FEYENOORD A1 KAMPIOEN!

Feyenoord A1 heeft zaterdag in Hengelo het kampioenschap in de eredivisie voor A-junioren behaald. De ploeg van Jean-Paul van Gastel kon feestvieren na de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, die met 1-3 van FC Twente/Heracles A1 werd gewonnen. Omdat Ajax A1, dat tot zaterdag op gelijke hoogte stond met Feyenoord, punten liet liggen op bezoek bij FC Groningen (2-2), pakken de Rotterdammers op de laatste speeldag de titel.
Hoewel trainers en spelers de wedstrijd met veel vertrouwen ingingen, keek Feyenoord al in de eerste minuut tegen een 1-0 achterstand aan. De eerste de beste aanval van de thuisploeg leverde een hoekschop op, waaruit Giovanni Vemba-Duarte de score kon openen.

Lang kon Twente/Heracles niet genieten van de voorsprong, want nog binnen het kwartier trok Luc Castaignos de stand gelijk. Twee minuten nadat de jeugdinternational de lat had geraakt, kon hij een voorzet vanaf de linkerkant binnentikken. Een vrijwel identieke situatie leverde vier minuten later de 1-2 op, alleen was het ditmaal Shabir Isoufi die de trekker overhaalde.

Omdat naaste concurrent Ajax A1 na een halfuur spelen op een 0-1 voorsprong was gekomen tegen FC Groningen, stonden de twee koplopers van de eredivisie voor A-junioren bij het verstrijken van de eerste helft virtueel op gelijke hoogte. Zou dit tot het eindsignaal zo blijven, dan moest een beslissingswedstrijd tussen Feyenoord en Ajax achter gesloten deuren uitkomst bieden.

Zover kwam het niet, omdat Ajax in Groningen haar voorsprong al snel verspeelde, terwijl Feyenoord na 66 minuten juist verder uitliep op Twente/Heracles. Uitblinker Jerson Cabral bracht de stand via een individuele actie op 1-3, waarmee de wedstrijd in Hengelo was gespeeld.

In Groningen was dat nog niet het geval doordat Ajax kort voor tijd terugkwam tot 2-2. Het was ook direct de eindstand. Dit nieuws sijpelde een kwartier na het laatste fluitsignaal ook door in Hengelo, waar Feyenoord uiteindelijk de kampioenschaal overhandigd kreeg door Henk Kesler, de directeur betaald voetbal van de KNVB.

‘De spanning was in dat kwartier natuurlijk enorm’, zei Van Gastel. ‘Alle jongens zaten bij elkaar en ondertussen hielden Henk Kesler en Stanley Brard (hoofd jeugdopleiding, red.) contact met Groningen. Toen eenmaal het verlossende woord kwam, gingen onze jongens natuurlijk uit hun plaat.’

Van Gastel noemde de titel ‘het kampioenschap van de weerbaarheid en de strijdbaarheid’. Liefst zeven A-junioren schoven dit seizoen door naar Jong Feyenoord of de selectie, waardoor zaterdag bijvoorbeeld de wedstrijd besloten werd met vier B-junioren. ‘Dat vind ik een groot compliment waard aan de ploeg en aan de jeugdopleiding in het algemeen’, stelde Van Gastel, die tot slot liet weten FC Groningen zeer dankbaar te zijn voor het gelijkspel met Ajax. ‘Ze hebben hun sportieve plicht gedaan, terwijl er weinig meer op het spel stond voor hen.’

Opstelling Feyenoord A1: Konijnenburg; Nelom (75’ Martins Indi), Schenkeveld, Pique, Eekman; Clasie,Van Haaren, Isoufi; Cabral (90’ Fileccia), Castaignos en Machek.

UITGEKLEED B1 VERLIEST BIJ STADSGENOOT EXCELSIOR

Nadat er voor B1 vorige week nog reden was voor feest na het behalen van de titel, kan de laatste wedstrijd tegen Excelsior B1 snel vergeten worden. In Kralingen werd met 2-0 verloren. De ploeg van Cor Adriaanse kwam niet met de sterkste opstelling in actie, omdat vier spelers met de A1 meestreden voor het kampioenschap. Ook was de trainer zuinig op de spelers die komende week met het Nederlands elftal onder 17 afreizen naar Duitsland.

Stefan de Vrij, Mats van Huijgevoort, Ryan Bouwmeester, Nygel Velder en Osama Rashid ontvingen allemaal een uitnodiging om met Oranje in Duitsland te gaan strijden om de Europese titel. Dat was voor Cor Ardriaanse reden die spelers maar veertig minuten in te zetten. Daarnaast miste B1 nog vier spelers, zij stonden A1 in Hengelo bij in de jacht op de titel.

In de eerste helft lukte het Feyenoord lang Excelsior van zich af te houden. In de laatste minuut voor rust ontsnapte een aanvaller van de Kralingers toch aan de aandacht van de Feyenoord-defensie, hij kon daardoor een voorzet ongehinderd binnen koppen. In de tweede helft duurde het wederom tot de laatste minuut voordat Excelsior scoorde, ook nu met een kopbal.

‘Als je het bij elkaar optelt mis je zeven, acht man. De jongens die speelden hebben er alles aan gedaan, ik kan ze daarom geen verwijt maken’, verklaarde Adriaanse na afloop. Zijn team is nog niet uitgevoetbald, op 6 juni staat de Supercup op het programma tegen Ajax B2 of PSV B1, die twee treffen elkaar volgende week in de finale van de beker. Adriaanse: ‘Ook die prijs willen we gewoon meenemen.’

Opstelling Feyenoord B1: De Jong; De Vrij (41’ Huijgevoort), Kruithof, M. Steenvoorden, Rutten; Wijmer (41’ Y. van Deelen), Bouwmeester (41’ Rashid), Agatowski; Schoonheijm, Cornelissens en N. Velder (41’ A. Velder).

KAMPIOEN B2 EINDIGT COMPETITIE ONGESLAGEN

B2 heeft zaterdag met een 0-4 overwinning de competitie stijlvol afgesloten. Op bezoek bij AFC B2, dat in de eerste ontmoeting ook al met 4-0 werd verslagen, kwam Feyenoord niet in de problemen. Joey van der Velden nam de helft van de Rotterdamse productie voor zijn rekening: hij scoorde twee keer.

Na bijna een kwartier spelen bracht Joshua Steenvoorden zijn ploeg op een 0-1 voorsprong na een pass van Bryan van der Laan. Snel daarna maakte Joey van der Velden een tweede treffer, maar die werd door de scheidsrechter afgekeurd omdat de aanvaller iets zou hebben geroepen. Diezelfde scheidsrechter kende AFC een vrije trap toe rond de zestien van Feyenoord. De Amsterdammers dachten daarvan gebruik te maken en schoten raak, maar ze hadden niet door dat de arbiter een indirecte vrije schop aangaf. Zo bleef de 0-1 tot aan de rust staan.

B2 was na rust voorbereid op een stormloop van AFC, maar al na twee minuten kopte Van der Velden raak uit een hoekschop van Massaro Latuheru. Als AFC na deze tweede tegentreffer nog hoop had, verdween die zes minuten later. Kai Blokland bereikte met een verre inworp Latuheru die de 0-3 kon maken. In de slotfase viel de mooiste goal van de middag. Een lange bal van Desley van Oosten viel over de defensie van AFC waarna Van der Velden met zijn tweede treffer de eindstand op 0-4 bepaalde.

Trainer Jan Gösgens keek na afloop tevreden terug op de mooie afsluiting van een goed seizoen. ‘Onze doelstelling was promoveren en dat is gelukt. Daarnaast is het voor de ontwikkeling van de jongens goed dat iedereen zijn speelminuten regelmatig heeft kunnen maken’, aldus de trainer.

Opstelling Feyenoord B2: Snoek; J. van Deelen, Blokland, Van Oosten, Kongolo (41’ De Rooij); J. Steenvoorden, Ebicilio (60’ Van Beek), Van der Laan; Achahbar, Van der Velden en Latuheru.

C1 KLIMT NA OVERWINNING OP NEC NAAR TWEEDE PLAATS

Feyenoord C1 heeft zaterdag op Varkenoord de leeftijdsgenoten van NEC met 3-0 verslagen. Omdat PSV thuis van Spartaan’20 veloor, eindigt het team van trainer Jeffrey Oost op de tweede plaats. C1 speelde een redelijke wedstrijd waarin tegenstander NEC nooit gevaarlijk werd.

Binnen vijf minuten nam Feyenoord al de leiding. Lucas Woudenberg zette de bal vanaf links voor, Joep Breimer kopte terug en Joey Sleegers hoefde de bal alleen nog binnen te tikken: 1-0. Feyenoord had een duidelijk veldoverwicht en aasde op een grotere voorsprong. Na 23 minuten zorgde Tony de Vilhena voor de tweede treffer na een mooie actie van Boëtius. Die passeerde op de achterlijn een tegenstander, gaf voor en na een overstapje van Joey Sleegers kon De Vilhena de trekker overhalen.

Na rust vertoonde de wedstrijd hetzelfde spelbeeld: Feyenoord behield het overwicht en NEC slaagde er niet in de defensie van de Rotterdammers echt te testen. Het duurde een kleine twintig minuten voordat Feyenoord de eindstand wist te bereiken. Joep Breimer gaf vanaf de rechterkant een voorzet die bij de tweede paal door invaller Jesse Driebergen werd binnengewerkt.

‘Het was geen sprankelende wedstrijd, maar mijn team haalde wel een dikke voldoende’, blikte Jeffrey Oost terug op de gewonnen wedstrijd. ‘Het was al met al een mooie afsluiting van de competitie.’ Het seizoen zit er nog niet helemaal op voor C1, deze maand staan nog een oefenwedstrijd tegen ADO Den Haag en twee toernooien op het programma.

Opstelling Feyenoord C1: Verhagen; Gomez Niëto, Rekik, Ake, Woudenberg; Thong, Dercks, Sleegers (55’ Van Wingerden); Boëtius (55’ Groenbast), Breimer (60’ Robinson) en De Vilhena (40’ Driebergen).