Fanshop
Fanshop

STARTSCHOT CAMPAGNE ‘KWETSEN IS ZINLOOS, STEUNEN IS GOUD’

Rond de wedstrijd Feyenoord-Sampdoria op zondag 26 juli aanstaande geven Feyenoord en de Feyenoord Supportersvereniging het startschot voor de campagne ‘Kwetsen is zinloos, steunen is goud’. Met deze campagne richten club en supportersvereniging zich op de bestrijding van kwetsende spreekkoren die in het seizoen 2008/2009 veelvuldig de kop opstaken, met name jegens scheidsrechters en (spelers van) tegenstanders.
Feyenoord ontving in het voorbije seizoen helaas diverse waarschuwingen en boetes vanwege verbaal wangedrag van een deel van het publiek. Na Feyenoord – FC Groningen op zondag 8 februari bood de Feyenoord Supportersvereniging zelfs publiekelijk haar excuses aan scheidsrechter Kuipers aan die het toen behoorlijk moest ontgelden.Eric van Dorp, voorzitter van de supportersvereniging: ‘Het Legioen stond en staat bekend om haar onvoorwaardelijke trouw en steun. De laatste jaren is echter een tendens zichtbaar dat een deel van het publiek het kwetsen en beledigen van scheidsrechters en tegenstanders belangrijker lijkt te vinden dan het steunen van het eigen elftal. Die trend moet omgebogen worden. Je komt naar het stadion om je eigen club te ondersteunen, niet om anderen te beledigen’.

De noodzaak voor de campagne werd nog eens pijnlijk duidelijk rond de thuiswedstrijd tegen NAC Breda in de play-offs van het afgelopen seizoen. Feyenoord werd vanwege aanhoudende beledigende spreekkoren wederom beboet door de KNVB. En bij de eerste training van dit seizoen, waarbij niet eens een tegenstander aanwezig was, achtte een klein deel van het publiek het nodig om meerdere malen ‘hamas, hamas, joden aan het gas’ ten gehore te brengen.

Op verschillende manieren zullen de campagne en het doel ervan komend seizoen onder de aandacht worden gebracht. Feyenoord hoopt dat van de campagne een preventieve werking uitgaat. Daarnaast zal extra worden ingezet op de opsporing van supporters die zich toch schuldig maken aan kwetsende spreekkoren.

Samen met de KNVB zal het effect van de campagne tussentijds worden geëvalueerd. Mocht deze niet het gewenste resultaat opleveren dan kan Feyenoord rekenen op sancties vanuit de voetbalbond. Deze kunnen variëren van een boete tot aan het spelen van wedstrijden zonder publiek. Feyenoord rekent zodoende op medewerking van al haar supporters.