FEYENOORD SOLIDE NAAR OVERWINNING OP RKC: 3-0

Feyenoord heeft zaterdagavond zonder al te veel problemen van RKC Waalwijk gewonnen. De Rotterdammers waren in De Kuip met 3-0 te sterk voor de Waalwijkers. Andwélé Slory scoorde voor het derde duel op rij en zette de Rotterdammers voor de rust op 1-0, waarna diep in de tweede helft een eigen doelpunt van Toni Varela en een treffer in blessuretijd van de ingevallen Georginio Wijnaldum voor de 3-0 eindstand zorgden. Wijnaldum was in de ploeg gekomen voor Slory, de uitblinker die een kwartier voor tijd onder luid applaus van het veld ging.

Dat met RKC de hekkensluiter van de eredivisie naar De Kuip was gekomen, was aan de durf waarmee de Waalwijkers speelden niet te zien. Zodra Feyenoord het toeliet, zocht de ploeg van trainer Ruud Brood brutaal de aanval. Dit leidde voor de rust niet tot uitgespeelde kansen, maar een enkele keer was het wel opletten geblazen voor de defensie van Feyenoord. RKC was bij de spaarzame uitbraken of niet nauwkeurig genoeg in de eindpass, of de Waalwijkse aanvallers kwamen voor het doel van Rob van Dijk na een voorzet net een stap te laat.

Logischerwijs was het Feyenoord dat het spel dicteerde en vooral via Slory gevaarlijk werd. De eerste opgelegde kans van de wedstrijd was evenwel voor Ron Vlaar. De volledig vrijstaande centrale verdediger kopte een door André Bahia teruggekopte corner recht op RKC-doelman Jurgen Wevers af, die de bal simpel kon pakken.

De kopbal van Vlaar was na een kwartier spelen het startschot voor een fase waarin Feyenoord het doel van de gasten herhaaldelijk onder vuur nam. Zo kwam Slory eerst net te kort na een voorzet van Diego Biseswar en schoot diezelfde Slory nog geen minuut later hard in de korte hoek, een inzet die door Wevers ten koste van een corner werd gepareerd. Twee minuten later probeerde Tomasson Wevers met een uithaal uit de draai te verrassen, maar wederom had de sluitpost een antwoord.

Feyenoord bleef aanzetten en verraste na ruim twintig minuten met een slim genomen corner. Slory legde de bal ineens terug op Jonathan De Guzman, die vanaf ruim dertig meter op doel schoot. Wevers kwam hierbij in de problemen en zag de bal via zijn voet terug het strafschopgebied in stuitten, maar kreeg redding van scheidsrechter Kevin Blom, die affloot wegens buitenspel.

Een doelpunt voor de Rotterdammers hing nadrukkelijk in de lucht en dat kwam er na een klein half uur ook. Tomasson stuurde Slory met een bal door de lucht de diepte in, waarna de rappe aanvaller rechts van het doel en op slechts vijf meter van de achterlijn uit een moeilijke hoek zonder aan te nemen de bal via de binnenkant van de paal in de verre hoek schoot: 1-0.

Nog lang niet alle supporters zaten op hun plaats voor de tweede helft, toen het alweer Slory was die Wevers met een schot op de proef stelde, een voorbeeld dat een kleine tien minuten later gevolgd werd door de ingevallen Sekou Cissé.

Verder was er het eerste deel van de tweede helft weinig te genieten en mocht Feyenoord zelfs van geluk spreken dat RKC via Anthony Obodai niet op gelijke hoogte kwam. De middenvelder mocht na een corner van dichtbij vrij inschieten, maar had zijn vizier niet op scherp staan.

RKC mocht door de magere 1-0 tussenstand lang blijven hopen in De Kuip, maar hoefde zich na ruim zeventig minuten geen illusies meer te maken. Een snelle counter via achtereenvolgens Cissé, Slory en Biseswar werd voor de voeten van Tomasson door Toni Varela in eigen doel gegleden: 2-0.

Tomasson kreeg vervolgens in de slotfase een open kans op de 3-0, maar oog in oog met Wevers kreeg de Deense aanvaller na terugleggen van Biseswar de bal niet langs de doelman.

Wijnaldum lukte dat ik blessuretijd wel. Het ingevallen talent ging de combinatie aan met Tomasson, die met een hakje zijn instormende teamgenoot bereikte. Zijn eerste inzet werd door Wevers nog tegen de paal gestompt, in de rebound bracht Wijnaldum Feyenoord wel de 3-0.

Feyenoord – RKC Waalwijk 3-0

28’ 1-0 Slory
73’ 2-0 Varela (eigen doelpunt)
90’ 3-0 Wijnaldum