EERSTE COMPETITIENEDERLAAG VOOR JONG FEYENOORD/EXCELSIOR

Jong Feyenoord/Excelsior is na drie overwinningen tegen de eerste nederlaag in de eredivisie voor beloften aangelopen. Op Woudestein was Jong PSV met 1-2 te sterk. Gianluca Been, de zoon van Feyenoord-trainer Mario Been, maakte in de slotminuut de enige Rotterdamse treffer. Stefan Babovic speelde voor het eerst sinds zijn komst naar Rotterdam een volledige wedstrijd. Hanne Hagary miste halverwege de eerste helft een strafschop.
Het duurde tot halverwege de eerste helft, voordat de eerste kans voor de Rotterdamse beloften op Woudestein viel te zien. Dat was direct ook een opgelegde, want nadat Luis Pedro in duel met Funso Ojo onderuit was gegaan in het strafschopgebied, mocht Hanne Hagary aanleggen van elf meter. De middenvelder schoot echter niet genoeg richting de hoek, waardoor zijn inzet prooi was voor de lange PSV-doelman Cassio Ramos.

Jong PSV was tot die tijd nauwelijks gevaarlijk geweest. Alleen Jonathan Reis ontpopte zich tot een lastige tegenstander voor de Feyenoord-defensie, al had hij zijn vizier niet op scherp. Zo kwam hij in het eerste halfuur tot drie schoten, maar twee ervan eindigden niet binnen de palen, terwijl één poging prima werd gepakt door Erwin Mulder.

Zonder dat beide ploegen verder echt gevaarlijk wisten te worden, ontspon er zich een aantrekkelijk duel in hoog tempo, waarin Jong Feyenoord/Excelsior tot de rust min of meer gelijkwaardig was aan de bezoekers. Beide ploegen deelden de eerste helft nog wat speldenprikjes uit, waarbij die van Jordao Pattinama krap tien minuten voor het verstrijken van de eerste helft de fraaiste was. Hij draaide knap weg bij de boomlange verdediger Jagos Vukovic en schoot vervolgens uit de stuit net over.

Na rust bleef het tempo in de wedstrijd onverminderd hoog. Zo lastig als beide ploegen in de eerste helft tot grote kansen kwamen, zo snel viel na rust de openingstreffer voor de bezoekers. Linksback Yannick Rymenants stond aan de basis door na een wonderlijke passeeractie hoog voor te geven op Nigel Hasselbaink. De kleine aanvaller kopte te zacht in maar kreeg de bal even later in zijn voeten terug. Ditmaal schoot hij vanuit de draai knap binnen: 0-1.

Dat was niet tegen de verhoudingen, want Jong PSV trok na rust langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe. Waar de thuisploeg het vooral via lange ballen naar voren probeerde, kozen de bezoekers vaker voor de voetballende oplossing. Het combinatiespel van de Eindhovenaren was beter verzorgd, waardoor de ploeg van André Hoekstra steeds meer achter de feiten aan begon te lopen.

Toen Jong PSV tien minuten voor tijd de marge verdubbelde, was de wedstrijd zodoende gespeeld. Middenvelder Lars Hutten maakte hierbij een prima actie over de linkerkant, voordat hij het strafschopgebied binnen drong en de bal teruglegde op Jonathan Reis. De Braziliaan knalde de bal vervolgens in het dak van het doel.

Jong Feyenoord/Excelsior was tot die tijd nog slechts eenmaal echt gevaarlijk geweest, toen invaller Manteiga met een fraaie pass Luis Pedro de diepte instuurde. De aanvaller kwam bijna tot de achterlijn, voordat hij voor eigen succes besloot te gaan, waar een voorzet op zijn plaats was geweest. Zo kon Ramos makkelijk redding brengen op het schot in de korte hoek, terwijl twee vrijstaande ploeggenoten vertwijfeld toekeken.

Gianluca Been pakte het in de slotminuut een stuk slimmer aan. De invaller werd eveneens op de rechterflank aangespeeld, maar hij besloot de bal vanaf de punt van het strafschopgebied over doelman Ramos in de verre hoek te liften. Hoewel het een fraaie treffer was, bleek Feyenoord in blessuretijd niet bij machte een passend vervolg hieraan te geven en tenminste een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong PSV 1-2

50’ 0-1 Hasselbaink