ZWAKKE EERSTE HELFT BREEKT FEYENOORD OP

Feyenoord is zondag tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. PSV was in het duel tussen de koplopers van de eredivisie met 1-3 te sterk. Een zwakke eerste helft brak Feyenoord op. De Rotterdammers kregen in 36 minuten tijd evenveel doelpunten tegen als in de afgelopen zes wedstrijden, en stelde daar zelf enkel een treffer van Andwélé Slory tegenover.

Twee momenten van onachtzaamheid in de Rotterdamse defensie, zorgden ervoor dat PSV al na twintig minuten voetbal een comfortabele voorsprong had genomen. Uitgerekend in de verdediging van Feyenoord werden fouten gemaakt die dit seizoen nog niet eerder te zien waren in de ploeg van Mario Been. Tot twee keer toe wist Danny Koevermans op lepe wijze te profiteren.

Al na dik tien minuten spelen ging het voor de eerste maal mis. Otman Bakkal had even eerder een waarschuwingschot gelost dat gered werd door Rob van Dijk, maar de doelman had in dezelfde minuut geen antwoord op een intikker van Koevermans. De spits had even eerder over een voorzet vanaf de rechterflank gemaaid, maar kreeg na een voorzet vanaf de andere kant en een klutssituatie voor het doel de bal terug, waarna hij alleen nog binnen hoefde te schieten.

Voor zijn tweede treffer, tien minuten later, was meer klasse nodig. Na een slimme loopactie door het centrum werd de spits op maat bediend vanaf de rechterflank door Danko Lazovic. Koevermans ontsnapte hierbij aan de mandekking van Leroy Fer, voordat hij bij de tweede paal binnen tikte.

Zo werd het al halverwege de eerste helft een enorme opgave voor Feyenoord om nog een goed resultaat te boeken tegen de medekoploper. Toch hervonden de Rotterdammers, gesteund door een fanatiek publiek, hun zelfvertrouwen. De aansluitingstreffer van Andwélé Slory, drie minuten na de 0-2 van Koevermans, volgde bovendien op het uitgelezen moment.

Sekou Cissé lanceerde de snelle aanvaller vanaf het middenveld, waarna Slory door kon stomen richting het doel van Andreas Isaksson. Slory bleef oog in oog met de doelman vervolgens uiterst koel en schoof de bal in de verre hoek: 1-2.

Het was direct het startschot voor een sterke fase van Feyenoord, dat langzaam maar zeker het heft in handen nam. Een handvol grote en kleinere kansen waren het gevolg, waarbij een afstandschot van Karim El Ahmadi voor het meeste gevaar zorgde. De poging van de middenvelder zeilde rakelings over.

Juist doordat Feyenoord in de slotfase van de eerste helft het betere van het spel had, kwam de 1-3 krap tien minuten voor rust extra hard aan. PSV kwam er via de combinatie nog maar zelden uit, vandaar dat Bakkal voor eigen succes ging. Hij kreeg na verschillende schijn- en kapbewegingen net genoeg ruimte van André Bahia voor een knap schot, dat precies binnen de palen en buiten bereik van Van Dijk eindigde.

Na rust werd het niveau van het voetbal er niet hoger op, maar de amusementswaarde des te meer. Zeker nadat Been na een uur spelen Roy Makaay en Georginio Wijnaldum in het veld bracht en Feyenoord met drie verdedigers ging spelen. PSV ging vanaf dat moment steeds meer achterover leunen en wachtte op de mogelijkheden om te counteren.

Het maakte de opgave voor Feyenoord om de Eindhovense muur te slechten er niet makkelijker op. Slechts een enkele maal wisten de Rotterdammers zodoende nog gevaarlijk te worden, bijvoorbeeld toen Ron Vlaar twintig minuten voor tijd met een diepe bal Jon Dahl Tomasson wist te bereiken. De Deen kopte direct op doel, maar zag zijn inzet gepakt worden.

Het was het laatste grote wapenfeit van de Rotterdammers, die ook in de slotfase niet genoeg creativiteit aan de dag wisten te leggen om PSV echt in paniek te brengen. De grootste kansen waren zelfs nog aan de andere zijde te zien, toen Ola Toivonen het tweemaal op de counter probeerde, maar beide keren rakelings naast schoot.

Feyenoord – PSV 1-3

11’ 0-1 Koevermans
20’ 0-2 Koevermans