DOELPUNTRIJK GELIJKSPEL ONDER 18 IN HELMOND

Feyenoord onder 18 heeft tegen Helmond Sport A1 met 4-4 gelijkgespeeld. Tim Schoonheijm was voor twee van de treffers verantwoordelijk. Ook onder 16 speelde gelijk, in Waalwijk werd het tegen Willem II/RKC B1 3-3. Winst was er voor onder 15 en onder 14. O/15 versloeg FC Utrecht op Varkenoord met 3-0, terwijl O/14 Helmond Sport C2 een 4-0 nederlaag bezorgde.
OFFDAY VERDEDIGING KOST O/18 TWEE PUNTEN

Maar liefst acht treffers vielen er zaterdag te noteren in Helmond, waar onder 18 het opnam tegen Helmond Sport A1. Nadat de Rotterdammers twee keer met twee doelpunten verschil voor stonden, was het voor hen een teleurstelling dat de doelpunten aan het einde eerlijk waren verdeeld.

Het is voor O/18 de eerste tegenvaller in dit prille seizoen, nadat de mannen van Jan Gösgens in de beker de afgelopen weken overtuigden. Het duurde tien minuten voordat O/18 haar eerste treffer van de competitie maakte, via Schoonheijm. De goal was de bekroning van een goede aanval waarin Ryan Bouwmeester de beslissende pass gaf op Schoonheijm. Die zorgde na de gelijkmaker van Helmond ook weer snel voor een nieuwe voorsprong, waarna Anouar Boukhari de marge op twee bracht. Na een halfuur maakte de thuisploeg de aansluitingstreffer en zorgde zo voor de 2-3 ruststand.

Al snel na rust herstelde Feyenoord het gat van twee doelpunten via Marley Berkvens. Maar een mindere dag van de Rotterdamse defensie was er mede de oorzaak van dat Helmond, vooral via afstandschoten, gevaarlijk kon worden. Uiteindelijk leidde dat tot twee treffers, waarvan de laatste in de slotfase viel. O/18 was toen niet meer bij machte iets aan de 4-4 tussenstand te doen, waardoor het Brabant verliet met slechts een punt.

Jan Gösgens weet het puntverlies vooral aan de offday van zijn verdediging. ‘Dat kan altijd gebeuren, alleen betaal je daar de prijs voor als het meerdere verdedigers op hetzelfde moment overkomt. Vorige week waren ze uitstekend, nu wat minder. Nogmaals, dat kan gebeuren’, zei Gösgens na afloop.

Helmond Sport A1 – Feyenoord O/18 4-4

10’ 0-1 Schoonheijm 31’ 2-3
19’ 1-1 48’ 2-4 Berkvens
23’ 1-2 Schoonheijm 51’ 3-4
25’ 1-3 Boukhari 87’ 4-4

Opstelling O/18: Van Putten; Smith, Kruithof, Wijmer, De Rooij (73’ Latuheru); Scholman, Berkvens (65’ Lagouireh), Bouwmeester; Schoonheijm, Boukhari (45’ Rienstra) en Alund (67’ Velder).

PUNTVERLIES ONDER 16 BIJ WILLEM II/RKC

Voor Feyenoord onder 16 heeft de eerste competitiewedstrijd puntenverlies opgeleverd. Op bezoek bij Willem II/RKC B2 werd met 3-3 gelijkgespeeld. Feyenoord kwam drie keer aan de leiding, maar slaagde er telkens niet in die voorsprong vast te houden.

Na een succesvolle start in het bekertoernooi, waarin O/16 de eerste poulefase als winnaar afsloot, was Willem II/RKC B2 de eerste test in de competitie. In de eerste helft voetbalde Feyenoord naar behoren en de 0-1 van Anass Achahbar was daarvan na elf minuten het resultaat. Daarna werd het spel minder en werd de gelijkmaker te gemakkelijk weggegeven. De Rotterdammers lieten de kop desondanks niet hangen en scoorden weer na een goede aanval, nu via Kyle Ebecilio: 1-2. Maar in de laatste minuut voor rust werd een persoonlijke fout in de defensie bij Feyenoord afgestraft door de thuisploeg en kwam de stand op 2-2.

Feyenoord kwam goed uit de kleedkamer, na vijf minuten was het wederom Achahbar die doel trof. Willem II/RKC zette Feyenoord vervolgens stevig onder druk en er restte de ploeg van Gaston Taument niets meer dan verdedigen. De gelijkmaker kwam dan ook niet als een verassing. Met het 3-3 gelijkspel kwam Feyenoord nog goed weg in Waalwijk, want aan voetballen kwam de ploeg niet meer toe.

Gaston Taument vond het onbegrijpelijk dat zijn ploeg drie keer een voorsprong weggaf. ‘Je doet het gewoon goed als je in een uitwedstrijd drie doelpunten maakt. Maar dan mag je de winst natuurlijk nooit meer weggeven’, verklaarde de trainer.

Willem II/RKC B2 – Feyenoord O/16 3-3

11’ 0-1 Achahbar
20’ 1-1
30’ 1-2 Ebecilio
40’ 2-2
45’ 2-3 Achahbar
56’ 3-3

Opstelling Feyenoord O/16: Franken; Van Beek, Kongolo (22’ Maatsen), Rekik, Woudenberg; Dercks, Ebecilio, Sleegers (52’ Thong); Boëtius (65’ Knoester), Achahbar en Van Wingerden (40’ Staas).

WINST VOOR FEYENOORD ONDER 15 TEGEN FC UTRECHT

Feyenoord onder 15 is prima aan de competitie begonnen. In eigen huis werd FC Utrecht C1 met goed spel opzij gezet. Nathan Ake was met twee treffers de meest opvallende speler aan de kant van de Rotterdammers, die met 3-0 wonnen.

Jeffrey Oost zag zijn ploeg enthousiast beginnen aan de wedstrijd. FC Utrecht werd vanaf de aftrap onder druk gezet en het spel speelde zich dan ook voornamelijk af op de helft van de tegenstander. Na negen minuten verzilverde Brandon Robinson het goede begin met een treffer, na een voorzet van Tony de Vilhena, die zaterdag op het middenveld samen met Nathan Ake uitblonk.

Het energieke spel van O/15 zorgde er ook na rust voor dat FC Utrecht nauwelijks in het zestienmetergebied van Feyenoord wist te komen. De bezoekers werden alleen gevaarlijk met een schot op de lat, aan het begin van de tweede helft. Nadat Brandon Robinson drie minuten later in het strafschopgebied werd gevloerd, deelde Nathan Ake vanaf de penaltystip een nieuwe tik uit. Ook het derde doelpunt werd gemaakt door Ake, die het mooiste duidelijk voor het laatst had bewaard. Na een solo vanaf eigen helft schoot de middenvelder vanaf zestien meter raak.

‘We speelden heel enthousiast en met veel bezieling’, blikte Jeffrey Oost terug. ‘Iedereen heeft zich 100 procent gegeven, daardoor kreeg FC Utrecht geen ruimte om te voetballen. Ik hoop dat we op deze voet verder kunnen gaan, want de basis voor een goed seizoen is er,’ aldus Oost.

Feyenoord O/15 – FC Utrecht C1 3-0

9’ 1-0 Robinson
40’ 2-0 Ake
58’ 3-0 Ake

Opstelling Feyenoor O/15: Jharie; Dekker, Korporaal, Cabral, Groenbast; Ake, Driebergen, De Vilhena; Thenu (35’ De Vos), Robinson (59’ El Baad) en Dorand.

FEYENOORD ONDER 14 BEGINT COMPETITIE GOED MET WINST

In een competitie met een geheel nieuwe opzet is Feyenoord onder 14 erin geslaagd de eerste wedstrijd te winnen. Op Varkenoord versloeg O/14 de leeftijdsgenoten van Helmond Sport met 4-0. In de nieuwe competitievorm duurde de wedstrijd niet de gebruikelijke twee keer 35 maar drie keer 25 minuten.

Het team van trainer Rob Kurvers opende fel en zette tegenstander Helmond Sport gelijk onder druk. Dat initiatief leidde tot veel kansen waar soms wat slordig mee werd omgegaan. Toch werd in het eerste deel van de wedstrijd drie keer gescoord. Gilberto da Silva opende na vier minuten de score en Antonie Schoenmaker bracht met twee treffers kort na elkaar de stand nog voor de eerste onderbreking op 3-0.

In het tweede deel van de wedstrijd behield Feyenoord het initiatief en bleef het goed voetballen. Wel nam het aantal kansen af. Voor de rust, die in de nieuwe opzet na twee keer 25 minuten komt, maakten de Rotterdammers via Djazz Manusama nog een doelpunt. In het derde deel werd duidelijk dat de spelers nog moeten wennen aan het nieuwe systeem en sloeg de vermoeidheid toe.

Rob Kurvers maakte zijn team na afloop een compliment voor de competitiestart: ‘Het zag er voetballend erg leuk uit.’ Kurvers vond wel dat zijn team het goede voetbal had kunnen omzetten in meer kansen. ‘Maar de nieuwe opzet speelde daar ook een rol in. De jongens liepen richting het einde te zoeken naar hoe ze daarmee moesten omgaan’, aldus Kurvers.

Feyenoord O/14 – Helmond Sport C2 4-0

4’ 1-0 Da Silva
20’ 2-0 Schoenmaker
22’ 3-0 Schoenmaker
36’ 4-0 Manusama

Opstelling Feyenoord O/14: Van der Hoek; Gronsveld, Yalamoglu (50’ Van der Pijl), Knoester, James; Van der Sman, Schoenmaker, Luiza Lubanzadio; Manusama (40’ Lenzini), Da Silva (40’ Eren) en Liefden.