Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

VLEMMINGS: ‘WIJ GAAN VOORAF NIET REKENEN’

Feyenoord begint komende zaterdag met de uitwedstrijd tegen NAC Breda voor de derde keer aan de play-offs om Europees voetbal, maar veel goede herinneringen bewaren de Rotterdammers er niet aan. De twee eerdere edities moest Feyenoord al in de eerste ronde buigen, zonder een wedstrijd te winnen. ‘Binnen de groep heb ik hier niemand over gehoord’, zei Leon Vlemmings vrijdagmiddag. ‘Bij mij speelt het ook niet. Wij blijven in de play-offs gewoon van wedstrijd naar wedstrijd leven, zoals we in de competitie ook hebben gedaan.’
Vlemmings zelf denkt met weinig plezier terug aan de play-offs van vorig seizoen, toen hij als assistent-trainer van de tegenstander van komende zaterdag liefst vijf keer verloor in zes wedstrijden en ondanks een derde plaats in de competitie uiteindelijk met lege handen bleef staan. ‘Die situatie is niet te vergelijken met de onze’, zei de coach. ‘Wij zijn nu van onder naar boven gekomen en dat werkt een stuk prettiger.’

NAC heeft in tegenstelling tot Feyenoord niet het beste voor het laatst bewaard en kende een dramatisch slot van de reguliere competitie. Desondanks wil Vlemmings van geen favorietenrol weten. ‘Iedereen begint in de play-offs weer op nul. Wij gaan vooraf niet rekenen en gokken op een gelijkspel, om het dan in De Kuip af te maken. Wij willen zaterdag winnen van NAC.’

Nu de competitie voorbij is en voor Feyenoord de strijd begint om een plaats in de Europa League, neemt de selectie van Vlemmings steeds fittere vormen aan. Jon Dahl Tomasson keert tegen de Bredanaars terug in de basisopstelling, terwijl ook Tim Vincken weer volledig met de groep meetraint. ‘Het liefst werk ik met een zo volledig mogelijke selectie’, zei de coach. ‘Daarom is het zuur dat Kevin Hofland en Dwight Tiendalli geschorst zijn. Hun aanwezigheid had gemaakt dat ik nog meer keuzes had moeten maken. Dan hadden namelijk ook spelers op de tribune plaats moeten nemen en ik had graag gezien hoe daar op gereageerd zou zijn.’

Doordat naast Tomasson ook Karim El Ahmadi weer volledig fit is, moest Vlemmings voor de wedstrijd met de Bredanaars al wel een beslissing nemen over de invulling van zijn middenveld. ‘Over Jon bestaat voor mij geen discussie’, zei de coach over de Deen die de positie achter Roy Makaay overneemt van Luigi Bruins. Daarnaast moet Leroy Fer zijn plek afstaan ten faveure van El Ahmadi, een teleurstelling die het talent volgens Vlemmings goed verwerkt heeft. ‘Leroy is daar heel goed mee omgegaan en is goed blijven trainen. We hebben het eerst aan hem uitgelegd en daarna Karim verteld dat hij gaat spelen. Het was een keuze uit twee goede opties.’

DE TEGENSTANDER

NAC Breda is gewaarschuwd als het komende zaterdag tegen Feyenoord de play-offs start. De Brabanders weten sinds vorig seizoen als geen ander dat het toetje niet per definitie zoet hoeft te zijn, maar ook een uiterst bittere smaak kan hebben. Onder toenmalig hoofdtrainer Ernie Brandts en zijn assistent Leon Vlemmings presteerde NAC een seizoen lang uiterst goed met een indrukwekkende derde plaats in de eindrangschikking als resultaat, maar in de play-offs die volgden bleef de beloning uit.

De Bredanaars vlogen na afloop van de reguliere competitie volledig uit de bocht en kwamen uiteindelijk na vijf kansloze nederlagen in zes wedstrijden in de play-offs volledig gedesillusioneerd en met lege handen tot stilstand. Het seizoen had voor NAC zes wedstrijden te lang geduurd. De trots op de derde plaats verbleekte bijna volledig bij de teleurstelling over het mislopen van Europees voetbal.

Brandts vertrok uit het Rat Verlegh Stadion en liet een erfenis achter die zijn opvolger Robert Maaskant volgens de publieke opinie maar moeilijk zou kunnen dragen. Maar de gedreven Maaskant pakte de handschoen op en met aantrekkelijker voetbal dan zijn voorganger stootte hij met NAC in de herfst door tot de koppositie van de eredivisie. Het kon niet op in Breda en over Brandts werd niet meer gesproken.

Maar ook dit seizoen zette het verval in, ditmaal al tijdens de reguliere competitie. Sinds Feyenoord op 8 maart met 1-2 won in Breda, wist NAC in de acht eredivisieduels die volgden nog maar twee keer te winnen, tegenover zes nederlagen. Het mislopen van de play-offs kwam daardoor nog akelig dichtbij, maar uiteindelijk zakte de ploeg van Maaskant niet verder dan de achtste plaats.

De Bredanaars zetten de laatste weken van het seizoen vooral hoog in op het bekertoernooi, waarvan ze na de nodige halve finales eindelijk eens de eindstrijd in De Kuip wilden halen. Na een sensationele overwinning in de kwartfinale op de latere kampioen AZ, was FC Twente de laatste te nemen horde op weg naar Rotterdam. In Enschede liep het anders dan gehoopt, waardoor de play-offs het laatste redmiddel zijn om het seizoen toch op een positieve manier af te sluiten.

NAC Breda – Feyenoord
Zaterdag 16 mei om 19:30 uur in het Rat Verlegh Stadion

Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
NAC Breda:
Ten Rouwelaar; Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga; Kolkka, Van der Leegte, Kwakman; Reuser, Boukhari en Lurling.
Feyenoord: Timmer; Leerdam, Landzaat, Bahia, De Cler; El Ahmadi, Tomasson, Van Bronckhorst; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.

STATISTIEKEN
UIT

08/03/2009 NAC Breda - Feyenoord 1-2
30/03/2008 NAC Breda - Feyenoord 3-1
21/01/2007 NAC Breda - Feyenoord 4-1
12/02/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/04/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
THUIS
26/12/2008 Feyenoord - NAC Breda 3-1
26/08/2007 Feyenoord - NAC Breda 5-0
01/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2
14/08/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
07/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0

EN VERDER
- Roy Makaay scoorde 8 keer in de laatste 6 Eredivisieduels en is daarmee de meest scorende Eredivisiespeler sinds begin april.
- NAC Breda en Feyenoord troffen elkaar nog niet eerder in de play-offs.
- Jon Dahl Tomasson scoorde 8 keer in 12 Eredivisieduels met NAC Breda. Alleen tegen Sparta scoorde hij vaker (10x) in Eredivisieverband.