KLEINE KLASSIEKER PROOI VOOR FEYENOORD O/19

Feyenoord onder negentien heeft dinsdagavond op Varkenoord de kleine klassieker als winnaar afgesloten. De Rotterdammers waren in eigen huis met 1-0 te sterk voor Ajax A1. Luc Castaignos tekende na ruim een uur spelen op aangeven van Ricky van Haaren voor de enige treffer in het competitieduel. Door de overwinning passeert de ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel de Amsterdammers op de ranglijst. Feyenoord staat na zes speelronden met dertien punten op de tweede plaats.
Het zijn tropenweken voor de ploeg van Van Gastel, want de wedstrijd tegen Ajax betekende alweer de vierde van in totaal zeven wedstrijden in drie weken. Zaterdag komt Roda JC nog op bezoek, dinsdag is ADO Den Haag te gast, om volgende week zaterdag voorlopig af te sluiten met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. ‘Daarna volgen er voor de meeste van mijn spelers ook nog eens meerdere interlands, bijvoorbeeld het WK onder zeventien’, verzuchtte Van Gastel. ‘Het is gekkenwerk en vragen om problemen. Ik hoop iedereen fit te houden, maar normaal is dit programma niet. De jongens klagen niet, want ze willen graag voetballen. Dat siert ze, maar je merkt wel dat ze vermoeid raken.’

Feyenoord, dat zonder de voor drie duels geschorste Bruno Martins Indi aantrad, begon sterk aan de wedstrijd. De Rotterdammers hadden het grootste gedeelte van de eerste helft het beste van het spel, zonder dat dit echt grote kansen opleverde. Aan de andere kant bleef het een enkele keer wel opletten voor Amsterdams gevaar, al werd Feyenoord-doelman Kostas Lamprou geen moment in verlegenheid gebracht.

Tegen de rust kreeg Feyenoord een grote domper te verwerken, toen Bart Schenkeveld met een liesblessure noodgedwongen de strijd moest staken. De centrale verdediger, die afgelopen week enkele keren meetrainde met de selectie van Mario Been, gaf na afloop te kennen voor de wedstrijd al wat lichte klachten te hebben gehad, maar desondanks fit genoeg te zijn geweest om te kunnen starten. Uiteindelijk noopte de kwetsuur hem toch het speelveld te verlaten.

De tweede helft was het begin voor Ajax. De Amsterdammers trokken het initiatief juist naar zich toe, toen Feyenoord na een uur spelen vanuit het niets op voorsprong kwam. Van Haaren draaide vanaf de linkerkant een vrije trap scherp voor het doel, waar centrumspits Castaignos zich vrijmaakte van zijn tegenstander en de bal voor de mistastende Ajax-keeper Marco Bizot met zijn hoofd richting de verre hoek schampte: 1-0.

De uitblinkende Van Haaren creëerde vijf minuten later voor zichzelf de grootste kans om de wedstrijd in het slot te gooien. De gedreven middenvelder omspeelde meerdere Amsterdammers, maar zag zijn schot vervolgens gekeerd worden door de verder sterk keepende Bizot. Niet veel later kregen de Rotterdammers wederom een grote mogelijkheid om tot scoren te komen, maar ook ditmaal bleef een treffer uit. ‘In die fase hadden we de wedstrijd moeten beslissen’, keek Van Gastel terug.

Feyenoord liet dat na, waardoor Ajax in de blessuretijd mocht blijven hopen op een punt. Scheidsrechter Westenbroek trok een handvol extra minuten bij, waarin de Amsterdammers via twee corners en een vrije trap enkele ultieme kansen kregen om gelijk te maken. De gasten gingen hier veel te slordig mee om, waarna Van Haaren het vanaf veertig meter nog een laatste keer mocht proberen. Het schot van de middenvelder zeilde maar net over het doel, waardoor het bij 1-0 voor de Rotterdammers bleef.

‘Als teams ontlopen we elkaar niet veel’, besloot Van Gastel. ‘Maar ik denk dat wij individueel iets meer kwaliteit hebben, zonder hun spelers te kort te willen doen. Al met al denk ik dat we het vandaag goed gedaan hebben tegen Ajax.’

Feyenoord O/19 – Ajax A1 1-0

64’ 1-0 Castaignos

Opstelling Feyenoord O/19: Lamprou; De Vrij, Schenkeveld (43’ Bouwmeester), Erkelens, Eekman; Clasie, Isoufi (90’ Wijmer), Van Haaren; Schoonheijm (85’ Fileccia), Castaignos en Jansen.