na afloop. ‘Na de rust werd het wat ons betreft vrouwen en kinderen eerst.’ De coach zag zijn ploeg al na vijf minuten via Andréa Fileccia op voorsprong komen, die een voorzet van Svoboda uitstekend verwerkte. Nog voordat beide ploegen de kleedkamer op zochten, nam Feyenoord via Cabral uit een strafschop een 2-0 voorsprong.

Tegen het einde van de eerste helft liet Feyenoord de Tilburgers terug in de wedstrijd komen, wat uiteindelijk resulteerde in een tweede helft waarin Willen II het beste van het spel had. Doelpunten leverde het Brabantse overwicht afgezien met de 2-1 evenmin niet meer op. Feyenoord speelt komende zaterdag een uitwedstrijd tegen FC Twente/Heracles A1. Bij een gelijke eindstand op de ranglijst zal een beslissingswedstrijd uitkomst moeten bieden.

Opstelling Feyenoord A1: Konijnenburg; Eekman, Piqué, Schenkeveld, Svoboda (88’ M. Steenvoorden); Van Haarfen, Isoufi, Clasie (66’ Erkelens); Machek, Fileccia (76’ Jansen) en Cabral.

FEYENOORD B2 EN WESTLANDIA B1 IN EVENWICHT: 1-1
Feyenoord B2 is zaterdag voor de derde keer dit seizoen tegen puntenverlies opgelopen. Tegen Westlandia B1 werd met 1-1 gelijkgespeeld. Daniël Alund maakte de enige Rotterdamse treffer. Met nog één duel te gaan zijn de mannen van Jan Gösgens nog altijd ongeslagen.

De B2 begon de wedstrijd door een gebrek aan aanvallers in een 4-4-2 systeem. Daardoor liep het in de eerste helft niet zoals het zou moeten. Na 25 minuten kwam Westlandia op 0-1. Voor de rust slaagde Feyenoord er niet in daaraan nog iets te doen.

In de rust zette Gösgens het nodige om. Joep Breimer en Thom de Rooij kwamen in de ploeg en Desley van Oosten maakte, na lange tijd met een armbreuk langs de kant te hebben gestaan, zijn rentree en deed dat prima. Ook werd teruggegrepen op het vertrouwde 4-3-3. Dat maakte dat de Rotterdammers beter gingen spelen. De gelijkmaker van Daniël Alund was dan ook verdiend. Vlak voor tijd dacht Feyenoord de drie punten nog binnen te slepen, maar de 2-1 werd om onduidelijke redenen afgekeurd.

Gösgens was na afloop blij dat zijn team de ongeslagen status heeft weten vast te houden. ‘Dat is niet erg belangrijk maar wel leuk, daardoor hebben we in elk geval nog iets om voor te voetballen’, aldus Gösgens. Ook over de invalbeurten van C-junioren Lucas Woudenberg, Kyle Ebicilio en Joep Breimer was de trainer tevreden. ‘Die jongens vielen naar behoren in.’

Opstelling Feyenoord B2: Verkerk; Y. van Deelen, J. van Deelen (65’ Woudenberg), Blokland (46’ Van Oosten), Latuheru; Agatowski, J. Steenvoorden (60’ Ebicilio), Van der Laan, Alund;Van der Velden (46’ Breimer) en Bilen (46’De Rooij).