FEYENOORD START PLAY-OFFS MET NEDERLAAG BIJ NAC BREDA: 3-2

Feyenoord is zaterdagavond de play-offs met een nederlaag gestart. In het Rat Verlegh Stadion was NAC Breda met 3-2 te sterk voor de ploeg van trainer Leon Vlemmings. De Rotterdammers kwamen in het eerste kwartier van de tweede helft op een 2-0 achterstand door doelpunten van Rob Penders en Donny Gorter, waarna Roy Makaay uit een strafschop de spanning terugbracht. Matthew Amoah tekende diep in de tweede helft voor de 3-1, maar wederom kwam Feyenoord terug. Ook het tweede Rotterdamse doelpunt kwam uit een penalty en ditmaal was het Jon Dahl Tomasson die wist te scoren. In het slotoffensief dat volgde lukte het de Rotterdammers niet meer om een gelijkspel uit het vuur te slepen, waardoor het op Hemelvaartsdag in De Kuip zal moeten winnen van de Bredanaars om een beslissingswedstrijd af te dwingen.
Feyenoord zocht vanaf de aftrap de aanval, waardoor het spel zich in de openingsfase volledig op de helft van de thuisploeg afspeelde. Dat leidde al na drie minuten tot de eerste opgelegde kans, toen André Bahia bij de tweede paal een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst vrij in mocht koppen. De kopbal van de Braziliaan miste kracht en richting, waardoor NAC-doelman Jelle Ten Rouwelaar uiteindelijk niet in actie hoefde te komen.

Naarmate de eerste helft vorderde, trok NAC de wedstrijd steeds meer naar zich toe. De agressief spelende thuisploeg troefde de Rotterdammers steeds vaker af in de duels en zodoende konden de kansen voor de Bredanaars niet uitblijven.

Anthony Lurling, Donny Gorter en Matthew Amoah probeerden het alle drie met een schot van afstand, maar het werd voor Henk Timmer pas echt gevaarlijk toen wederom Gorter halverwege de eerste helft aanlegde voor een vrije trap. De inzet van de jonge middenvelder spatte buiten bereik van Feyenoords doelman op de paal uiteen, waardoor de Rotterdammers een achterstand bespaard bleef.

Enkele minuten later waren de Bredanaars wederom dicht bij een treffer, toen Kees Kwakman een corner van Joonas Kolkka via de bovenkant van de lat over kopte.

Feyenoord had op dat moment al met 0-1 voor kunnen staan, ware het niet dat Diego Biseswar na ruim een kwartier spelen oog in oog met Ten Rouwelaar de bal te ver voor zich uit speelde. De aanvaller werd op schitterende wijze de diepte ingestuurd door Roy Makaay, die de bal halverwege de eigen helft had onderschept.

Biseswar eiste in het eerste bedrijf onbedoeld nog een keer de hoofdrol op, door na een afgeslagen corner scheidsrechter Roelof Luinge omver te lopen. De Feyenoorder verontschuldigde zich direct bij de leidsman, die de wedstrijd zonder problemen kon vervolgen.

Waar Feyenoord de eerste helft overeind was gebleven in het Rat Verlegh Stadion, ging het in het eerste kwartier na de rust goed mis voor de Rotterdammers. Het was niet eens dat NAC de ploeg van Vlemmings ver terug drong, maar twee gevaarlijke momenten voor het doel van Timmer leverden evenzoveel doelpunten op.

Gorter gaf zijn sterke spel extra glans door na 56 minuten eerst met een goed genomen vrije trap aan de basis te staan van de 1-0, om vijf minuten later uit een strafschop de score te verdubbelen.

Bij de vrije trap van Gorter kopte Patrick Zwaanswijk bij de tweede paal terug op de inkomende Rob Penders, die op enkele meters afstand van het doel van Timmer volledig vrijstaand binnen mocht schieten. De penalty die kort hierna volgde werd door Luinge gegeven na een handsbal van Kelvin Leerdam.

Feyenoord wankelde hierna en leek te moeten capituleren, maar kwam uit het niets weer terug in de wedstrijd. Makaay zette vanaf links voor, waarna de bal ongelukkig op de arm van Penders terecht kwam. Net als bij de handsbal van Leerdam wees Luinge gedecideerd naar de stip en het was Makaay zelf die de buitenkans benutte: 2-1.

NAC koos hierop om haar voorsprong te verdedigen en liet Feyenoord het spel maken, om daarbij zelf te blijven loeren op de counter. De Rotterdammers maakten hier aanvankelijk goed gebruik van en kregen via de ingevallen Michael Mols en Jon Dahl Tomasson kansen op de gelijkmaker, maar de inzetten van beide aanvallers misten kracht.

Waar de treffer voor de Rotterdammers uitbleef, leek Amoah in de slotfase de wedstrijd definitief te beslissen. De aanvaller pikte de bal op voor de inglijdende Tim de Cler en speelde vervolgens Lurling in, die de doorgelopen Amoah van dichtbij binnen liet koppen: 3-1.

Het verzet van Feyenoord was hiermee nog steeds niet gebroken, want de Rotterdammers bleven aandringen. Dit resulteerde in een goede kans voor Tomasson, die door Van der Leegte naar de grond werd getrokken. Luinge kon niet anders dan de middenvelder zijn tweede gele kaart en Feyenoord een strafschop geven, die door Tomasson binnen werd geschoten: 3-2.

Feyenoord bleef in de laatste minuten van de wedstrijd jagen op de gelijkmaker, wat leidde tot een vol strafschopgebied van NAC en enkele gevaarlijke momenten, maar een treffer leverde het niet meer op.

NAC Breda – Feyenoord 3-2

56’ 1-0 Penders
60’ 2-0 Gorter (strafschop)
70’ 2-1 Makaay (strafschop)
83’ 3-1 Amoah
87’ 3-2 Tomasson (strafschop)

Scheidsrechter: Luinge

Geel: Van der Leegte, Lurling, Biseswar

Rood: Van der Leegte (twee keer geel)