Fanshop
Fanshop

FEYENOORD AAN STAND VERPLICHT TE WINNEN IN TILBURG

Feyenoord reist komende zondag af naar Tilburg als een van de bovenste ploegen van de eredivisie, maar eveneens in de wetenschap dat er twee jaar achtereen verloren is uit bij Willem II. Mario Been haalde het vrijdagochtend aan tijdens een bespreking met zijn selectie, om eraan toe te voegen dat het nu maar eens afgelopen moest zijn. ‘Met alle respect voor Willem II, maar wij moeten daar gewoon winnen’, zei de oefenmeester. ‘Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren, maar wij mogen zulke wedstrijden niet verliezen.’
Been kreeg toen hij refereerde aan de nederlagen van de laatste twee jaar in Tilburg bijval van zijn spelers, die net als de oefenmeester van mening waren dat een club als Feyenoord hoort te winnen van Willem II. ‘De jongens zien zelf ook hoever we zijn’, zei Been. ‘Het is goed als zoiets leeft in de groep. Tegelijkertijd moet er wel het besef zijn dat we ook in uitwedstrijden de strijd moeten leveren die we thuis aan de dag leggen. Wij zijn namelijk niet zover dat we tegenstanders even makkelijk opzij zetten. Nog niet in elk geval.’
 
De groepstraining van vrijdagochtend was pas de eerste in de aanloop naar het duel in het Koning Willem II Stadion waarbij de selectie van Feyenoord compleet was. Vanwege interlandverplichtingen van diverse spelers was dat er eerder in de week nog niet van gekomen. Alle internationals keerden fit terug in Rotterdam, waardoor Been alleen niet over de Braziliaanse doelman Darley kan beschikken tegen Willem II.
 
Tijdens de afsluitende partijvorm op vrijdagochtend verloor de beoogde basisopstelling van de reserves. ‘Tegen hen heb ik gezegd dat ook zij tegen Willem II zouden kunnen spelen’, zei Been. ‘Dat klinkt misschien gek, maar het is wel realistisch als je kijkt naar de ervaring en potentie van die jongens. Met het schaamrood op mijn kaken moet ik ze vertellen dat ze op de bank of zelfs op de tribune moeten zitten.’
 
Hoewel het een luxe situatie is waarin hij verkeert, gaf Been aan het moeilijk te vinden om keuzes te maken. Volgens de coach is er momenteel niet één speler in de selectie die het verdient om op de tribune te zitten. ‘Maar als je een bepaald niveau nastreeft, heb je iedereen nodig’, eindigde de oefenmeester. ‘De kwaliteit die je op de bank hebt zitten, is de kracht van een topclub in wording. Sportief gezien is dit voor Feyenoord de best denkbare situatie.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Willem II blijft vooralsnog ook dit seizoen een van de zorgenkindjes van de eredivisie. De club die de laatste seizoenen teleurstellend presteerde heeft na vijf wedstrijden slechts drie punten bij elkaar gevoetbald, door een degelijke 3-1 overwinning op Vitesse tijdens de eerste speelronde. Wat volgde was een reeks van vier opeenvolgende nederlagen, waarbij vooral de thuisnederlaag tegen Heracles Almelo onverwacht en pijnlijk was.
 
De vier nederlagen brengen de Tilburgers na een handvol speelronden op de zestiende plaats, een positie waarvan de Tricolores voorafgaand aan het seizoen zo graag definitief afstand van wilden nemen. De voorbije jaren was het immers steevast aanmodderen voor Willem II. De eens zo trotse subtopper, met deelname aan de Champions League onder trainer Co Adriaanse als absolute hoogtepunt, veranderde langzaamaan in een vereniging waar meer over randzaken dan over voetbal werd gesproken.
 
Het afbrokkelen van het keurige imago van Willem II wordt nog het best belichaamd door het aantal trainers dat de clubleiding sinds het opstappen van Adriaanse in 1999 versleet. In tien jaar tijd stonden liefst acht trainers voor de groep, waardoor er van enige continuïteit op voetbalgebied geen sprake was. De club zakte steeds verder af, met de zeventiende plaats in de eindrangschikking van het seizoen 2005/2006 als absolute dieptepunt.
 
Andries Jonker zag zichzelf als de aangewezen persoon om lijn te brengen in het technische beleid van Willem II. De geboren Amsterdammer kwam als assistent van Dennis van Wijk, werd al snel ook technisch manager en zodoende de meerdere van zijn vriend, om na het onvermijdelijke ontslag van Van Wijk uiteindelijk bij zichzelf uit te komen als de meest geschikte opvolger. Na een jaar nam Jonker alweer ontslag als hoofdtrainer, ‘in het belang van Willem II’. Wel bleef hij aanvankelijk aan als technisch directeur, om afgelopen zomer definitief uit Tilburg te vertrekken, nadat hij bij Bayern München een baan als assistent van Louis van Gaal had geaccepteerd.
 
Enkele weken daarvoor had zijn opvolger op het veld Alfons Groenendijk Willem II al naar de twaalfde plaats in de eindrangschikking geleid. De coach is er op gebrand dat zijn elftal tegen Feyenoord de negatieve balans van de laatste wedstrijden doorbreekt. De Tilburgers kunnen zich hierbij in elk geval sterken aan één statistiek. De laatste twee edities van Willem II – Feyenoord werden door de thuisploeg gewonnen. Het is de houvast die de ploeg van Groenendijk zo nodig heeft, nu met de vier nederlagen de eerste deuken alweer in het vertrouwen zitten.
 
Willem II – Feyenoord
Zondag 13 september om 12.30 uur in het Koning Willem II Stadion
 
Scheidsrechter: Gumienny
 
Vermoedelijke opstellingen:
Willem II: Aerts; Janse, Schenkel, Swinkels, Veloso; Zijler, Boutahar, Kargbo, Grégoire; Demouge en Sheotahul.
Feyenoord: Van Dijk; Fernández, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, De Guzman, Fer; Slory, Tomasson en Cissé.
 
STATISTIEKEN
UIT
19/10/2008      Willem II – Feyenoord          1-0
13/04/2008      Willem II – Feyenoord          3-1
12/11/2006      Willem II – Feyenoord          3-5
30/10/2005      Willem II – Feyenoord          1-3
22/08/2004      Willem II – Feyenoord          0-4
 
THUIS
24/01/2009      Feyenoord – Willem II          1-1
01/09/2007      Feyenoord – Willem II          2-0
18/03/2007      Feyenoord – Willem II          0-0
29/12/2005      Feyenoord – Willem II          6-1
13/02/2005      Feyenoord – Willem II          7-0