VLEMMINGS: ‘OPDRACHT HELDER: DONDERDAG WINNEN’

Leon Vlemmings had voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC Breda zijn spelers er nadrukkelijk op gewezen geen onnodige overtredingen te maken, gezien de kracht van de thuisploeg bij dode spelmomenten. Desondanks moest de coach toezien hoe de Bredanaars in de eerste helft meerdere malen aan mochten leggen voor een vrije trap, waardoor Vlemmings zijn woorden in de rust nog maar eens extra benadrukte. Het was daardoor des te zuurder dat het aan het begin van de tweede helft juist na een vrije trap van Donny Gorter op achterstand kwam, nadat André Bahia door scheidsrechter Roelof Luinge was teruggefloten. ‘De overtreding die André daar aan de zijlijn maakte was onnodig’, concludeerde Vlemmings.
'We wisten dat we door de afwezigheid van Kevin Hofland en Leroy Fer bij dode spelsituaties kwetsbaar waren, terwijl het van NAC juist een kwaliteit is’, verklaarde Vlemmings de extra aandacht voor de spelhervattingen. ‘Vervolgens komen we na dat eerste doelpunt ook nog eens heel ongelukkig op een 2-0 achterstand.’

Na het tweede doelpunt van de thuisploeg gooide Vlemmings zijn tactiek om en liet zijn ploeg vol op de aansluitingstreffer jagen. ‘Met dit systeem van play-offs kun je dat wat eerder doen dan bij Europese wedstrijden’, refereerde de coach aan het best of three-principe waarmee de play-offs gespeeld worden.

Feyenoord kwam twintig minuten voor tijd uit een strafschop via Roy Makaay terug tot 2-1, waarna met Michael Mols als extra aanvaller de gelijkmaker opeens heel dichtbij leek. De invaller kreeg eerst zelf een dot van een kans, waarna ook Giovanni van Bronckhorst en Jon Dahl Tomasson dicht bij de 2-2 waren. ‘In die fase hadden wij ook gelijk moeten maken’, zei Vlemmings. ‘Dat NAC dan vervolgens uit een counter de 3-1 weet te maken, kan gebeuren gezien de ruimte die je in zo’n offensief weg moet geven.’

De Rotterdammers zetten hierna nog één keer aan, kwamen via Tomasson terug tot 3-2, maar de gelijkmaker zat er niet meer in. ‘We hebben alles of niets gespeeld en gevochten als leeuwen’, besloot Vlemmings. ‘De opdracht is nu helder: we moeten donderdag winnen om een derde wedstrijd af te dwingen.’