Fanshop
Fanshop

AFSTRAFFING BETEKENT EINDE SEIZOEN FEYENOORD

Feyenoord is er donderdag niet in geslaagd een beslissingswedstrijd af te dwingen tegen NAC Breda in de eerste ronde van de play-offs. De Rotterdammers gingen in De Kuip met 0-4 onderuit, nadat de heenwedstrijd al met 3-2 verloren was. Daarmee is het seizoen voor Feyenoord direct voorbij. De nederlaag betekent tevens dat volgend seizoen definitief geen Europees voetbal wordt gespeeld. Voor Michael Mols en Henk Timmer was het donderdag hun laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord.
Een halfuur lang had Feyenoord in De Kuip het betere van het spel, totdat Rob Penders het geloof op een goed resultaat een flinke knauw gaf. De verdediger was het eerst bij de bal, nadat Tyrone Loran een vrije trap vanaf de linkerkant op het lichaam van Henk Timmer had gekopt. Penders was scherp bij de rebound en gaf de bal met de punt van zijn teen het laatste tikje over de doellijn.Daarmee begon zich langzaam maar zeker een doemscenario te voltrekken voor de Rotterdammers, die bij verlies of gelijkspel uitgevoetbald zouden zijn. Dat mocht de ploeg zichzelf verwijten. Feyenoord kreeg de eerste helft weliswaar mogelijkheden om tot scoren te komen, maar speelde over het algemeen zonder al te veel fantasie en in een te laag tempo.

Enige uitzondering was een combinatie na tien minuten, waarbij de bal uiteindelijk bij Jon Dahl Tomasson terecht kwam. De Deen week ver uit naar de zijkant, maar zag vervolgens niemand voor het doel staan. Daarop besloot hij zelf een poging te wagen, maar zijn schot eindigde in het zijnet.Omdat goede combinaties zodoende uitbleven, beproefden verschillende Feyenoorders hun geluk van afstand. André Bahia deed dit na krap een halfuur het best, maar zijn streep vanaf bijna dertig meter werd met een knappe redding gestopt door Jelle Ten Rouwelaar. Schoten van Karim El Ahmadi en Leroy Fer die volgden kostten de doelman vervolgens minder moeite.

Zeker na de 0-1 begonnen de bezoekers uit Breda steeds meer achterover te leunen en ze beperkten hun aanvallende aspiraties tot een schaarse counter. Het leverde een grote kans op voor Loran, die kort na het eerste doelpunt het zestienmetergebied instormde en maar nipt voorlangs schoot. Op slag van rust ging Donny Gorter nog op avontuur na balverlies van El Ahmadi, maar het ontbrak hem uiteindelijk aan een gericht schot.Met een extra aanvaller in de ploeg in de vorm van Michael Mols, begon Feyenoord sterk aan de tweede helft. Doordrongen van het feit dat een beslissingswedstrijd alleen via een zege te bereiken was, werd sneller de diepte gezocht en meer risico in het spel gelegd. Een geslaagd voorbeeld was kort na rust te zien toen Diego Biseswar op de linkerflank werd bereikt, die een voorzet afleverde op het hoofd van Tomasson. De Deen kopte net naast.

NAC verkeerde in de luxe positie dat het enkel de voorsprong hoefde te verdedigen en de ploeg slaagde daar prima in. Tegelijkertijd werd telkens weer gegokt op de snelheid van de aanvallers Lurling en Joonas Kolkka. Het leverde vijf minuten na rust een tweede treffer op voor de bezoekers. Lurling mocht opstomen over de as van het veld, waarna Martijn Reuser in het strafschopgebied werd bereikt. De invaller twijfelde niet en schoot direct op doel, onhoudbaar voor Timmer: 0-2.Dat doelpunt maakte de missie voor Feyenoord voor het restant van de wedstrijd nog moeilijker. Het werd alles of niets voor de Rotterdammers, waardoor achterin bijvoorbeeld één op één gespeeld ging worden.

De aansluitingstreffer leek desondanks dichtbij te komen, toen Biseswar na dik een uur onderuit werd gelopen in het zestienmetergebied van NAC. Scheidsrechter Braamhaar verzuimde alleen een strafschop toe te kennen.Daarmee vervloog ook het laatste sprankje hoop op een goed resultaat. NAC gooide zes minuten voor tijd de wedstrijd definitief op slot. Nadat Boukhari tien minuten voor tijd al een open kans had laten liggen, schoot hij vijf minuten later op het lichaam van Henk Timmer. Kees Kwakman kon de open kans in de rebound vervolgens niet meer missen. Joonas Kolkka vergrootte het leed voor Feyenoord een minuut later, toen hij een afstandschot schitterend in de kruising zag verdwijnen.


Feyenoord – NAC Breda 0-4

Scoreverloop:
31’ 0-1 Penders
52’ 0-2 Reuser
85’ 0-3 Kwakman
87’ 0-4 Kolkka

Scheidsrechter: Braamhaar
Geel: Bahia, Boukhari

Opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Leerdam (71’ Tiendalli), Landzaat (71’ De Cler), Bahia, Van Bronckhorst; Fer, Tomasson, El Ahmadi (46’ Mols); Wijnaldum, Makaay en Biseswar.

NAC Breda: Ten Rouwelaar; Loran (86’ Hofstede), Zwaanswijk, Penders, Mtiliga; Gilissen, Gorter (46’ Reuser), Kwakman; Kolkka, Amoah (32’ Boukhari) en Lurling.