FEYENOORD TREKT AAN LANGSTE EIND NA SPECTACULAIR DUEL IN TILBURG

Feyenoord is zondag als winnaar uit de strijd gekomen in een spectaculair duel met Willem II. De thuisploeg kwam in Tilburg vroeg op voorsprong, waarna Jon Dahl Tomasson met twee treffers de stand omboog. Nog voor rust viel de gelijkmaker, maar Jonathan De Guzman besliste de wedstrijd twintig minuten voor tijd met een knappe vrije trap: 2-3. Dani Fernández moest zich een kwartier voor tijd geblesseerd laten vervangen, nadat hij zich verstapte.

Mario Been had er voorafgaand aan de wedstrijd nog zo op gehamerd: Feyenoord zou tegen Willem II minstens dezelfde werklust aan de dag moeten leggen als de tegenstander, om kans te maken op een overwinning. Maar alle goede bedoelingen ten spijt, begon Feyenoord te slap aan het duel in Tilburg. De ploeg was te gemakzuchtig in balbezit en te mak bij balverlies, waardoor de Rotterdammers al in de tweede minuut het deksel op de neus kregen.

Na een ingooi vanaf de rechterkant mocht Gerson Sheotahul de bal aannemen en terugleggen op Saïd Boutahar, die verwoestend vanaf ongeveer achttien meter uithaalde en zijn bal net langs de paal voorbij Rob van Dijk zag zeilen.

De treffer zorgde ervoor dat Feyenoord plots wakker schrok. De ploeg schakelde vanaf de aftrap die volgde een tandje bij. Willem II had duidelijk moeite met deze plotselinge tempowisseling en werd ruim een kwartier lang met de rug tegen de muur gedrukt.

Het bleek voor Feyenoord voldoende tijd om de score om te buigen en twee treffers op het scorebord te zetten. Beide doelpunten kwamen op naam van de sterk spelende Jon Dahl Tomasson. De Deen was na krap tien minuten scherp bij de tweede paal, nadat Andwélé Slory prima de ruimte had gezocht op de linkerflank en een uitstekende voorzet afleverde.

Tien minuten later was het de individuele klasse van Tomasson die de doorslag gaf bij de 1-2. De aanvaller kreeg de bal na een ingooi vanaf links in het strafschopgebied op borsthoogte aangespeeld. In plaats van een aanname, volgde een wonderlijk schot waarbij de Deen de bal half over zijn eigen lichaam en geheel over de doelman in het doel lepelde.

Terwijl het er alle schijn van had dat dit doelpunt het startschot was voor een walk-over van de Rotterdammers, kon de ploeg van Been het hoge niveau in het restant van de eerste helft niet vasthouden. Het spel werd steeds rommeliger, terwijl de bezoekers de nodige moeite hadden om de aanvalslinie van Willem II in toom te houden.

Met name Sergio Zijler zorgde vanaf de rechterkant voor het nodige gevaar, terwijl spits Frank Demouge constant twee verdedigers in het strafschopgebied bezig hield. De 2-2 na ruim een halfuur spelen was zodoende niet helemaal onverdiend, al kwam de treffer met enig geluk tot stand. Ibrahim Kargbo mocht bij een vrije trap aanleggen van ruim twintig meter afstand en leverde een vervaarlijk laag en effectief schot af. Van Dijk kreeg de bal niet onder controle, waarna Bart Biemans scherp was bij de rebound.

Na rust bleef het spelbeeld even open als in het slot van de eerste helft, waardoor de neutrale toeschouwer de grote winnaar was. Doordat de organisatie aan beide kanten niet in orde was, golfde het spel op en neer, met veel kansen en mogelijkheden tot gevolg.

De grootste kans was kort na rust voor invaller Diego Biseswar, die na een één-twee met Tomasson alleen voor de doelman kwam, maar het vizier niet op scherp had. Aan de andere kant redde Van Dijk Feyenoord toen hij een schotje van dichtbij van Sheotahul naast tikte.

Een doelpunt hing zo al enige tijd in de lucht, toen Dani Fernández twintig minuten voor tijd middels een prima combinatie doorstoomde richting het doel van Maikel Aerts. De verdediger werd vervolgens pootje gehaakt op de rand van het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Serge Gumienny een terechte vrije trap toewees. Jonathan De Guzman nam plaats achter de bal en schoot de bal overtuigend over de muur en langs Aerts.

Gespeeld was de wedstrijd daarmee allerminst, zeker niet omdat Willem II er een slotoffensief uitperste waarin het motto alles of niets was. De thuisploeg werd hierbij verschillende keren geholpen door de warrig fluitende scheidsrechter, die de vrije trappen erg gemakkelijk weggaf. Desondanks hielden de Rotterdammers stand, mede dankzij prima keeperswerk van Van Dijk. Tomasson verzuimde uiteindelijk in de slotminuut om de marge verder te vergroten, toen hij van dichtbij op de keeper schoot.

Willem II – Feyenoord 2-3

2’ 1-0 Boutahar
9’ 1-1 Tomasson
18’ 1-2 Tomasson
33’ 2-2 Biemans
69’ 2-3 De Guzman

Scheidsrechter: Gumienny

Geel: Demouge, Kargbo, Janse, Fer, Biseswar