Fanshop
Fanshop

FEYENOORD BEREIDT ZICH VOOR OP KOMST MEXICAANSE GRIEP

Feyenoord en De Kuip bereiden zich voor op de komst van de Mexicaanse griep. Zo is inmiddels een werkgroep geformeerd die er voor moet zorgen dat club en stadion optimaal voorbereid zijn. Ook de selectie wordt voorbereid op een eventuele grieppandemie. Zo gaf clubarts Casper van Eijck woensdagochtend een presentatie aan de spelers en trainers en kregen zij – voor het geval dat – vast het geneesmiddel Tamiflu uitgereikt.
Het RIVM - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - houdt er ernstig rekening mee dat uiteindelijk ongeveer 1 op de 3 tot 1 op de 10 mensen in Nederland Mexicaanse griep (officieel: Nieuwe Influenza A of H1N1) zal doormaken. De verwachting is dat na de vakantieperiode het aantal besmettingen snel zal oplopen. Indien de prognoses uitkomen en in ons land inderdaad ten prooi valt aan een Mexicaanse grieppandemie, zullen rondom de selectie diverse maatregelen getroffen worden. Topsporters die veel lichamelijke inspanning leveren, behoren immers tot de voornaamste risico-groepen.

Besmetting met Mexicaanse griep vindt plaats als het virus op de slijmvliezen van mond, neus of ogen terecht komt. Dit kan door hoesten, maar ook via de handen plaatsvinden. Omdat algemene hygiënemaatregelen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van besmetting, zal de spelers van Feyenoord vanuit de club verzocht worden om terughoudendheid te betrachten in lichamelijk contact met supporters en overige toeschouwers bij trainingen en wedstrijden. Eventueel zullen trainingen in beslotenheid worden afgewerkt ten einde besmetting te voorkomen.

Onder spelers, staf en personeel van Feyenoord en het stadion Feyenoord zijn vooralsnog géén Mexicaanse grieppatiënten geconstateerd. ‘Tot dusver is besmetting ons bespaard gebleven, maar de verwachting is dat Nederland na de vakantieperiode te maken gaat krijgen met veel meer problemen’, laat clubarts Casper van Eijck weten. ‘Het is daarom zaak dat iedereen in en om het elftal zich goed bewust is van de feiten en de gevaren. De spelers leveren veel lichamelijke arbeid en vallen vrijwel zonder uitzondering in de leeftijdscategorie die het meest kwetsbaar is voor deze griepvariant. We houden de gezondheidssituatie nauw in de gaten en zullen waar nodig maatregelen treffen ten einde erger te voorkomen.’