DE GUZMAN ZORGT ZELF VOOR MOOISTE CADEAU OP VERJAARDAG

Jonathan De Guzman was afgelopen week van mening dat Feyenoord gezien het kwaliteitsverschil met Willem II moest winnen in Tilburg. De Rotterdammers slaagden in die missie, maar van een dominerend Feyenoord was in het Koning Willem II Stadion geen sprake. ‘Maar we kunnen dan altijd terugvallen op het leveren van strijd’, zei matchwinner De Guzman. ‘Strijd is altijd de basis. Als wij het elke wedstrijd op kunnen brengen om voor elkaar door het vuur te gaan, kunnen we nog ver komen dit seizoen.’
De wedstrijd was in Tilburg nog maar een paar minuten oud, toen Said Boutahar Feyenoord met een keiharde knal in het doel van Rob van Dijk wakker schudde. De Rotterdammers hadden de eerste minuten geen passend antwoord op de ongekende dadendrang van de thuisploeg. ‘Na de openingsfase hebben we ons terug in de wedstrijd geknokt’, zei De Guzman. ‘We hadden voort moeten borduren op ons spel rond onze eerste twee doelpunten. Helaas kwam Willem II al snel weer op 2-2.’

De Guzman kon daardoor wel uitgroeien tot matchwinner. De aanvallende middenvelder mocht na een kleine zeventig minuten net buiten het zestienmetergebied aanleggen voor een vrije trap, die hij met een verschrikkelijke vaart achter de kansloze Maikel Aerts joeg. ‘Hij zat er lekker in’, keek De Guzman terug. ‘Ik weet dat ik een goede vrije trap in huis heb en na deze zal ik de volgende ook wel mogen nemen. Ik heb er in de jeugd eindeloos op geoefend met Igor Korneev. Elke vrijdagmiddag gingen we aan de slag. In die tijd heb ik de basis gelegd voor een goede vrije trap. Die zit inmiddels in me.’

Met een verslagen Aerts nog treurend op de doellijn, deed De Guzman even verderop voor het vak met Feyenoord-supporters een opvallende dans. ‘Dat had ik afgesproken met Leroy’, zei de aanvallende middenvelder. ‘Na een doelpunt van een van ons zouden we dit dansje doen. Het was leuk, Andwélé kwam ook snel meedoen.’ Het doelpunt was niet het enige dat De Guzman te vieren had in Tilburg. Hij werd zondag 22 jaar en luisterde zijn verjaardag dus op met een beslissend doelpunt. ‘Dat ik de winnende maak is mooi meegenomen’, besloot De Guzman. ‘Maar de drie punten zijn het belangrijkst.’