JUBILERENDE MAKAAY BEZEGELT KNOTSGEK DUEL

Feyenoord heeft zondagmiddag drie punten overgehouden aan een knotsgekke uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Na een zeer matige eerste helft, waarin een ten onrechte afgekeurde treffer van Richard Knopper het zeldzame hoogtepunt was, brandde het duel na een uur spelen pas echt los. Oud-Feyenoorder Timothy Derijck zette de thuisploeg op voorsprong, waarna Jon Dahl Tomasson de Rotterdammers met twee goals naar 1-2 schoot. Knopper bracht ADO uit een vrije trap nog wel op gelijke hoogte, maar Roy Makaay zorgde in zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd voor de beslissing: 2-3.
Van het vuurwerk dat kort voor de aftrap bij wijze van sfeeractie werd afgestoken op het veld van het ADO Den Haag Stadion, was na het eerst fluitsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis weinig meer over. Beide ploegen legden weliswaar veel strijd aan de dag, maar wisten er gedurende de eerste helft niet in te slagen een hoog niveau te halen.

Zowel ADO als Feyenoord grossierde in het maken van fouten, waardoor in de rommelige eerste helft nauwelijks uitgespeeld combinaties te zien waren. Desondanks kwam de defensie van de Rotterdammers al vroeg in de wedstrijd onder druk te staan. Dankzij doortastend handelen van de Haagse middenvelders Richard Knopper, Alexander Rankovic en voormalig Feyenoorder Danny Buijs, werd Rob van Dijk in het eerste halfuur direct verschillende keren getest.

Al na vijf minuten stopte hij een afstandschot van Knopper, terwijl hij vijf minuten later hachelijke momenten voor zijn eigen doel beleefde bij een hoekschop van de thuisploeg. Uiteindelijk bracht Tim de Cler redding door de bal met het nodige risico over zijn eigen doel te schieten.

Aan de andere kant zorgden de buitenspelers Diego Biseswar en Georginio Wijnaldum voor het meeste gevaar, maar telkens weer ontbrak het aan de juiste voortzetting. Zo zag Jon Dahl Tomasson na een kwartier spelen een schot op aangeven van Wijnaldum fraai gestopt worden en kwam de Deen na een halfuur net een teen te kort om een voorzet van Biseswar binnen te lopen.

In de tussentijd had Kelvin Leerdam Feyenoords grootste kans tot dan toe niet weten te benutten.
De middenvelder kopte uit een corner prima in, maar zag de bal uit het doel geranseld worden door Boy Waterman.

Feyenoord mocht uiteindelijk niet klagen dat beide ploegen zonder doelpunten de rust ingingen. Knopper had ADO weliswaar kort voor het verstrijken van de eerste helft na een steekbal van Berry Powel op voorsprong geschoten, maar de grensrechter vlagde ten onrechte voor buitenspel.

Waarschijnlijk geïnspireerd door die wetenschap zette ADO Den Haag na rust nog een tandje bij, waardoor Feyenoord vanaf de aftrap met de rug tegen de muur werd gedrukt. Het was te danken aan sterk verdedigend optreden van met name uitblinker André Bahia dat het niet al kort in de tweede helft een geldige treffer voor de thuisploeg opleverde.

De Braziliaan hield bijvoorbeeld na een uur spelen Powel van scoren, nadat hij plots vrij kwam voor doelman Van Dijk. Daarmee was het gevaar alleen nog niet geweken, want bij de hoekschop die volgde werd Timothy Derijck volledig vrijgelaten. De van Feyenoorder overgenomen verdediger kon zo in alle vrijheid de 1-0 op het scorebord koppen.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want bij de eerste de beste tegenaanval zorgde Tomasson al voor de gelijkmaker. Die kwam voor een groot deel op het conto van Biseswar. De vleugelspeler zette vanaf de linkerkant een combinatie op met Roy Makaay, kreeg de bal terug en zette vervolgens Tomasson vrij voor het doel: 1-1.

Het was tegelijk het startschot voor een offensief van de Rotterdammers, voor wie het nu de beurt was om de aangeslagen thuisploeg onder druk te zetten. Plots werden de ruimtes op het veld wél benut, waardoor achtereenvolgens Makaay en Tim de Cler grote mogelijkheden kregen. De eerste schoot maar net voorlangs, terwijl de tweede op doelman Waterman schoot, waar een voorzet op de vrijstaande Makaay een betere optie was geweest.

Biseswar gaf wat dat betreft een kwartier voor tijd het juiste voorbeeld. De aanvaller, die de hele wedstrijd al ongrijpbaar was geweest voor zijn directe tegenstander Joel Tillema, gaf vanaf de achterlijn voor, zag de bal over doelman Waterman zeilen en precies voor de voeten van Tomasson eindigen: 2-1.

Het betekende een forse dreun voor de thuisploeg. Het elftal van Raymond Atteveld leek geslagen, maar werd vijf minuten na de 2-1 in het zadel geholpen door een overtreding van Denny Landzaat op de rand van het zestienmetergebied. De scheidsrechter wees daarbij in eerste instantie naar de strafschopstip, maar op aanraden van de grensrechter werd het toch een vrije trap vanaf rand zestien. Het bleek weinig verschil te maken, want Knopper haalde meedogenloos uit en zag de bal via de binnenkant van de paal binnen vliegen.

Andermaal rechtte Feyenoord direct de rug en nog binnen de minuut werd definitief de eindstand bepaald. De Cler stoomde op aan de linkerflank en gaf de bal prima voor, waar Roy Makaay boven zijn tegenstander uittoornde en in de verre hoek knikte. De spits besloot daarmee de vijfhonderdste competitiewedstrijd uit zijn carrière op gedroomde wijze. Omdat Van Dijk in blessuretijd paraat stond bij een vrije trap van de thuisploeg, waren de drie punten daarmee veilig gesteld.

ADO Den Haag – Feyenoord 2-3

62’ 1-0 Derijck
64’ 1-1 Tomasson
76’ 1-2 Tomasson
81’ 2-2 Knopper
82’ 3-2 Makaay

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Hoogendorp, Tillema, Tiendalli, Landzaat