Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

LAATSTE GROTE TEST VOOR FEYENOORD

Het elftal dat Mario Been zondag aan de aftrap laat verschijnen tegen Sampdoria, zal in grote lijnen hetzelfde zijn als de ploeg die een week later zijn opwachting maakt tegen NEC. Daarmee is de afsluiting van de voorbereiding een unieke mogelijkheid voor supporters om kennis te maken met de ploeg die dit jaar om de bovenste plaatsen van de competitie hoopt te strijden.
‘Voor mezelf ben ik er voor het grootste deel wel uit wie er gaan spelen’, zei Been vrijdag na afloop van de training. ‘Alleen zal ik vanavond nog wel even op het ei broeden’, grapte hij er achteraan.

De trainer kon de afgelopen weken beschikken over een vrijwel fitte selectie, alleen nu de start van de competitie nadert, heeft hij alsnog een paar spelers zien afhaken. Zo kunnen Georginio Wijnaldum, Jon Dahl Tomasson, Aleksandar Ignjatovic, Rob van Dijk en Erwin Mulder wegens blessures niet in actie komen tegen Sampdoria.

‘Dat maakt het voor mij iets makkelijker om keuzes te maken’, zei Been, die zondag in ieder geval met de Braziliaanse doelman Darley onder de lat zal beginnen. ‘Ik heb veel vertrouwen in hem. Tegen Sporting Lissabon heeft hij erg goed gespeeld, hij heeft een prima indruk gemaakt. Het zal wat met die jongen doen om voor het eerst in De Kuip te keepen, maar het is duidelijk dat hij heel veel potentie heeft.’

Ron Vlaar zal zondag voor het eerst in meer dan een jaar tijd weer eens in De Kuip te bewonderen zijn. De verdediger maakte al minuten in de oefenwedstrijden tegen BSV Limburgia en Sporting Lissabon en zal tegen Sampdoria waarschijnlijk voor het eerst in de basis beginnen. ‘Het wordt voor hem een mooie test’, zei Been. ‘Ik weet nog niet hoe lang hij zal spelen. Hij moet zelf aangeven of het gaat of niet.’

Been verdiepte zich niet in de speelwijze van de tegenstander van zondag. ‘Het enige dat ik weet is dat er een hoop jongens spelen die Italiaans spreken’, zei hij met een knipoog. ‘Maar het is ook wel eens goed om helemaal onbevangen een wedstrijd in te gaan. Het wordt voor ons hoe dan ook een belangrijke laatste test.’


DE TEGENSTANDER

Met Sampdoria komt er aanstaande zondag in De Kuip een ploeg op bezoek die zich komend seizoen definitief in de subtop van de Italiaanse Serie A hoopt te nestelen. Na de teleurstellende dertiende plaats van afgelopen seizoen trok de clubleiding Luigi Del Neri aan om die ambitie waar te maken. De ervaren hoofdtrainer, die zijn grootste successen boekte op de bank bij Chievo en verder de leiding had bij onder meer AS Roma, FC Porto en Palermo, kwam deze zomer over van Atalanta Bergamo en moet met de ‘blucerchiati’ oude glorietijden doen herleven.

Sampdoria is namelijk niet de eerste de beste club in Italië. De uit de havenstad Genua afkomstige ploeg was met name vanaf midden jaren tachtig uiterst succesvol en won in 1985, 1998, 1989 en 1994 de Coppa Italia. De bloeiperiode wordt vooral geïllustreerd door de verovering van de Europa Cup II 1990, het binnenhalen van het landskampioenschap in 1991 en het bereiken van de finale van de Champions League weer een jaar later. Het was de eindstrijd op Wenbley die door Ronald Koeman in het shirt van FC Barcelona met een prachtige vrije trap werd beslist.

De supporters van Sampdoria hebben in de loop der jaren heel wat grote voetballers voorbij zien trekken in hun met stadsgenoot Genua gedeelde Stadio Luigi Ferraris. In het verleden stonden spelers als oud-Feyenoorder Ruud Gullit, Gianluca Vialli, Roberto Mancini, Atillio Lombardo, Juan Sebastián Veron, Jürgen Klinsmann en Clarence Seedorf onder contract bij ‘Samp’.

Ook nu beschikt Sampdoria weer over de nodige tot de verbeelding sprekende spelers, zoals Angelo Palombo, Luciano Zauri en Angelo Pazzini. De bekendste is Antonio Cassano, die zijn naam al jaren dagelijks terugvindt in de Italiaanse kranten. Is het niet vanwege zijn prestaties op het veld, dan wel om wat hij buiten de lijnen uitspookt. Cassano is het enfant terrible van het hedendaagse Italiaanse voetbal en springt geregeld uit de band.

Waarschijnlijk zijn het ook zijn karakter en gedrag die een doorbraak in de absolute top in de weg hebben gestaan. Bij AS Roma kon hij doorgaans rekenen op een basisplaats, maar op het veld nimmer uit de schaduw stappen van clubicoon Francesco Totti. Een transfer naar Real Madrid leek voor alle partijen de beste oplossing, maar in anderhalf jaar kwam Cassano tot slechts twee competitiedoelpunten voor de Koninklijke.

Het was Sampdoria dat beide partijen van elkaar verloste. Het bleek een gouden greep voor zowel Samp als Cassano. De spits groeide uit tot absolute aanvalsleider in Genua en de roep om zijn terugkeer in de nationale ploeg wordt ook steeds luider. De clubleiding houdt de ontwikkelingen rond Cassano nauwlettend in de gaten, want naar verluid hebben ook de topclubs in de Serie A belangstelling voor de blonde aanvaller. Voorlopig draagt hij nog het blauw van Sampdoria en liet hij tijdens de voorbereiding alweer de nodige doelpunten aantekenen.

Feyenoord – Sampdoria
Zondag 26 juli om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Darley; Fernandez, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Bruins, Fer; Slory, Makaay en Cissé.
Sampdoria: Castellazi; Cacciatore, Lucchini, Rossi, Zauri; Franceschini, Sammarco, Cassano, Padalino; Pazzini en Palombo.