Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

GEDREVEN FEYENOORD VERSLAAT TOPCLUB SPORTING

Feyenoord heeft zaterdagavond de volle winst gepakt in de oefenwedstrijd in Lissabon tegen Sporting Portugal. Bij de afsluiting van het trainingskamp in Portugal werd voor een met ruim dertigduizend toeschouwers gevuld Estadio Jose Alvalade met 1-2 gewonnen van de Portugese topclub. Jonathan De Guzman kende een zeer sterke rentree na maanden van blessureleed, met onder meer een doelpunt als resultaat. Aleksandar Ignjatovic maakte zijn officieuze debuut. Georginio Wijnaldum moest zich een kwartier voor tijd laten vervangen met een kuitblessure.
Feyenoord liet de eerste helft bij vlagen aardig voetbal zien, alleen waren het individuele slordigheden van de Rotterdammers die Sporting telkens weer in de kaart speelden. Met name op het middenveld werd verschillende keren veel te makkelijk balverlies geleden, waar de thuisploeg in de omschakeling vervolgens optimaal van profiteerde.De schaarse aanvaller aan Feyenoord-zijde die wel vloeiend verliepen, waren vaak direct ook meer dan het aanzien waard. Zo bereikte Roy Makaay al na drie minuten met een steekbal Sekou Cissé, maar de Ivoriaan schoot de eerste kans van de wedstrijd voorlangs.Twintig minuten later verdiende Georginio Wijnaldum een hoekschop na een knappe individuele actie en dito één-twee met Leroy Fer. Eerder op de dag had Luigi Bruins op de training al laten zien de corners aardig te kunnen raken en dit bewees hij nogmaals in de wedstrijd. De kopbal van André Bahia die het gevolg was kon maar ternauwernood gered worden, waarna de rebound niet aan Cissé was besteed.Het waren schaarse hoogtepunten voor de Rotterdammers, want het was Sporting dat het heft in handen had. De Portugezen kwamen wat moeizaam op gang, maar een schot vanuit de tweede lijn van Liedson dat over zeilde na een kwartier spelen was het startsein voor een fors offensief van de thuisploeg.Sporting werd daarbij in het zadel geholpen door Feyenoords verdediging, die te vaak voor de voetballende oplossing koos en zichzelf daarmee in de problemen bracht. Kenmerkend was een scrimmage na twintig minuten, die pas eindigde na een schot uit de draai van Manuel Veloso dat in de tribune belandde.

Hoewel Feyenoord op die manier al verschillende keren gewaarschuwd was, lukte het na een halfuur spelen andermaal niet om de bal in veilige haven te krijgen. Het gevolg was dat Sporting in de tegenaanval eenvoudig door de defensie heen kon snijden middels een steekbal van Liedson op Helder Postiga. De aanvaller twijfelde niet en schoot de bal loeihard in het dak van het doel: 1-0.

Feyenoord ging zo in geslagen positie de rust in, maar kende aan het begin van de tweede helft een wederopstanding van ongekende proporties. Bijzonder was daarbij de rol van Jonathan De Guzman, die met een invalbeurt in de rust na maanden zijn rentree maakte en met zijn tweede balcontact de gelijkmaker op het scorebord zette.De middenvelder mocht hiervoor Wijnaldum zeer dankbaar zijn, want de jonge aanvaller brak met een schitterende actie door de defensie van Sporting, waarna hij met een knappe voorzet De Guzman voor het doel bereikte. Hij bedacht zich niet en schoot de bal in de verre hoek.Daarmee was de hoofdrol voor De Guzman nog niet uitgespeeld, want drie minuten later zette hij zichzelf achter een hoekschop vanaf de linkerkant, die hij op het hoofd van Cissé legde. De Ivoriaan kopte de bal door richting Roy Makaay, die de bal bij de tweede paal in twee instanties binnen tikte.De twee doelpunten op rij bleken alles behalve een incident, want Feyenoord liet zich de tweede helft van haar beste kant zien, met een grote rol voor de sterk spelende De Guzman. Sporting, dat voor de wedstrijd de officiële spelerspresentatie voor het publiek had meegemaakt, had het zichtbaar moeilijk met het behendige combinatiespel van de Rotterdammers en kwam niet verder dan een paar schoten uit de tweede lijn en enkele vrije trappen.Het meest gevaarlijk werd de thuisploeg nog een kwartier voor tijd, toen invaller Yannick een hoekschop net over het doel kopte, maar Feyenoord bracht de wedstrijd vervolgens professioneel tot een goed einde.

Sporting Portugal – Feyenoord 1-2

Scoreverloop:
31’ 1-0 Postiga
46’ 1-1 De Guzman
49’ 1-2 Makaay

Scheidsrechter: Helder Malheiro

Geel: -

Opstellingen:
Sporting Portugal:
Patrício (69’ Tiago); Abel (69’ Pedro Silva), Carriço (46’ Tonel), Polga, Caneira (60’ Marques); Moutinho (60’ Pereirinha), Veloso (60’ Rochemback), Matias (69’ Adrien), Vukcevic; Postiga (60’ Yannick) en Liedson.
Feyenoord: Darley; Fernandez, Ignjatovic (46’ Vlaar), Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat (46’ El Ahmadi), Bruins (46’ De Guzman), Fer; Wijnaldum (75’ Slory), Makaay (60’ Biseswar) en Cissé.