Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

NUMMER NEGEN COMPETITIE VERZEKERD VAN PLAY-OFFS

De nummer negen van de competitie is verzekerd van een plaats in de play-offs voor een ticket in de UEFA Europa League. Dit heeft de KNVB met instemming van de UEFA bepaald. Bij uitzondering krijgt de verliezend bekerfinalist geen startbewijs voor de Europa League, de opvolger van het UEFA Cup-toernooi. Finalisten FC Twente (tweede) en SC Heerenveen (vijfde) hebben zich via de competitie al verzekerd van Europees voetbal en worden dus niet de dupe van deze aanpassing. Voor Feyenoord betekent het dat de kansen op een plaats in de play-offs groter wordt.
Nu Feyenoord sowieso niet meer afhankelijk is van het resultaat van sc Heerenveen in de laatste competitiewedstrijd en in de bekerfinale, zijn dit de mogelijke scenario’s voor de Rotterdammers:

I. Als Feyenoord wint van Roda JC:
Feyenoord eindigt de competitie op de zevende plaats. NAC Breda heeft momenteel evenveel punten als Feyenoord op de ranglijst, maar met een doelsaldo van -9 tegenover +9, heeft NAC enkel nog een theoretische kans om Feyenoord bij een zege op Roda JC bij te halen. Eindigt Feyenoord op de zevende plaats dan is het verzekerd van een plaats in de play-offs. De eerste ronde wordt volgens een ‘best of three’ principe gespeeld. Dit houdt in dat Feyenoord op 16 mei begint met een uitwedstrijd tegen de nummer acht van de competitie, waarna de return in De Kuip op 21 mei wordt afgewerkt. Op 24 mei volgt bij een gelijk aantal punten een beslissingswedstrijd. Deze wordt dan in De Kuip gespeeld, omdat Feyenoord hoger op de ranglijst is geëindigd dan de nummer acht.

Mocht Feyenoord de tweede ronde bereiken, dan speelt het op 28 mei tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen de nummer zes (FC Groningen) en de nummer negen van de ranglijst. Op 31 mei volgt de return en op 3 juni een eventuele beslissingswedstrijd. Bij winst krijgt Feyenoord een ticket voor kwalificatieronde twee voor de UEFA Europa League 2009/2010. Dit betekent dat Feyenoord in het nieuwe seizoen op 16 en 23 juli 2009 een plaats in kwalificatieronde drie mag proberen af te dwingen.

II. Als Feyenoord gelijkspeelt tegen Roda JC:
In theorie kan Feyenoord bij een gelijkspel nog voorbij gestreefd worden door NAC Breda, FC Utrecht en Vitesse op de ranglijst. FC Utrecht en Vitesse moeten winnen in de laatste competitiewedstrijd om qua punten op gelijke hoogte te komen met Feyenoord, alleen hebben beide ploegen een negatief doelsaldo, tegenover +9 voor Feyenoord. Dit betekent dat Feyenoord bij een gelijkspel verzekerd lijkt van tenminste de achtste plaats, al kan een remise afhankelijk van het resultaat van NAC Breda ook voldoende zijn voor de zevende plaats. In het geval Feyenoord zevende eindigt volgt het hierboven beschreven scenario.

Eindigt Feyenoord op plaats acht, dan speelt het op 16 mei een thuiswedstrijd tegen de nummer zeven van de ranglijst, waarna op 21 mei de uitwedstrijd volgt. Een eventuele beslissingswedstrijd wordt op 24 mei gespeeld. Voor Feyenoord zal dit een uitwedstrijd zijn, omdat de nummer zeven hoger is geëindigd op de ranglijst.

Mocht Feyenoord de tweede ronde bereiken, dan speelt het op 28 mei tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen de nummer zes (FC Groningen) en de nummer negen van de ranglijst. Op 31 mei volgt de return en op 3 juni een eventuele beslissingswedstrijd. Bij winst krijgt Feyenoord een ticket voor kwalificatieronde twee voor de UEFA Europa League 2009/2010. Dit betekent dat Feyenoord in het nieuwe seizoen op 16 en 23 juli 2009 een plaats in kwalificatieronde drie mag proberen af te dwingen.

III. Als Feyenoord verliest van Roda JC:
Afhankelijk van het resultaat van de wedstrijden in de laatste competitieronde van NAC Breda, FC Utrecht en Vitesse, eindigt Feyenoord op plaats zeven, acht, negen of tien. Eindigt Feyenoord op de zevende plaats, dan geldt scenario I. Eindigt Feyenoord op plaats acht, dan geldt scenario II. Eindigt Feyenoord op plaats negen, dan kwalificeren de Rotterdammers zich als laagst geplaatste ploeg voor de play-offs. Dit betekent dat Feyenoord de eerste ronde van de play-offs op 16 mei begint met een thuiswedstrijd tegen de nummer zes van de competitie, FC Groningen. Op 21 mei volgt de uitwedstrijd, waarna op 24 mei een eventuele beslissingswedstrijd wordt gespeeld, eveneens uit.

Mocht Feyenoord de tweede ronde bereiken, dan speelt het op 28 mei tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen de nummer zeven en de nummer acht van de ranglijst. Op 31 mei volgt de return en op 3 juni een eventuele beslissingswedstrijd. Bij winst krijgt Feyenoord een ticket voor kwalificatieronde twee voor de UEFA Europa League 2009/2010. Dit betekent dat Feyenoord in het nieuwe seizoen op 16 en 23 juli 2009 een plaats in kwalificatieronde drie mag proberen af te dwingen.

Eindigt Feyenoord na een nederlaag tegen Roda JC op de tiende plaats, dan krijgt de ploeg geen ticket voor de play-offs. Het seizoen is dan ten einde voor Feyenoord.

Nota bene: Bij een gelijke stand tussen twee ploegen in termen van wedstrijdpunten zijn de volgende criteria, in deze volgorde, doorslaggevend:

a) doelsaldo
b) totaal aantal doelpunten gescoord
c) onderling resultaat