Fanshop
Fanshop

BEEN: ‘NAC TEGEN FEYENOORD WEDSTRIJD OP ZICH’

Mario Been bespeurde vrijdagochtend een opgewekte en soms uitgelaten indruk bij zijn spelers. Ze waren de avond ervoor met een 0-5 overwinning op zak uit Friesland teruggereisd naar Rotterdam, waar ze vrijdagochtend een korte en ontspannen training afwerkten. Toch kan de selectie niet al te lang genieten van de zege in de tweede ronde van de KNVB beker, want het vizier moet al snel weer op NAC Breda, de tegenstander van komende zondag.
‘Dat wordt geen makkelijke wedstrijd’, voorspelde Mario Been vrijdag. Hij zag de ploeg uit Breda afgelopen week winnen van Willem II, nadat er in de competitie twee keer op rij was verloren. ‘Ze hadden de zege in de beker echt nodig’, zei Been. ‘Maar NAC tegen Feyenoord is een aparte wedstrijd. NAC heeft een geweldig publiek, dus het zal een leuk middagje worden.’

Mogelijk zal de trainer zondag Stefan Babovic voor de eerste maal in de wedstrijdselectie voor een competitieduel opnemen. De middenvelder maakte donderdag een goede indruk op Been. ‘Hij is een speler die een goed oog heeft voor diepte, wat heel belangrijk is voor een middenvelder. Hij is alleen nog niet helemaal wedstrijdfit, omdat hij ritme mist. Daar zullen we de komende tijd hard aan werken. Maar de kans is zeker aanwezig dat hij er zondag bijzit.’

Dat zal voor een deel afhankelijk zijn van de inzetbaarheid Sekou Cissé. De aanvaller heeft last van zijn teen en zal zeker niet in de basis beginnen, maar kan mogelijk wel op de bank starten. Diego Biseswar zal zijn positie in de voorhoede overnemen. ‘Hij is een logische vervanger van Cissé. Hij heeft tegen Harkemase Boys weer laten zien dat hij heel goed kan voetballen.’

Wie zondag in ieder geval niet inzetbaar is, is Dani Fernández. Been maakte vrijdag bekend dat de verdediger zeker tot de winterstop niet inzetbaar is. Kelvin Leerdam nam tegen PSV zijn positie als rechtsback over, terwijl donderdag ook Stefan de Vrij het op die positie mocht proberen. ‘Stefan is een van de opties voor die positie’, vertelde Been. ‘We zouden daar ook bijvoorbeeld Tim de Cler, Leroy Fer of Denny Landzaat neer kunnen zetten.’

DE TEGENSTANDER

Doelpunten is waar het NAC Breda aan ontbreekt dit seizoen en daarom was de zoektocht van trainer Robert Maaskant naar offensieve versterking niet vreemd. Verscheidene namen zoemden rond in Breda. De naam van Nourdin Boukhari werd genoemd en ook oud-Feyenoorder Ebi Smolarek zou door de technische leiding in het Rat Verlegh Stadion in de gaten gehouden zijn.

Diezelfde technische leiding kwam uiteindelijk inderdaad met een oud-Feyenoorder op de proppen. Niet de bij Feyenoord opgeleide en inmiddels internationaal gelouterde Poolse international werd op de eerste dag van september gepresenteerd, maar een andere exponent van Feyenoords jeugdopleiding.

Leonardo keerde terug in een ‘warm bad’, zoals hijzelf de Bredase club noemde bij de ondertekening van een vierjarig contract. De Braziliaanse dribbelaar speelde in het verleden al een jaar in het geel/zwart en maakte destijds met tien treffers in 31 eredivisieduels indruk. Het verleidde Ajax tot het aantrekken van hem, maar een uitgesproken succes werd het verblijf van de Braziliaan in Amsterdam nooit.

Afgelopen zomer kwam het daarom niet tot contractverlenging voor Leonardo, waardoor hij met een transfervrije status op zoek kon naar een nieuwe club. Lange tijd leek de Braziliaan op weg naar het buitenland, bij het Griekse Panathinaikos lag zelfs een lucratief contract voor hem klaar, maar het werd het voor hem zo vertrouwde Breda.

De Braziliaan streek daar eerder in de winterstop van het seizoen 2005/2006 neer, nadat een definitieve doorbraak bij Feyenoord uit was gebleven. In Rotterdam gold hij jarenlang als het allergrootste talent, maar zijn grillige karakter en een aantal zware blessures stond een vaste basisplaats in de weg.

Leonardo sprak bij zijn terugkeer bij NAC uit nu vooral nog ‘lekker te willen voetballen’, iets wat hem afgelopen woensdag voor het eerst lukte. Na twee vruchteloze wedstrijden tegen Ajax en Roda JC gingen de Bredanaars in het bekertoernooi op bezoek bij aartsrivaal Willem II. Uitgerekend de laatste aanwinst zorgde tegen de Tilburgers met twee treffers voor de ommekeer, waarna in blessuretijd Matthew Amoah de 2-0 achterstand zelfs om wist te buigen in een 2-3 overwinning. Daarmee bleef de jaarlijks in Breda terugkerende bekerdroom levend.

De kans is groot dat Leonardo met zijn doelpunten een basisplaats heeft afgedwongen in het elftal van Maaskant. Tegen Ajax wilde het nog niet lukken, maar de Braziliaan zal gebrand zijn om zondag tegen die andere voormalige werkgever van hem te laten zien nog lang niet afgeschreven te mogen worden.

NAC Breda – Feyenoord
Zondag 27 september om 14.30 uur in het Rat Verlegh Stadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
NAC Breda:
Ten Rouwelaar; Loran, Penders, Zwaanswijk, Schilder; De Graaf, Kwakman, Gorter; Leonardo, Amoah en Lurling.
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, De Guzman, Fer; Slory, Tomasson en Biseswar.

STATISTIEKEN
UIT

08/03/2009 NAC Breda - Feyenoord 1-2
30/03/2008 NAC Breda - Feyenoord 3-1
21/01/2007 NAC Breda - Feyenoord 4-1
12/02/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/04/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2

THUIS
26/12/2008 Feyenoord - NAC Breda 3-1
26/08/2007 Feyenoord - NAC Breda 5-0
01/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2
14/08/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
07/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0