FEYENOORD BOEKT ONBERISPELIJKE ZEGE IN FRIESLAND

Feyenoord heeft donderdag in de tweede ronde van de KNVB beker een onberispelijke zege geboekt op hoofdklasser Harkemase Boys. Het duel in Friesland verliep voor de Rotterdammers volgens ideaal scenario. Dankzij treffers in de eerste helft van Diego Biseswar, Leroy Fer en Ron Vlaar was de wedstrijd al na de eerste helft beslist, wat Mario Been de kans gaf na rust drie spelers te laten debuteren. Zo maakten Stefan Babovic en jeugdspelers Stefan de Vrij en Luc Castaignos in Harkema hun eerste minuten in het eerste. Roy Makaay bepaalde in de tweede helft met twee treffers de eindstand op 0-5.

Vijf minuten gas geven in de eerste helft was voor Feyenoord voldoende om Harkemase Boys nog voor rust de genadeklap toe te dienen. De hoofdklasser had tot het eerste doelpunt na krap een halfuur spelen prima meegevoetbald met de Rotterdammers, maar de individuele klasse van de Feyenoorders opgeteld bij individuele fouten van de Friezen, zorgden voor een 0-3 ruststand.

Daar zag het tot de 0-1 niet naar uit. Feyenoord was in het eerste halfuur nog maar een keer gevaarlijk geworden via een slap afstandschotje van Diego Biseswar, maar de grootste kans was voor de thuisploeg. Oebele Schokker mocht na tien minuten aanleggen voor een vrije trap net buiten het strafschopgebied en zag zijn inzet ternauwernood gered worden door Rob van Dijk.

Het doelpunt van Biseswar na 27 minuten spelen, kwam voor Feyenoord zodoende als geroepen. De aanvaller sneed vanaf de linkerkant van het veld naar binnen en schoot de bal met een slimme stuit via de binnenkant van de paal langs doelman Jacob de Vries.

Harkemase Boys was duidelijk aangeslagen door de treffer. Speelde de ploeg tot de 0-1 nog vol zelfvertrouwen, plots sloop de onzekerheid in het elftal van trainer Henk de Jong. Dat kwam twee minuten na de openingstreffer het beste tot uiting, toen Leroy Fer de bal gemakkelijk op het middenveld van de Friezen kon oppikken en daarna de vrije doortocht richting het doel van De Vries kreeg. Vervolgens was het een koud kunstje voor de middenvelder om binnen te schieten: 0-2.

Daarmee was het leed voor de hoofdklasser nog niet geleden. Nog geen drie minuten na de 0-2 gaf Feyenoord de definitieve genadeklap, al kwam deze letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen.

Ron Vlaar nam plaats achter een vrije trap op eigen helft na een overtreding op Biseswar en zag de doelman van Harkemase Boys te ver voor zijn doellijn staan. Vanaf tien meter voor de middellijn schoot Vlaar de bal op schitterende wijze over hem heen in het doel. Voor Vlaar betekende het al zijn tweede goal vanaf eigen helft van het seizoen, nadat hij eerder tegen BSV Limburgia op dergelijke wijze gescoord had.

Daarmee was de wedstrijd voor rust gespeeld, wat Mario Been in de tweede helft de gelegenheid gaf om drie debutanten aan het werk te zien. Stefan Babovic nam na rust de positie van Leroy Fer op het middenveld over, terwijl Onder 19-spelers Stefan de Vrij en Luc Castaignos als invallers respectievelijk rechtsback en spits kwamen te spelen.

Tussen de eerste en de laatste wissel had Roy Makaay de marge van Feyenoord al vergroot tot vijf. Hij werkte na kort een uur spelen een prima voorzet van Diego Biseswar in twee instanties binnen, wat zijn eerste officiële doelpunt van het seizoen betekende. Tien minuten later deed de spits daar nog een schepje bovenop. Hij stond paraat toen de bal even aan een ouderwetse scrimmage in het strafschopgebied ontsnapte. Makaay haalde onberispelijk uit, liet de doelman kansloos en bepaalde de eindstand op 0-5.

Harkemase Boys – Feyenoord 0-5

27’ 0-1 Biseswar