Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

CASTAIGNOS EN ISOUFI SCHIETEN ORANJE-17 NAAR EK-FINALE

Het Nederlands elftal voor spelers onder de zeventien jaar heeft vrijdagmiddag de finale van het Europees kampioenschap bereikt. In de halve finale rekende het elftal van KNVB-coach Albert Stuivenberg met 2-1 af met Zwitserland. Feyenoorders Shabir Isoufi en Luc Castaignos zetten Oranje in de eerste helft op een 2-0 voorsprong, waarna de Zwitsers na de rust via Janick Kamber wat terug deden. Gastland Duitsland en Italië strijden in de andere halve finale om de tweede finaleplaats.

Naast Castaignos en Isoufi verschenen ook de Feyenoorders Stefan de Vrij, Mats van Huijgevoort en Osama Rashid aan de aftrap. Laatstgenoemde werd in de rust vervangen door Ryan Bouwmeester. Nygel Velder kwam niet in actie.

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft zich voor de tweede keer in de historie geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. Het team van KNVB-coach Albert Stuivenberg overleefde in de halve finale tegen Zwitserland een hectische slotfase: 2-1. In de laatste seconde had Zwitserland nog een enorme kans op de gelijkmaker. Die vloog over en een fractie later vlogen de Nederlandse spelers elkaar in de armen. 'De ontlading, de opluchting en de blijdschap was enorm', beschrijft Stuivenberg op de officiele website van de KNVB. 'Ook op de bank. Sommigen van ons zijn volgens mij tien jaar ouder geworden tijdens die laatste minuten. Maar het resultaat mag er zijn. We hebben iets geweldigs bereikt.'

De Nederlandse talenten legden de basis voor de zege in de eerste helft. Na een kleine twintig minuten was het voor het eerst raak. Ogüzhan Özyakup vond na een afgeslagen bal de op rechts vrijstaande Shabir Isoufi, die zonder twijfel binnenschoot: 1-0. Daarna golfde het spel op en neer met een spervuur aan kansen voor beide goals. Vlak voor het rustsignaal viel de 2-0. Luc Castaignos promoveerde een vrije bal van Bob Schepers tot doelpunt. Vrijwel direct daarna volgde het rustsignaal.

Zwitserland moest na rust in de achtervolging en drong aan. Nederland kwam niet maar aan het voetballen toe en werd teruggedrongen op eigen helft. Met nog een half uur op de klok viel dan ook de Zwitserse aansluitingstreffer. Een steekpass verraste de Nederlandse defensie en de opkomende verdediger Janick Kamber klopte Onder 17-goalie Patrick ter Mate. Het was de opmaat voor een Zwitserse aanvalsstorm.

Via de counter had Onder 17 via Castaignos en Isoufi de wedstrijd kunnen beslissen. 'Maar we misten en daarmee hielden we de Zwitsers in de wedstrijd', aldus Stuivenberg op knvb.nl. 'Daarna hadden we het heel moeilijk tegen de fysiek sterke Zwitsers, maar soms moet je ook gelukkig zijn. Vorig jaar speelden we een geweldige halve finale tegen Spanje, maar vlogen we eruit in de verlenging. Vandaag lag het geluk aan onze kant.'

De Nederlands talenten spelen aanstaande maandag om 11.00 de finale voor 23.500 toeschouwers in Magdeburg. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Eurosport. Na de lichting van 2005, met onder anderen Dirk Marcellis en Diego Biseswar, is het de tweede eindstrijd uit de historie voor Onder 17. Destijds bleek Turkije met 2-0 te sterk. Wie maandag de tegenstander wordt van Nederland is nog niet bekend. Gastland Duitsland speelt vrijdag om 17.45 uur de andere halve finale tegen Italië.

Statistieken:

15.05.2009
Halve finale Europees kampioenschap, Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar.

Zwitserland-Nederland 1-2 (0-2).
Scoreverloop: 18. Shabir Isoufi 0-1, 40. Luc Castaignos 0-2. 53. Janick Kamber 1-2.
Geel: Isoufi en Bouwmeester.

Opstelling Nederland: Patrick ter Mate (Vitesse/AGOVV), Ruben Ligeon (Ajax), Stefan de Vrij (Feyenoord), Dico Koppers (Ajax), Mats van Huijgevoort (Feyenoord), Mohamed Madmar (AZ), Osama Rashid (Feyenoord), Ogüzhan Özyakup (Arsenal), Shabir Isoufi (Feyenoord), Luc Castaignos (Feyenoord), Bob Schepers (Cambuur Leeuwarden).

Wissels: 41. Rashid vervangen door Ryan Bouwmeester (Feyenoord). 60. Schepers vervangen door Martijn de Vries (Excelsior Rotterdam)

Overige wissels: Nygel Velder (Feyenoord), Jerry van Ewijk (Vitesse/AGOVV), Rangelo Janga (Excelsior Rotterdam), Warner Hahn, Joël Veltman (beiden Ajax).