Fanshop
Fanshop

BEEN KIEST VOOR BEWEGING TEGEN HERACLES

Jon Dahl Tomasson zal komende zondag voor het eerst sinds zijn rentree bij Feyenoord in de spits aan een wedstrijd beginnen. De Deen speelde bij eerdere clubs al op die positie en ook in het nationale elftal is hij regelmatig in de punt van de aanval te vinden, maar bij Feyenoord speelde hij tot dusver altijd achter de spitsen. ‘Ik kies voor de wedstrijd van zondag tegen Heracles voor beweging voorin’, legde Mario Been vrijdag zijn keuze uit. ‘Ik heb gekeken naar de laatste lijn van Heracles en naar het feit dat we op kunstgras spelen en zo ben ik tot deze keuze gekomen. Ik wil van Tomasson veel beweging tussen het centrale duo van Heracles zien.’
De keuze voor Tomasson houdt in dat Roy Makaay op de bank zal beginnen. De spits begon de afgelopen twee wedstrijden in de basis, maar werd tweemaal gewisseld. ‘Ik heb Roy donderdag verteld waarom hij niet zou spelen’, zei Been. ‘Dat respect verdient hij. Hij is een voorbeeldige speler en een beschaafd mens. Het is logisch dat hij als echte prof niet tevreden was met de mededeling dat hij niet in de basis begint, maar hij is er op een goede manier mee omgegaan.’
 
Been stelde nadrukkelijk dat de keuze voor Tomasson in de spits niet bij voorbaat een definitieve is. ‘Deze wedstrijd kies ik voor andere jongens, maar wie weet speelt Makaay volgende week gewoon weer’, stelde de oefenmeester. ‘Als technische staf zijn we voor komende zondag tot deze keuze gekomen, omdat we denken dat we met deze opstelling de meeste kans maken om te winnen.’
 
Omdat Been zondag veel beweging en diepgang hoopt te zien in zijn ploeg, kiest hij verder waarschijnlijk voor Andwélé Slory en Sekou Cissé. ‘Op kunstgras wordt sneller voetbal verwacht, met snelle mensen’, legde Been uit. ‘Vandaar dat ik voor de plaats achter de spits ook kies voor Jonathan De Guzman, een speler met veel diepgang.’
 
Been kan zondag niet beschikken over Darley en Georginio Wijnaldum. De twee zijn niet tijdig hersteld van hun blessures. Dit betekent dat Rob van Dijk andermaal het doel zal verdedigen, nadat hij tegen Vitesse al in de basis begon. Het meespelen van Dani Fernández is twijfelachtig in verband met hamstringklachten. Mocht hij niet in actie kunnen komen, dan begint Kelvin Leerdam op de positie van rechtsback.
 

DE TEGENSTANDER
 
Gertjan Verbeek stapte vorig jaar met de staart tussen de benen van het veld, nadat Feyenoord in de eerste competitiewedstrijd van het jaar onderuit was gegaan op het kunstgras van Heracles Almelo. Feyenoord kwam weliswaar al in de eerste minuut op voorsprong, maar ging uiteindelijk met 3-1 onderuit.
 
Komende zondag zal Verbeek tekenen voor eenzelfde uitslag. Hoewel hij in een interview aangaf geen wraakgevoelens te hebben richting Feyenoord, zal een overwinning op de Rotterdammers zoet smaken. Te meer omdat Heracles met een zege een passend vervolg zou geven aan een prima seizoenstart.
 
De ploeg verraste in de eerste competitiewedstrijd door regerend landskampioen AZ met 3-2 te verslaan, waarna vorige week een punt werd gepakt op bezoek bij NAC Breda. Het maakt Heracles een van de zes ploegen is in de competitie die nog ongeslagen is.
 
Die resultaten opgeteld bij een prima voorbereiding, waarin onder meer de Mexicaanse topclub Chivas Guadalajara werd verslagen, tonen aan dat Heracles in het huidige seizoen een zeer stugge ploeg heeft, die maar moeilijk te verslaan is.
 
Heracles leunt op een solide defensie, die dit seizoen nog maar één minuut in de fout ging. Tegen AZ had de ploeg van Verbeek een solide 3-0 voorsprong genomen, toen AZ in een minuut tijd twee keer tegen scoorde.
 
Voorin heeft Heracles de beschikking over onvoorspelbare aanvallers als Everton en Willy Overtoom, die uit het niets een doelpunt kunnen maken als ze het op hun heupen krijgen. Bovendien bewees Mark-Jan Fledderus in de wedstrijd tegen AZ een extra wapen in huis te hebben met zijn vrije trappen.
 
Volgens Verbeek is Feyenoord zondag favoriet, maar de resultaten die de Rotterdammers afgelopen jaren in Almelo boekten zijn niet om over naar huis te schrijven. Bovendien weet Verbeek als geen ander wat de sterke en zwakke punten zijn van zijn vorige club.
 
Heracles Almelo – Feyenoord
Zondag 16 augustus om 14:30 uur in het Polman Stadion
Scheidsrechter: Blom
 
Vermoedelijke opstellingen:
Heracles Almelo: Pieckenhagen; Breukers, Reekers, Van der Linden, Looms; Quansah, Shayesteh, Hakola; Overtoom, Dost en Everton.
Feyenoord: Van Dijk; Fernández (Leerdam), Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Fer, De Guzman, El Ahmadi; Slory, Tomasson en Cissé.
 
STATISTIEKEN
THUIS
12-04-09  Feyenoord - Heracles Almelo  5 - 1 
02-12-07  Feyenoord - Heracles Almelo  6 - 0 
27-08-06  Feyenoord - Heracles Almelo  0 - 0  
27-11-05  Feyenoord - Heracles Almelo  7 - 1 
21-08-85  Feyenoord - SC Heracles  5 - 1 
 
UIT
31-08-08  Heracles Almelo - Feyenoord  3 - 1   
23-02-08  Heracles Almelo - Feyenoord  3 - 3 
15-04-07  Heracles Almelo - Feyenoord  4 - 1 
29-01-06  Heracles Almelo - Feyenoord  0 - 4   
22-12-85  SC Heracles - Feyenoord  2 - 5