Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

ORANJE NAAR WK ZUID-AFRIKA

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond als eerste Europese land geplaatst voor de Wereldkampioenschappen 2010 in Zuid-Afrika. Oranje won in en tegen IJsland ook haar zesde wedstrijd in kwalificatiegroep negen: 1-2. Nederland stond via doelpunten van Nigel de Jong en Mark van Bommel al na een kwartier op een comfortabele 0-2 voorsprong en kreeg in het vervolg van de wedstrijd voldoende kansen om de score verder uit te bouwen. De ploeg van Bert van Marwijk verzuimde dat, waardoor IJsland in de slotfase door een rake kopbal van Kristjan Sigurdsson terug in de wedstrijd kon komen. De overwinning kwam desondanks voor Oranje in de resterende minuten geen moment in gevaar.
Bondscoach Van Marwijk begon met Giovanni van Bronckhorst als linksback in de basisopstelling, terwijl ook de oud-Feyenoorders Dirk Kuyt en Robin van Persie aan de aftrap verschenen. De deze zomer bij Feyenoord vertrekkende Henk Timmer bleef heel de wedstrijd op de bank.

Na zes wedstrijden heeft Oranje de volle achttien punten behaald in groep negen. Nummer twee Schotland volgt met zeven punten uit vijf duels op ruime achterstand. Nederland scoorde in haar zes duels veertien keer en hoefde slechts twee treffers te incasseren. Komende woensdag staat het volgende WK-kwalificatieduel voor Oranje op het programma. In De Kuip is Noorwegen dan de tegenstander, in een wedstrijd waarin er voor de ploeg van Van Marwijk slechts alleen nog prestige op het spel staat.