Fanshop
Fanshop

MAKAAY TRAPT AF VOOR WAR CHILD

Roy Makaay heeft dinsdagmiddag voor War Child het spel ‘Laat een kindsoldaat niet schieten’ op het bevrijdingsfestival in Rotterdam geopend. De aanvaller, die namens Feyenoord ambassadeur is van een van de projecten van War Child, mocht als eerste proberen om vanaf een meter of vijf afstand een rode knop te raken. Hierdoor verdween een foto van een kind met een geweer en kwam een foto van een spelend kind tevoorschijn. Het kostte Makaay de nodige pogingen, maar toen hij uiteindelijk raak trapte leverde hem dit een groot applaus op.


Naast Makaay was ook onder meer voormalig kindsoldaat Kon Kelei (26) aanwezig bij de act van War Child op het bevrijdingsfestival. Hij kwam ongeveer negen jaar geleden vanuit Soedan naar Nederland en draagt sindsdien de boodschap van War Child uit. Kelei, die een rol speelt in de film Wit Licht, kende Makaay al van televisie in Soedan. ‘Daarom is het bijzonder dat ik vandaag hier naast hem sta om dezelfde boodschap te vertellen’, zei Kelei.

Kelei kwam naar Nederland ten tijde van het EK voetbal, toen een grote beeltenis van Edgar Davids een kantoor in Rotterdam sierde. ‘Toen ik dat zag wist ik pas dat ik in Nederland was’, vertelde Kelei. ‘Ik was in Soedan een supporter van voetbal, voetballers waren mensen tegen wie ik opkeek. Zij laten zien dat je door hard knokken veel kan bereiken en dat heb ik ook mezelf voorgehouden.’Makaay was onder de indruk van het verhaal van Kelei. ‘Hij heeft me verteld dat hij terug wil naar Soedan als hij in Nederland zijn diploma heeft gehaald, om kinderen die in dezelfde situatie zitten als hij zat, te helpen. Door verhalen zoals die van Kon realiseer je je dat er nog veel meer kinderen in zo’n situatie zitten. Ik heb zelf kinderen en dan is het verschrikkelijk om te horen wat zij meemaken. Kinderen horen gewoon te kunnen spelen.’

Voor de Feyenoord-spits was het dinsdag de eerste activiteit die hij als ambassadeur van een project van War Child bijwoonde. Vorige maand bracht hij al een bezoek aan het hoofdkantoor van de organisatie, waar hem werd verteld wat het werk van War Child inhoudt. ‘Ik vind het een heel goed initiatief van Feyenoord dat het zich aan deze organisatie heeft verbonden. Marco Borsato heeft als ambassadeur War Child al heel veel bekendheid gegeven en ik hoop zelf ook mijn steentje bij te dragen, om mensen te overtuigen voor vijf euro lid te worden.’Nadat Makaay de aftrap van het War Child-spel had verricht, kwam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb nog even een kijkje nemen. Hij nam uitgebreid de tijd om zich te laten informeren door Kelei en Makaay en waagde zelf ook een poging bij het spel, alleen helaas zonder het gewenste resultaat.